Point Of View

Τα κόκκινα φανάρια της Κίνας

Κωστής Γωγιός

Η στήλη επιστρέφει φουσκωμένη ακόμα μετά τις πασχαλινές διακοπές, με τη χοληστερίνη σε υψηλά μεν, αλλά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Πιστεύω είχαμε άνετα μια θέση στο λεωφορείο, με σχόλια τύπου «Καθίστε καλέ, είστε σε ενδιαφέρουσα» και με μένα να προσπαθώ να πείσεις ότι η μόνη ενδιαφέρουσα ήταν η πετσούλα του αρνιού και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα. Στο διάστημα της απουσίας μας συνέβησαν αρκετά ωραία γεγονότα: το (αεροπλάνο που μετέφερε το) Άγιο Φως κατάφερε να τρακάρει με αυτοκίνητο στο Τελ Αβίβ, με το Φως να βρίσκεται πάνω από το όριο σε λιβάνι και τον Ιαβέρη να αναφέρει για άλλη μια φορά τις συνέπειες από την μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και της πίστης. Ιερέας μαχαιρώθηκε γιατί αρνήθηκε να κοινωνήσει 69χρονο που περίμενε μαζί με τον υιό του, αλλά λογικά χωρίς το άγιο πνεύμα. Ο νεαρός όχι μόνο μαχαίρωσε τον ιερέα στην παλάμη (μα στην παλάμη;) λόγω της άρνησης, διαπληκτίστηκαν για οικονομικά θέματα, αλλά του έκλεψε και το κινητό, χωρίς να είμαστε σίγουροι για τη σειρά που έγιναν όλα αυτά, αλλά φανταζόμαστε τον εξής διάλογο:

-Πάτερ την ευλογία σου

-Την έχεις παιδί μου

-Δεν μου δίνεις και τα λεφτά που μου χρωστάς από τα μαστορέματα, εκτός από την ευλογία;

-Όχι, δεν τα έχω τώρα

-Ωραία, κοινώνησε με

-Έχει τελειώσει η κοινωνία τώρα, έλα από βδομάδα

-Μα.. Καλά, έστω. Φέρε το κινητό σου τότε

-Ύπαγε από εδώ τέκνον μου που θα σου δώσω το κινητό μου. Τόσο κόπο έκανα να βάλω το “Ave Maria” σε διασκευή από τους παπαροκάδες ως ρίνγκτοουν

-Ε θα σε μαχαιρώσω στην παλάμη τότε!

Η όλη ιστορία παίρνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα (ν)τροπή αν βάλεις τις προτάσεις του διαλόγου σε διαφορετική σειρά. Μια ακόμα ιστορία που αγαπήσαμε το διάστημα της απουσίας μας είναι αυτή του υποψηφίου οδηγού που έστειλε άλλον στη θέση του στις εξετάσεις. Και ούτε καν στο πρακτικό κομμάτι των εξετάσεων, δηλαδή την οδήγηση, αλλά στην εξέταση για τα σήματα. Όταν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας διαπιστώθηκε ότι στη θέση του πραγματικού υποψήφιου είχε προσέλθει κάποιος άλλος, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, αλλά μέχρι να φτάσει, ο εξεταζόμενος τράπηκε σε φυγή. Η αστυνομία θα προχωρήσει σε έρευνες εντοπισμού του, αφού έχει στη διάθεσή της όλα τα έγγραφα του «υποψηφίου». Αν ήταν ο πραγματικός υποψήφιος που έτρεχε να φύγει, πιθανότατα θα αποκλειόταν σε κάποιο αδιέξοδο αφού δεν θα ήξερε να διαβάσει τα σήματα («Ας μπω σε αυτό το στενό που έχει αυτό το σήμα με το Τ που είναι κόκκινο στην άκρη, μάλλον θα σημαίνει γρήγορη διαφυγή»).

Ένα από τα (πολλά) πράγματα που με εκνευρίζουν είναι η απάθεια μερικών πεζών για τα κόκκινα φανάρια και δυστυχώς δεν αναφέρομαι στη γνωστή ελληνική ταινία. Πάρα πολλές φορές, ως πεζός, περιμένω να περάσω το φανάρι και βλέπω διάφορους δίπλα μου να περνάνε χωρίς να δίνουν σημασία στο φανάρι και υποχρεώνοντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα να σταματήσουν. Από ό, τι φαίνεται εκτός από αδιαφορία, ο συγκεκριμένος τρόπος να διασχίσεις τον δρόμο και να σχίσεις τα νεύρα των οδηγών είναι αρκετά δημοφιλής στις ασιατικές χώρες και αναφέρεται ως «πέρασμα δρόμου σε κινέζικο στυλ». Οι ιθύνοντες προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να αποτρέψουν τους πεζούς από τη συγκεκριμένη συνήθεια είτε επιβάλλοντας υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες-διαβάτες είτε βάφοντας τις διαβάσεις με λευκούς σταυρούς για να τονιστεί ο κίνδυνος. Προφανώς τα μέτρα αποδείχτηκαν πιο άχρηστα και από αυτοκόλλητα νικοτίνης, οπότε οι αρχές της κινεζικής πόλης Wuhan προχώρησαν στην εγκατάσταση αυτοματοποιημένων πυλών, οι οποίες ανοίγουν μόνο όταν ανάβει πράσινο, σαν τις πύλες που εγκαταστάθηκαν στο μετρό και ηλεκτρικό στη χώρα μας. Επειδή όμως τίποτα δεν εμποδίζει τους πεζούς να πηδήξουν πάνω από τις πύλες, θα εγκατασταθούν και κάμερες, οι οποίες θα προβάλουν τους παραβάτες σε ψηφιακές πινακίδες της περιοχής. Αναμένουμε κι εδώ κάτι αντίστοιχο, με την αστυνομία να αναρωτιέται ποιος από όλους τους πιξελιασμένους μουσάτους είναι αυτός που εμφανίζεται στην οθόνη στο φανάρι στο Γκάζι. 

Πόσες φορές έχεις προφασιστεί ένα σωρό δικαιολογίες για να μην καταλάβει η κοπέλα που σου αρέσει ότι έχεις ξεμείνει από λεφτά; «Θες να πάμε έξω για ποτάκι και φαγητό;» «Να μωρέ, έλεγα να κάτσουμε μέσα που είναι ρομαντικά και να σου μαγειρέψω εγώ» ή να προφασίζεσαι αρρώστια μέχρι να πάει πρώτη του μήνα και να πληρωθείς και άλλα τέτοια ύπουλα, που όλοι έχουμε κάνει. 

Ένας Ινδός συνελήφθη από την αστυνομία στην Ινδία, καθώς είχε στείλει email που προειδοποιούσε για αεροπειρατεία σε 3 μεγάλα αεροδρόμια. Το email του έθεσε σε υψηλή επιφυλακή τις αρχές της χώρας που πραγματοποιούσαν καθημερινά εντατικούς ελέγχους και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις. Ο ερωτοχτυπημένος αλλά άφραγκος συλληφθείς, είχε υποσχεθεί στη φίλη του ταξίδι, αλλά μην έχοντας το θάρρος να της πει ότι δεν έχει χρήματα αποφάσισε να φτιάξει ένα ψεύτικο εισιτήριο, το οποίο της έδωσε και στη συνέχεια να φτιάξει όλη αυτή την ιστορία. Χρησιμοποίησε internet café για να στείλει το email, το οποίο μάλιστα έκλεινε με τη φράση «Μην προσπαθήσετε να με βρείτε γιατί δεν θα τα καταφέρετε», κάτι που μάλλον δεν τον βοήθησε αρκετά. Οι συνεχείς απειλές για βόμβα σε διάφορους σταθμούς του μετρό, διαβάζονται με άλλο μάτι πλέον. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος