Point Of View

Chelsea Hotel #2

Γιάννης Βλαχαντώνης

Το Chelsea Hotel στην Νέα Υόρκη ήταν το μέρος που ζούσε ο Cohen όταν δεν ήταν στο σπίτι του στο Montreal ή στο εξοχικό του στην Υδρα. Επέλεξε το Chelsea, γιατί άκουσε ότι θα μπορούσε να συναντήσει ανθρώπους με παρόμοια καλλιτεχνική κλίση με κείνον. Όταν παρουσίαζε το τραγούδι σε συναυλίες, θα έλεγε συχνά μια ιστορία για τη συνάντησή του με μια διάσημη τραγουδίστρια σε έναν ανελκυστήρα του ξενοδοχείου Chelsea, που οδήγησε στην σεξουαλική συνεύρεση που περιγράφει σ’ αυτό το τραγούδι. 

Στις σημειώσεις του album Greatest Hits του 1997 ο Leonard λέει: "Αυτό το έγραψα για μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια που πέθανε πριν από καιρό. Συνήθιζε να μένει στο Chelsea, επίσης. Το ξεκίνησα σε ένα πολυνησιακό εστιατόριο στο Miami το 1971 και το ολοκλήρωσα στην Asmara της Αιθιοπίας λίγο πριν ανατραπεί η μοναρχία. Ο Ron Cornelius με βοήθησε με μια αλλαγή συγχορδίας μιας πρώιμης εκδοχής".

Η τραγουδίστρια ήταν η Janis Joplin και το σκηνικό έλαβε χώρα τελικά σε μια σουίτα του ξενοδοχείου Chelsea. Η θρυλική τραγουδίστρια ήταν ικανότατη απ’ ό,τι φαίνεται και στο σεξ, αυτό φαίνεται κόλλησε το μυαλό του Cohen και για αυτό οι στίχοι “Givin’ me head on the unmade bed/ While the limousines wait in the street” και “I remember you well In the Chelsea Hotel /You were famous, your heart was a legend” υποδεικνύουν με ωμότητα σε τι ακριβώς αναφέρεται. Ο Cohen γίνεται λίγο σκληρός στο τέλος με τους στίχους του “I don’t mean to suggest/ That I loved you the best/ I can’t keep track of each fallen robin/ I remember you well in the Chelsea Hotel/That’s all, I don’t think of you that often”.

Αυτά συνέβησαν το 1968, και ο Cohen εξήγησε ότι εκείνη ήρθε στο Chelsea Hotel ψάχνοντας τον Kris Kristofferson και όταν έφτασαν μαζί στο ασανσέρ, της είπε ότι εκείνος ήταν ο Kristofferson. Αυτή ήξερε ότι δεν ήταν, αλλά κατάλαβε τι θα γίνει το συγκεκριμένο βράδυ. "Πέσαμε ό ένας στην αγκαλιά του άλλου μέσα από μια διαδικασία απόρριψης", είπε ο Cohen.

Η Joplin έφυγε το πρωί και εκείνος την είδε ελάχιστες φορές μετά τα γεγονότα. Εκείνη τελικά βρήκε τον Kristofferson και ηχογράφησε το τραγούδι του "Me And Bobby McGee", το οποίο έγινε #1 επιτυχία όταν κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό της.

Μετά τον θάνατο της Janis Joplin, ο Cohen εμφανίστηκε μετανιωμένος για την σύνδεση του ονόματός της με το τραγούδι. Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC το 1994, αναφέρθηκε σ’ αυτό ως "την μόνη αδιακρισία στην επαγγελματική μου ζωή". Πρόσθεσε σχετικά με την περιπέτειά του: "Κοιτάζοντας πίσω λυπάμαι για ό,τι έκανα, διότι υπάρχουν κάποιοι στίχοι μέσα σ’ αυτό που είναι εξαιρετικά ενδόμυχοι".


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος