Point Of View

Βιωματικά σεμινάρια χορού στην Κρήτη

Boem Team

Ο επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός πλέον, τον οποίο οραματίστηκε ο ερευνητής – συγγραφέας – δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης συνεχίζεται και το φετινό καλοκαίρι. 

Πρόκειται για μία εμπερία ζωής στην οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν  τρείς μέρες στα Παλαιά Ρούματα Χανίων στις ημερομηνίες : 30 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2021 και στα Ανώγεια Ρεθύμνου στις ημερομηνίες : 27 Αυγούστου – 29 Αυγούστου 2021.

Μία παρέα ανθρώπων θα βιώσουν αυθεντικές στιγμές αφού θα χορέψουν μαζί με τους ντόπιους, θα περπατήσουν στις γειτονιές των χωριών, θα γλεντίσουν με τους ντόπιους μουσικούς, θα ανακαλύψουν σπάνιες φυσικές ομορφιές των τόπων, θα γευτούν την τοπική κουζινα των χωριών, θα γνωρίσουν την ιστορία, τα ήθη τα έθιμα καθώς και ότι αξιόλογο έχει το κάθε χωριό. 

Τα Βιωματικά Σεμινάρια Χορού θα πραγματοποιηθούν με την συνεργασία των Σωματείων : Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων & Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων

Το κάθε Σεμινάριο διαρκεί τρεις (3) ημέρες (Παρασκευή - Κυριακή).

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης θα τηρηθούν όλα τα μέτρα και οι κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Στις τρείς (3) ημέρες του κάθε Βιωματικού Σεμιναρίου περιλαμβάνονται :

-Δέκα (10) ώρες διδασκαλίας κρητικών χορών με τον Γιάννη Μεγαλακάκη.

-Διδασκαλία με συνοδεία ντόπιων μουσικών σε κάποιες ώρες διδασκαλίας.

-Συμμετοχή ντόπιων χορευτών σε κάποιες ώρες διδασκαλίας.

-Διδασκαλία στην φύση - σε διάφορα σημεία του χωριού.

-Επισκέψεις σε χώρους πολιτισμικού, ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

-Περίπατοι σε όμορφα φυσικά τοπία της περιοχής.

-Επιτόπιες έρευνες των συμμετεχόντων του Βιωματικού Εργαστηρίου.

- Μικρά γλεντάκια - παρέες με τους ντόπιους.

-Αναμνηστικά - Βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Καινοτομία της διοργάνωσης :

Η Βιωματική - Επικοινωνιακή Διδασκαλία, ως εργαλείο

Ο συμμετέχων - μαθητής ζει τον δάσκαλο και μαθαίνει όχι μόνο από την απλή μετάδοση της γνώσης του χορού και των βημάτων, αλλά και μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ο δάσκαλος είναι ο συντονιστής της δράσης της ομάδας, ο οποίος διδάσκει, εξηγεί, παρατηρεί και παρακινεί την ομάδα να πειραματιστεί, να κάνει τις δικές της αναζητήσεις, να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους της κάθε περιοχής, να διεξάγει τη δική της έρευνα και να κάνει τις δικές της ανακαλύψεις.

Στο τέλος κάθε μαθήματος, θα πραγματοποιείται συζήτηση και την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις απαντήσεις τους στο ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο θα τους δοθεί την πρώτη ημέρα και θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Σε ποιους απευθύνεται :

Σε όσους επιθυμούν να μυηθούν στην κρητική χορευτική τέχνη ανεξαρτήτως το χορευτικό τους επίπεδο, την ηλικία και την καταγωγή. Σε μέλη χορευτικών συγκροτημάτων – πολιτιστικών συλλόγων, χοροδιδασκάλους, ερευνητές χορού, ακαδημαϊκούς και λαογράφους.

Όραμα – Στόχος :

Οι καταξιωμένος χορευτής και δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης δημιούργησε έναν πολιτιστικό θεσμό, μέσω του οποίου οραματίζεται και στοχεύει στην διάδοση και αναβάθμιση της τέχνης του κρητικού χορού σε όλον τον κόσμο, μέσω της βιωματικής γνώσης της κρητικής παράδοσης.

Κόστος Διδάκτρων – Οργάνωση :

Το αντίτιμο για κάθε Βιωματικό Σεμινάριο Χορού ανέρχεται στα 60€ ανά άτομο για τις τρείς (3) ημέρες διδασκαλίας.

Μεταφορά – Διαμονή – Διατροφή – Ξεναγήσεις – Μικρά γλεντάκια.

Τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής , διατροφής, ξεναγήσεων και των μικρών γλεντιών αναλαμβάνει ο κάθε συμμετέχων ξεχωριστά.

Πληροφορίες

Photos by Giorgis Kavoytsiotis

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος