Point Of View

Το Ιερό Φαΐ

Κωστής Γωγιός

Πολλές φορές έχεις ξεχάσει το κινητό στο αθόρυβο ή έχει κλείσει χωρίς να το καταλάβεις κι όταν το ξαναβλέπεις, έχεις 120 αναπάντητες από την μάνα σου/σύντροφο/και σίγουρα κάποια εταιρεία προώθησης και τουλάχιστον 50 μηνύματα, και μάλιστα πολλά εξ’ αυτών μη ολοκληρωμένα όσο περνάει η ώρα και το άγχος «ΠΑΡΕ ΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΕΙΣ», «Που εισ», «Είσαι κα» κλπ. Αφού τηλεφωνήσεις για να επιβεβαιώσεις ότι είσαι καλά και για να ακυρώσει η μάνα σου τις έρευνες τις αστυνομίας και της Νικολούλη («Ναι κυρία Αγγελική μου, πάλι το ίδιο τζην φορούσε. Τόσα ρούχα έχει, αλλά εκεί αυτός. Και του λέω ότι είναι 34 πια, βάλε κάτι άλλο και παντρέψου πια να δούμε κάνα εγγονάκι») συνήθως ακούς και ένα λογύδριο για τη χρήση του κινητού. Το λογύδριο περιλαμβάνει ατάκες για «τι το κουβαλάς ρε παιδάκι μου αφού δεν το προσέχεις» και για απόπειρες δολοφονίας της άμοιρης μάνας με την αδιαφορία σου.

Με τις υπερβολές τόσο της Ελληνίδας μάνας όσο και τις δικές μου στο μυαλό, διαβάζουμε την επόμενη είδηση που μας έρχεται από την Κύπρο. Δύο κρατούμενοι κατάφεραν και δραπέτευσαν την Τετάρτη το βράδυ από τις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας. Οι δύο Γεωργιανοί προσπαθούσαν να αποδράσουν για μια ώρα, χωρίς μάλιστα κάποιο σχέδιο απόδρασης τύπου «Απόδραση από το Αλκατράζ (και τις γυμνές του χορεύτριες)», αλλά φτιάχνοντας σκάλα για να περάσουν τον τοίχο. 

Οι δύο (πρώην) κρατούμενοι βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν στην απαγορευμένη ζώνη των φυλακών και τελικώς να αποδράσουν, γιατί κάποιος είχε βάλει τον συναγερμό της φυλακής στο αθόρυβο. Λογικό, έχει και σπίτια γύρω, δεν χρειάζεται να ξυπνάμε τον κόσμο κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να αποδράσει. Από τις κάμερες ασφαλείας φαίνονται οι κρατούμενοι για μία ώρα να προσπαθούν να φτιάξουν κάτι σε σκάλα, σαν άλλοι Ιακώβ και τελικά να πηδάνε την μάντρα σαν κύριοι (ή έστω σαν τον Κούγια) με τη βοήθεια σκαλωσιών από εργασίες που πραγματοποιούνταν. Σκαλωσιές σε φυλακή, συναγερμός στο αθόρυβο, την επόμενη φορά, μπορούν να αφήσουν και ανοιχτά, μην παιδεύονται τα παιδιά με όλα αυτά. Η διευθύντρια των φυλακών ζήτησε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για να διαπιστωθεί ποιος έβαλε το συναγερμό στο αθόρυβο. 

Από ό, τι φαίνεται η αγαπημένη συνήθεια της ταβέρνας δίπλα στη θάλασσα, από αυτές που ξεκινάς για ένα μεζεδάκι και καταλήγεις να τρως δύο κοπάδια ψάρια και τον μισό βυθό, υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο Δεσποτικό, ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι δίπλα στην Πάρο και την Αντίπαρο, ένα αρχαίο εστιατόριο. Το εστιατόριο που χρονολογείται 3000 χρόνια, ήταν χτισμένο δίπλα στο ιερό του Απόλλωνα και φαίνεται ότι λειτουργούσε συνδυαστικά με το ιερό. Το ελληνικό δαιμόνιο (αναφορά στο Σωκράτη) είχε βρει τον τρόπο να βγάζει παραπάνω χρήματα από τους πιστούς και εκείνης της εποχής. 

Πήγαινες, έσφαζες το ζώο, έδινες την τσίκνα στο θεό και τίποτα άχρηστα εντόσθια και πήγαινες δίπλα να σου μαγειρέψουν το κρέας. «Συγγνώμη νεαρέ, τι θα γίνει με την παραγγελία μου; Ε τι ετοιμάζεται; Αυτοί οι δύο πιστοί ήταν πριν από μένα και τρώνε. Ναι κι εγώ βιάζομαι όμως. Έχω να πάω και στα Ελευσίνια» Όπως γίνεται σήμερα σε διάφορα θρησκευτικά πανηγύρια με τις τάβλες στρωμένες δίπλα στην εκκλησία ή κάτι σαν σημερινή γαμοβάφτιση (ή γαμωβάφτιση όταν γίνεται Κυριακή με ντάλα ήλιο και εσένα καλοντυμένο) με το ζωώδες φαΐ να διαδέχεται το μυστήριο. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα μας βοηθήσει να μάθουμε κι άλλες λεπτομέρειες για τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας, αλλά και στοιχεία για τις ταβέρνες της εποχής: Είχαν σαλάτα «Ξ» για τα «κορόιδα τους ξένους»; Έφερναν την απόδειξη χωρίς να τη ζητήσεις; Σου χρέωναν το κουβέρ της εποχής; Η σαλάτα του «Καίσαρα» θα αργούσε πάντως μερικά χρόνια ακόμα. 

Κλείνουμε με μια ακόμα είδηση για το φαγητό και τη θρησκεία. Ο ιερέας Lance Wallnau υποστηρίζει ότι «έσωσε» έναν άθεο ιδιοκτήτη bar από τον ομοφυλοφιλία του με ένα κέικ. Αν και το μυαλό μου πήγε αρχικά σε σκηνές από το “American Pie” με τον παπά να βοηθάει τον νεαρό κρατώντας του το κέικ πχ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο  Lance Wallnau έχει δώσει και στο παρελθόν τα διαπιστευτήρια του, όταν υποστήριξε ότι τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν μαγεία και τακτικές ελέγχου του μυαλού για να χτυπήσουν τη δημοτικότητα του Trump. 

Ο ιερέας έψησε ένα κέικ, προσευχήθηκε και το πρόσφερε στον άντρα, ο οποίος το έφαγε και ένιωσε την παρουσία του θεού. Η αλήθεια είναι ότι τώρα που ξαναδιαβάζω την προηγούμενη πρόταση, ακούγεται λίγο περίεργη αλλά θα την αφήσω. Ο άπιστος (και gay) Θωμάς ένιωσε τη θεία χάρη, απαλλάχτηκε από το πνεύμα που τον τυραννούσε και έγινε straight. Οι μόνοι δύο τρόποι να νιώσω την παρουσία του θεού όταν τρώω είναι:

• Να είναι τόσο νόστιμο το φαγητό που να φωνάζω «Πάρε με τώρα», σαν άλλη Madonna

• Να κοντέψω να πνιγώ και να νιώσω όντως την παρουσία και εκείνο το λευκό φως, λίγο πριν ξαναγυρίσω στη Γη, προδομένος από τον αγαπημένο μου φίλο, το φαγητό  

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος