Agenda Theater

Το Πορτραίτο

Boem Team

Το Πορτραίτο της Δήμητρας Παπαδήμα σε σκηνοθεσία Θαλασσινής Βοσταντζόγλου παρουσιάζεται από 31 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη στο Θέατρο OLVIO. 

Ένας μονόλογος με «πολλά» πρόσωπα. Μια παράσταση ποιητική και ανθρώπινη, που φανερώνει το σκοτάδι της κόρης, γυναίκας, καλλιτέχνιδας, συζύγου, μάνας κι ερωμένης Πηνελόπης Δέλτα -με λεπτομέρειες που ίσως ως τώρα να μη γνωρίζαμε και αλήθειες που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια. 

Λίγα λόγια για το έργο

Η Πηνελόπη Δέλτα επί σκηνής συνομιλεί με τους ανθρώπους της ζωής της, τις ευαισθησίες, τους πόνους και τα απωθημένα της, χωρίς κάτω κείμενα και μισόλογα. 

Γράφει και σκίζει τα ανεπίτρεπτα πάθη της, συμβιβάζεται με το λίγο αν και δε σταματά στιγμή να ψάχνει το «ολόκληρο» και εν τέλει το μόνο που της μένει και αποζητά είναι ο θάνατος. Ψάχνοντας το νόημα της ύπαρξης, τον καλεί παραπάνω από μία φορές, τον διεκδικεί και τον αγαπά. Με αόρατους «συμπρωταγωνιστές» τη μητέρα και τον πατέρα της, τα παιδιά της, τον σύζυγό της Στέφανο Δέλτα και τον μεγάλο της έρωτα Ίωνα Δραγούμη, η Πηνελόπη για μια μοναδική φορά λέει όσα δεν τόλμησε να πει σε όλη της τη ζωή, συζητά μαζί τους και με τον εαυτό της, κατηγορεί τους πάντες, την ίδια και εντέλει τη ζωή αυτή καθ’ αυτή. 

Μέσα από την παράσταση θίγεται το μεγάλο θέμα και των ημερών μας. Η σχέση με τους γονείς και ειδικά τη Μητέρα. Η Πηνελόπη Δέλτα έπασχε από Μητρική Ανεπάρκεια. Στην παράσταση αναφέρονται και τα γνωστά έργα της. Όπως και η στιγμή και οι καταστάσεις που την ενέπνευσαν να γράψει.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά με πολύ αγάπη και πολύ αγωνία, αφού πρώτη φορά δουλεύουμε μάνα και κόρη μαζί. Με πολλές πρόβες, πολλές κουβέντες και πολλή χαρά καταφέραμε να δέσουμε το κλασικό με το σύγχρονο, όπως νομίζω ότι ήταν η ψυχή αυτής της γυναίκας. 

Μέσα από αυτό το έργο που έγραψε η μητέρα μου, την κατάλαβα κι εγώ περισσότερο σαν άνθρωπο και το ίδιο πιστεύω και για εκείνη. Αυτή η σύνδεση μεταξύ μας, έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Λίγα λόγια για την Δήμητρα Παπαδήμα

Δουλεύει 35 χρόνια σαν ηθοποιός, και έχει γράψει περίπου 20 βιβλία και θεατρικά. Τα τελευταία χρόνια ανεβάζει δικά της έργα που όπως η ίδια λέει «έχει ανάγκη να εκφράσει στον κόσμο». Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μία μορφή που την έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν, καθώς έχει γράψει κι άλλο ένα έργο για τη σχέση της με τον Ίωνα Δραγούμη, την «Τελευταία Συνάντηση», που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για δύο χρόνια (2016-17). Ακολούθησε ένας μονόλογος, για την Μαρίκα Κοτοπούλη, με τίτλο «Το Αγρίμι» που επίσης ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα. Τώρα, 150 χρόνια από τη γέννησή της Πηνελόπης Δέλτα, επιστρέφει στην πρώτη της ηρωίδα, με το έργο «Το Πορτραίτο», μιλώντας πια για την Πηνελόπη πιο ουσιαστικά. Για τη ζωή της, τη σχέση με τη μητέρα της, -το «αγκάθι» της Πηνελόπης- αλλά και τη σχέση με τα παιδιά της, το σύζυγό της, αλλά και τον αιώνιο έρωτά της, τον  Ίωνα Δραγούμη.

Το «Πορτραίτο» γράφτηκε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως, που άφησε το αποτύπωμά της τόσο στην τέχνη της όσο και στη ζωή, πηγαίνοντας κόντρα στο συντηρητισμό της εποχής της και στα τετριμμένα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επί σκηνής: Δήμητρα Παπαδήμα

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα

Σκηνοθεσία: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου

Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Κουτάς 

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Γενική επιμέλεια: Γιάννης Μποσταντζόγλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κάθε Τετάρτη στις 21:00 από 31/1/24

Διάρκεια: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Από 12€  ΜΟΝΟ στο more.com

 Θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118

Ώρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: 18:00 - 21:00

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος