Agenda Theater

Ο εχθρός της τάξης

Boem Team

Αναγνωρίζοντας την πρωτόγνωρη κοινωνική και πολιτιστική απομόνωση που η πανδημία επέφερε και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει για τους εφήβους, το Εθνικό Θέατρο αφιερώνει φέτος την Σκηνή «Κατίνα Παξινού» στο Εφηβικό Θέατρο, έχοντας ήδη ξεκινήσει να καλλιεργεί μια κοινότητα καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και εφήβων που συνεργάζονται και συν-δημιουργούν με το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο».

Το σκεπτικό και η αποστολή της Εφηβικής Σκηνής είναι να αποτελέσει έναν χώρο όπου θα αναπτυχθεί ένα πολυδιάστατο πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που φέρνει στο προσκήνιο τους εφήβους και το περιβάλλον τους (σχολείο και οικογένεια). Παράλληλα, να δώσει μια ευκαιρία σε πλήθος καλλιτεχνών (συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, κ.ά.) καταξιωμένων αλλά και νέων, να τροφοδοτήσουν με την έμπνευσή τους αυτό το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται «θέατρο για εφήβους» και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις αυτού του θεατρικού είδους.

Το θέατρο για εφήβους οφείλει και μπορεί να είναι πεδίο μελέτης, έρευνας,  πειραματισμού, και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολιτισμένης κοινωνίας. 

Η έναρξη της Εφηβικής Σκηνής θα γίνει με το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, Ο εχθρός της τάξης,  σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Έναρξη: 22 Oκτωβρίου

Σε μια σχολική αίθουσα οι μαθητές περιμένουν κάποιον καθηγητή. Νέα παιδιά  καταστρέφουν οτιδήποτε γι’ αυτούς εκπροσωπεί το σύστημα που το θεωρούν εχθρό τους, όπως και το σχολείο. Αμφισβητούν τα πάντα και τους πάντες, επαναστάτες και αντιρρησίες, θύτες και θύματα την ίδια στιγμή. Περιμένουν αλλά το ωρολόγιο πρόγραμμα για το συγκεκριμένο τμήμα, γράφει μόνον «κενό». Τελικά απορρίπτουν αυτοί το σύστημα ή το σύστημα τους απορρίπτει;

Η αναμονή τους οδηγεί σε μια «επαναστατική» απόφαση: να γίνουν οι ίδιοι καθηγητές του εαυτού τους ακολουθώντας έναν ανορθόδοξο οδηγό σπουδών. Ο Εχθρός της τάξης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο, ενώ o Πέτερ Στάιν σκηνοθέτησε την κινηματογραφική εκδοχή του έργου στο Ανατολικό Βερολίνο το 1983. 

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης χρησιμοποιεί το έργο του Νάιτζελ Γουίλιαμς, που αφηγείται τις ιστορίες έξι μαθητών σε ένα σχολείο του Νότιου Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως καμβά πάνω στον οποίο ζωντανεύουν οι ιστορίες των εφήβων στο 2021 σε μια μητρόπολη, κάπου στον ανεπτυγμένο κόσμο ή σε μια μικρή πόλη κάπου πιο νότια στο ημισφαίριο.

Ταυτότητα παράστασης: 

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Σκηνική προσαρμογή - Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Ράνια Κελαϊδίτη

Συνεργάτης δραματουργός: Γιάννης Αποσκίτης 

Σκηνικό: Άρτεμις Φλέσσα

Κοστούμια: Λίλη Κυριλή

Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Χάρης Νείλας

Επιμέλεια κίνησης: Αντιγόνη Γύρα

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνογράφου: Αγγελική Βασιλοπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίνα Παπούλια

Παίζουν (αλφαβητικά)

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Άλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου

Φωτογράφος παράστασης: Βαλέρια Ισάεβα

Σημείωση: Για τις παραστάσεις της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η Σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα λειτουργεί ως μεικτός χώρος. 

Hμέρες και ώρες παραστάσεων: 

Τρίτη έως Παρασκευή για σχολεία 

Σάββατο και Κυριακή στις 20:00 για το κοινό 

Οι δράσεις της Εφηβικής Σκηνής για το έτος 2021-2022 τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος