Agenda Theater

Συνάντηση Στην Άκρη Της Νύχτας

Boem Team

Στις 19 Μαρτίου και για 4 Σαββατοκύριακα στις 9μμ, στο Θέατρο Διθύραμβος, δύο ιστορικά πρόσωπα, δυο τρομοκράτες διαφορετικής γενιάς, θα συναντηθούν. 

Ο Ιβάν Καλιάγιεφ τής προεπαναστατικής Ρωσίας του 1905, μέλος τής Μαχητικής Οργάνωσης και η Ουλρίκε Μάινχοφ της μεταπολεμικής Γερμανίας του 1960 μέλος της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος στρατός, θα συνυπάρξουν επί σκηνής. 

Οι σκέψεις τους, η στάση ζωής τους, η σχέση τους με το θάνατο, με τη βία και με την εξουσία, ξετυλίγονται μέσα από μια σύνθεση κειμένων του Αλμπέρ Καμύ, του Ντάριο Φο, της Ουλρίκε Μάινχοφ, του Αζίζ Νεσίν, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μανόλη Αναγνωστάκη.

Και ένα υστερόγραφο.

Σε μέρες που οι συγκρούσεις με φορείς εξουσίας ολοένα και πληθαίνουν ενω οι συζητήσεις για την νομιμότητα (ή μη) της βίας αλλά και της αντι-βίας κυριαρχεί, ίσως επείγει να καταπιαστούμε με αυτά τα ερωτήματα, όπως και όσο μπορούμε. 

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναρωτηθείς και να ανακαλύψεις αν όχι μέσω της τέχνης;

INFO

Η σκηνοθεσία, η σύνθεση των κειμένων και οι φωτισμοί είναι τής Έφης Νιχωρίτη. 

Σκηνικά, κοστούμια Φαίη Μιχαήλ

Γραφικά Σάββας Πετρίδης

Φωτογραφίες Αθανασία Ζήση

Παίζουν Σάββας Πετρίδης,

Καλυψώ Ζωγραφίδη και Έφη Νιχωρίτη

Θέατρο Διθύραμβος, Λητούς 6 Μαρούσι. 

Τηλέφωνο κρατήσεων 6977 357799

Είσοδος 10 ευρώ

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Ιβάν Καλιάγεφ και η Ουλρίκε Μάινχοφ δεν συναντήθηκαν ποτέ. 

Όμως τα νήματα των ζωών τους συνδέονται. 

Δύο άνθρωποι που αν και έζησαν σε δύο ολότελα διαφορετικούς κόσμους (ο Καλιάγιεφ στην Ρωσία πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση και η Μάινχοφ στην Γερμανία του Ψυχρού Πολέμου) ακολουθούν παράλληλες πορείες. 

Αυτές οι πορείες, τα σημεία τομής και ένωσης τους είναι αυτά που εμείς φιλοδοξούμε να φωτίσουμε. 

Και για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι: η ένοπλη δράση και των δύο, ο τρόπος με τον οποίο το κάθε πρόσωπο την δικαιολογεί και κυρίως η απάντηση και η στάση τής εξουσίας απέναντι τους, είναι αυτά που μας προβλημάτισαν περισσότερο. 

Η πειραματική προσέγγιση έγκειται ακριβώς σε αυτό: Έχοντας ως πηγές έμπνευσης τη λογοτεχνία, το θέατρο και την ποίηση προσπαθούμε να εξερευνήσουμε τόσο την ψυχοσύνθεση των δύο τρομοκρατών, όσο και να παρουσιάσουμε την μεταχείριση που εξασφαλίστηκε για αυτούς (και τόσους άλλους) από τους φορείς της εξουσίας. 

Άλλωστε, τα μέσα που χρησιμοποιεί η εξουσία και ο τρόπος με τον οποίο δρα ποικίλλουν ανά τα χρόνια αλλά στην ουσία τους παραμένουν διαχρονικά ίδια. 

Αντλώντας σκέψεις και ιδέες από διαφορετικές πηγές, θέλουμε να δημιουργήσουμε και να ενώσουμε τα κομμάτια που θα σχηματίσουν τελικά την εικόνα αυτών των δύο τρομοκρατών, τις αμετάκλητες αποφάσεις τους και τα κίνητρα τους.

Η παράσταση δεν επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στεγανές και αδιαπραγμάτευτες.

Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και έξω από τον ουσιαστικό ρόλο τής τέχνης. 

Είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι η τέχνη δεν οφείλει να υπηρετεί μιαν απάντηση. Η τέχνη οφείλει να πυροδοτεί μέσα μας τα «γιατί», να μας κινητοποιεί και να μας φωτίζει το μονοπάτι προς μία προσωπική επιλογή, μέσα από τα ερωτήματα που θέτει. 

Θα χαρούμε να είστε μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή.

Link εκδήλωσης

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος