Point Of View

Το Κουκλόσπιτο, Μέρος Δεύτερο - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ποτέ μην λες ποτέ! Αυτό μάλλον σκέφτεται η Νόρα όταν στέκεται πίσω από την πόρτα που πίστεψε ότι έκλεισε οριστικά πίσω της και τώρα περιμένει για να της ανοίξουν. Δύο δεκαετίες αφότου εγκατέλειψε σύζυγο και ΄τέκνα, η Νόρα αναγκάζεται να επιστρέψει, κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την νομική διάσταση των δεσμών του γάμου που δεν κόπηκαν ποτέ. Κοινώς, η Νόρα θέλει διαζύγιο! Όμως για τον Τόρβαλντ η Νόρα είναι νεκρή, όπως και για τα παιδιά της, και για τον κόσμο όλο! Πως θα επιστρέψει απ’ τους νεκρούς και με τι τίμημα; Θα δεχτεί ο Τόρβαλντ να καταστραφεί για να ικανοποιήσει το αίτημα της; Η συνέχεια επί της σκηνής...

Το «Κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο» τoυ Lucas Hnath είναι μια συγκινητική κωμωδία για την οποία δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, άλλωστε το έργο με εξαίρεση τους χαρακτήρες και το τέλος,  σε καμία περίπτωση δεν στέκεται αντιμέτωπο με το πρωτότυπο. Ο εκλαϊκευμένος λόγος του, η σαφήνεια των προθέσεων των ηρώων του πλέκουν την δομή μιας ιστορίας λιγότερο φονικής από τον «Πόλεμο των Ρόουζ» αλλά ευχάριστα συναρπαστικής. Η Ναταλία Τσαλίκη και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι υπέροχοι και απολαυστικοί. Οι διάλογοι τους έχουν την οξύτητα ενός σύγχρονου ζευγαριού, αν και η υπόθεση του έργου λαμβάνει χώρα 20 χρόνια μετά το φοβερό εκείνο χτύπημα της πόρτας, δηλαδή αρχές του 20ου αιώνα. Κι ενώ η Νόρα εμμένει στις αρχές του φεμινιστικού κινήματος και την απελευθέρωση της γυναίκας, τα επιχειρήματα του Τόρβαλντ αλλά ακόμα και της ίδιας της της κόρης και επιστήθιας φίλης της – την οποία υποδύεται ξεκαρδιστικά η Ντίνα Μιχαηλίδου - , είναι τόσο γνώριμα όσο ποτέ. 

Ο Μανώλης Δούνιας υπογράφει την μετάφραση και σκηνοθεσία του έργου του Hnath και παραδίδει μια παράσταση που σέβεται απόλυτα τον κωμικό της ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα συλλειτουργεί με τα σκηνικά του Δημήτρη Πολυχρονιάδη. Όσο σε πρώτο επίπεδο παρακολουθούμε μια καλή κωμωδία, κατά την διάρκεια της παράστασης το σκηνικό που παραπέμπει σε ένα κουκλόσπιτο, με τους τοίχους να είναι αποσυναρμολογημένοι, ολοένα και σφίγγει γύρω από την Νόρα. Η μετάβαση από σκηνή σε σκηνή φέρνει τους τοίχους ολο και πιο κοντά, σαν να κλείνει γύρω από αυτή την τέλεια κούκλα που με θαυματουργό τρόπο επέστρεψε! Τα κοστούμια της Εύα Νάθενα ενισχύουν αυτή την αίσθηση κουκλών, έντονες μονοχρωμίες για κάθε χαρακτήρα και όγκοι που δημιουργούν την ψευδαίσθηση δισδιάστατης παιδικής εικονογραφίας – λαμπρό παράδειγμα η είσοδος της κόρης της Νόρα με το κυπαρισσί παλτό. 

Η μουσική του Λόλεκ ντύνει με μοναδικό τρόπο μια από τις πιο «γκάνγκ» σκηνές της παράστασης όταν η Νόρα και ο Τόρβαλντ σκίζουν αμφότερα τα σημαντικά τους έργα, ήτοι το διαζύγιο και το μυθιστόρημα. Οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου συναινούν σε αυτή την «ακίνδυνη» άχλη ενός παιχνιδιού που συντηρεί αιώνες τον τρόπο που βλέπουμε τις γυναίκες, κούκλες - σύζυγοι / μητέρες / κόρες /υπηρέτριες, θεωρητικά «ασφαλείς» μέσα στο πλαίσιο του γάμου. Η αναμέτρηση μητέρας – κόρης, η χειραφετημένη Νόρα απέναντι στην Έμυ που δεν νοείται να μην παντρευτεί και διαφωνεί κάθετα με την απελευθέρωση της γυναίκας, μέσα σε αυτό το σκηνικό – κουκλόσπιτο, δείχνει απερίφραστα πόσο λάθος αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ισονομίας των φύλων. Το χτύπημα της πόρτας δεν γκρέμισε το κουκλόσπιτο, αντιθέτως το έκανε πιο δυνατό. 

Το «Κουκλόσπιτο – Μέρος Δεύτερο» είναι μια παράσταση που θα απολαύσετε, θα γελάσετε και θα περάσετε 100 λεπτά αβίαστης ευχαρίστησης. Η υπόθεση του έργου, η επιχειρηματολογία υπέρ / κατά του γάμου και οι ρόλοι των φύλων ενδεχομένως να πυροδοτήσουν συζητήσεις και μια αναγκαία αναθεώρηση. Το καλό θέατρο, πάντα προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί και πέρα από την παράσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μανώλης Δούνιας, Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Κοστούμια: Εύα Νάθενα, Μουσική: Λόλεκ, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, 

Παραγωγή: Kart Productions-Μαρία Ξανθοπουλίδου, Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου, Γραφιστικός σχεδιασμός: mavra gidia, 

Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ντίνα Μιχαηλίδου, Δήμητρα Βήττα

Θέατρο Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, 2107718943

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 17.00, Δεύτερα, Τρίτη στις 20.30

Διάρκεια:100’

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 17 ευρώ, Μειωμένο: 12 ευρώ, Ατέλειες: 7 ευρώ

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος