Point Of View

ACT II

Boem Team

Το διαδικτυακό περιοδικό για το θέατρο ACT II πρόκειται να δημοσιευτεί το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, στον ιστότοπο: www.act2mag.com

Το ACT II αποτελεί δίγλωσση, διμηνιαία, διαδικτυακή έκδοση. Οι συγγραφείς και αρθρογράφοι του περιοδικού είναι καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών. 

H ιδέα για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού περιοδικού για το θέατρο γεννήθηκε σε μια χρονική στιγμή θεατρικής απουσίας. Οι καλλιτέχνες εδώ κι έναν χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με τη στέρηση, όχι των δημιουργικών ιδεών, αλλά της σχέσης με την πλατεία. Διότι το θέατρο θεμελιώνεται στη συνάντηση. Στη συνομιλία. Η τέχνη αυτή φαίνεται πως δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς την παρουσία του κοινού της. Η φωνή των θεατρανθρώπων δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από τη φωνή της πόλης. Τα εργαλεία τους είναι εργαλεία της δημοκρατίας. 

Οκτώ άνθρωποι συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο σε μια πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων, καθοδηγούμενοι από μια κοινή ανάγκη, που εξελίχθηκε σε βασική μας αρχή: να δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό περιοδικό που θα δώσει βήμα στους καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, στους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής», που παραμένουν επί μήνες στη σιωπή. Να διατυπώσουν όσα ήθελαν να πουν μέσα από ένα έργο που ματαιώθηκε, μια παράσταση που δεν ανέβηκε, μια πρόβα που έμεινε εκκρεμής. 

Συναντηθήκαμε σε μια συνθήκη δυναμικής ακινησίας, μακριά από τον φυσικό μας χώρο, αυτόν της πρόβας και της γενικής δοκιμής. Αποφασίσαμε να δοκιμαστούμε σε ένα νέο πεδίο. Διαμορφώσαμε τη δεύτερη αρχή: να δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός χώρος που θα αναδείξει τη συζήτηση για το θέατρο. Που θα επιτρέψει ό,τι και μια θεατρική πρόβα: τον διάλογο, την πολυφωνία και, γιατί όχι, τη διαφωνία. Μεταξύ μας, αλλά και με το κοινό. Μια συζήτηση που ανά δίμηνο θα ανανεώνεται, θα εδραιώνεται και θα διευρύνεται. Για να ξαναβρεθεί η σχέση με την πλατεία.

Συναντηθήκαμε σε μια χρονική στιγμή που αδυνατούσαμε να ταξιδέψουμε. Είχαμε εργαστεί όλοι εκτός συνόρων. Η προσωρινή αυτή παύση θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για «εσω-στροφή», πράγμα που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε. Διαμορφώσαμε την τρίτη αρχή: να επιμείνουμε, πέρα από τα σημεία των καιρών, στην «εξω-στροφή», στη συνομιλία με τη διεθνή θεατρική σκηνή. Η δίγλωσση έκδοση του περιοδικού απαντά κυρίως σε αυτό το αίτημά μας.

Φανταστήκαμε ένα όνομα που θα σημαίνει την ανάγκη ανοίγματος μιας νέας σελίδας στα θεατρικά πράγματα: ACT IΙ. Πράξη δεύτερη. Λέξεις που μας έφεραν ευθέως  αντιμέτωπους με ερωτήματα. Ποια ήταν η πρώτη πράξη που μόλις έκλεισε; Εμείς τι ρόλο παίξαμε; Τι πρόκειται να συμβεί στην Αθήνα των δύο χιλιάδων παραστάσεων ανά σαιζόν; Τι πρόκειται να συμβεί με τους καλλιτέχνες του θεάτρου, που συντονισμένα διεκδίκησαν μέσα από το κίνημα metoo, μια νέα εργασιακή -και όχι μόνο- πραγματικότητα; Τι σημαίνει για το ζωντανό θέαμα η σύζευξη με το ψηφιακό; Εμείς πού ακριβώς είμαστε; Τι ονειρευόμαστε για τη στιγμή που θα ξανασυναντηθούμε;

Στη νέα αυτή πραγματικότητα στηρίζουμε αδιαπραγμάτευτα όλες τις νέες και τους νέους, όλα τα πλάσματα που διεκδικούν την επανοικειοποίηση μιας ζωής που τους αξίζει. Τα θαυμάζουμε για την αποφασιστικότητα, τα ζηλεύουμε για την ορμή τους. Οφείλουμε σήμερα να παίξουμε τη δεύτερη πράξη του δράματος με διαφορετικό τρόπο. 

Στο ACT II ο ρόλος του αρχισυντάκτη θα παιχτεί εκ περιτροπής. Oι άνθρωποι του θεάτρου θα αφήσουν χώρο. Θα διερωτηθούν αν είναι τελικά κάτι περισσότερο από νάρκισσοι, αν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν, αν χρειάζονται τις ιεραρχικές δομές. Θα μιλήσουν για το θέατρο αλλά όχι για τις παραστάσεις τους -άλλωστε οι παραστάσεις δεν τους ανήκουν-, για τις ιδέες τους αλλά όχι για τα πρόσωπα. Θα σκιτσάρουν, θα γράψουν. Δεν θα φωτογραφηθούν, δεν θα «φορέσουν τα καλά τους». Θα αμφισβητήσουν, θα κόψουν και θα διορθώσουν. Όσοι έχουν θητεύσει σε θεατρική ομάδα γνωρίζουν καλά πως η πιο δύσκολη στιγμή είναι αυτή της αφαίρεσης. Το strike through.

Το ACT II είναι γέννημα συλλογικής δουλειάς. 

Συντακτική Ομάδα: Ανδρέας Γ. Ανδρέου, Γιώργος Βαλαής, Ιωάννα Βαλσαμίδου, Ιώ Βουλγαράκη, Nada Gambier, Αλέξανδρος Λαβράνος, Γρηγόρης Λιακόπουλος, Μανώλης Μανουσάκης, Αγγελική Πούλου, Πρόδρομος Τσινικόρης 

Art Direction: Σάκης Στριτσίδης

Έκδοση:  Electropera.tors | Ιωάννα Βαλσαμίδου 

Με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Για την επικοινωνία

E. ivalsamidou@gmail.com

E. info@act2mag.com

ACT II

Site

Facebook

Instagram


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος