Point Of View

Μια γιορτή στου Νουριάν – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ενα κάμπιγκ, δύο σκηνές, δύο μπαμπάδες, τέσσερα παιδιά, τρεις χώρες, μια κιθάρα, ένα κασετόφωνο, οικονομικές, επαγγελματικές και εκπαιδευτικές ανισότητες και μια αυθεντική γεφύρωση που μόνο τα παιδιά γνωρίζουν να φέρνουν μέσα από το παιχνίδι που εξισώνει. 

Το έργο του Volker Ludwig, «Μια γιορτή στου Νουριάν», γράφτηκε το 1973 κι ο πρωτότυπος τίτλος ήταν ‘’Ein Fest bei Papadakis’’, καθώς στην πρωτότυπη εκδοχή η οικογένεια των μεταναστών ήταν Έλληνες, ενώ στην εν λόγω παρασταση της Συντεχνίας του Γέλιου, η οικογένεια των μεταναστών είναι από το Ιραν. Ο  Volker Ludwig ιδρυτής του θρυλικού θεάτρου Grips του Βερολίνου και εισηγητής του αντιαυταρχικού θεάτρου και του θεάτρου της χειραφέτησης για παιδιά και νέους, έγραψε ένα έργο που δεν χαϊδεύει τα αυτιά ούτε των ενηλίκων ούτε των ανηλίκων θεατών, αλλά μεταφέρει με νηφαλιότητα τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που επιβάλουμε στην κοινωνία μας.

Ο Βασίλης Κουκαλάνι μεταφράζει, διασκευάζει, σκηνοθετεί και παίζει στο έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν» μαζί με αξιόλογους και ταλαντούχους ηθοποιούς (Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας). Η σκηνοθετική προσέγγιση έχει την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που αρμόζει όταν μιλάμε για τον ρατσισμό. Δεν κρύβεται πίσω από μεταφορές, αλληγορίες ή κομψεύσεις του λόγου. Αλλωστε οι νεαροί θεατές δυστυχώς είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε ρατσιστικά σχόλια, διακρίσεις και επικρίσεις, ακούνε τους ενήλικους στην τηλεόραση, στο σχολείο, στην παιδική χαρά ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι, και φυσικά παρατηρούν, απορροφούν και επαναλαμβάνουν. Είναι σημαντικό ότι η παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου, χωρίς να βαραίνει συγκινησιακά, αφήνει να πέσει άπλετο φως στην κοινωνική αδικία, και επιτρέπει, χωρίς να σχολιάζει τα τεκταινόμενα του έργου, να υπογραμμίζονται όλες οι όψεις που μπορεί να λάβει η ρατσιστική συμπεριφορά. 

Είναι ενδιαφέρον πως τα παιδιά του έργου, επιδιώκοντας να ελιχθούν μέσα στην κοινωνική αγέλη που πρόσκαιρα απαρτίζουν, αρχικά ‘ξεπατικώνουν’ την συμπεριφορά των ενηλίκων, σύντομα όμως την εγκαταλείπουν μέσα στο παιδικό φαντασιακό σχήμα όπου πραγματικά μπορούμε να δούμε το κόσμο μας να αλλάζει. Τα αδέλφια από την Ελλάδα, παίζουν «Σχολείο» με τους νέους φίλους τους από το Ιράν και το Πακιστάν, μαθαίνουν εκφράσεις στις διαφορετικές γλώσσες, συνθέτουν τραγούδια και αναγνωρίζουν σταδιακά τις ομοιότητες. Όσο πιο δυνατή γίνεται η μεταξύ τους σχέση τόσο πιο άνετα αισθάνονται να επικρίνουν την ενήλικη συμπεριφορά, να απομακρυνθούν απ’ αυτή αλλά και να μπουν στην διαδικασία να «αναμορφώσουν» τους ενηλίκους του έργου. 

Η παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», είναι ευχάριστη, έχει χιούμορ, εξαιρετική μουσική, δεν υποπίπτει στον διδακτισμό, αντιθέτως ανοίγει ένα διάλογο για την συμπερίληψη και παρουσιάζει καίρια πως η «ένταξη» σαν διαδικασία είναι μια αμοιβαία διάθεση για αναζήτηση κοινών τόπων. Το θέατρο είναι ένας «ασφαλής τόπος» είχε πει ο Αουγκούστο Μποάλ, όπου μπορεί κανείς να διερευνήσει τις επιλογές του σε μια θεατρική συνθήκη. Ο ρατσισμός είναι μια πραγματικότητα, που μέσα στην θεατρική συνθήκη μπορεί να βρει καίρια πλήγματα. Η παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν», είναι ένα ορόσημο για κάθε νεαρό θεατή, γιατί απενοχοποιεί την συζήτηση για τον ρατσισμό, και επανατοποθετεί το ζήτημα της δικαιοσύνης και της ισονομίας για όλους. 

Συντελεστές

Κείμενο: Volker Ludwig, Μετάφραση / Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι, Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι, Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος, Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος, Τραγούδι Παράστασης: Active Member, Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα, Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη, Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου, Σχεδιασμός οπτικού υλικού: Nik A Visual Communication Firm (Νικόλας Αθανασιάδης), Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Υπεύθυνη Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου 

Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Φώτης Λαζάρου, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη, Αλέξανδρος Τούντας

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)  | τηλ. 210 3464380

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή 11:30 & 15:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€

Διάρκεια παράστασης:75’

Στο πλαίσιο της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης που πρεσβεύει το έργο, οι παραστάσεις της Κυριακής και ώρα 15.00 θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες, και θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για Κωφές/ους. Για την καθολική προσβασιμότητα, σημαντική ήταν η συμβολή της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος