Point Of View

Προσοχή: Εκτελούνται έργα - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Τι είναι τα “Μεγάλα Έργα”; Μεγάλα έργα, είναι η ανέγερση κτιρίων και η κατασκευή υποδομών που αναδεικνύουν, εκσυγχρονίζουν τις πόλεις, δημιουργούν αίσθημα υπερηφάνειας στους πολίτες αλλά και προωθούν την ασφάλεια. Μεγάλα έργα στην αρχαιότητα έκανε ο Περικλής στην Αθήνα, στον 20ο αιώνα είναι διάσημα τα “μεγάλα έργα” του Μιτεράν στο Παρίσι. Άλλο ένα μεγάλο έργο είναι και το Μετρό στην Θεσσαλονίκη, τόσο μεγάλο, που δεν το χωρά ο χωροχρόνος να πραγματοποιηθεί. Η Ομάδα Τροχιές, μια ομάδα νέων ηθοποιών, που δεν θυμάται πώς ήταν η Θεσσαλονίκη χωρίς εργοτάξια, ερευνά επί σκηνής το δίπολο στασιμότητα-μετακίνηση. 

Η παράσταση “Προσοχή: Εκτελούνται έργα” είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις Θεάτρου της Επινόησης που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει φρεσκάδα, χιούμορ, μια γερή δόση σωματικού θεάτρου, αλλά έχει και την εγκεφαλικότητα και την δραματουργία ενός ολοκληρωμένου έργου, σπονδυλωτού μεν και με μικρές σκηνές αλλά ενός παραστασιακού έργου, όπου οι ηθοποιοί είναι ταυτόχρονα δημιουργοί κι ερμηνευτές. Από την εισαγωγή, με την αναφορά στον Γκοντό που δεν έρχεται, έως τα γκάλοπ, την ευφυέστατη παρομοίωση του Μετρό με την φοίτηση στις Δραματικές Σχολές, την λυρική και συγκινητική σκηνή για τις αρχαιότητες που απομάκρυναν από  το υπέδαφος της συμβολής Βενιζέλου και Εγνατίας και ακρωτηρίασαν τα μνημεία των πρωτοβυζαντινών χρόνων, η παράσταση της Ομάδας Τροχιές, είναι αυτό που περιμένεις από νέους ηθοποιούς.

Πριν δέκα - δεκαπέντε χρόνια, το θέατρο της Επινόησης ήταν στην κορύφωση του με παραστάσεις όπως, “Εκεί εκεί στην Κόλαση” (Ομάδα Abovo), “Plastic People” (Ομάδα Επτά), ενώ το Bob Theatre Festival έγινε το επίκεντρο ανάδειξης ομάδων όπου η μεθοδολογία του Θεάτρου της Επινόησης ήταν ο βασικός άξονας δραματουργίας. Δεν ασχολούνται πολλές ομάδες συστηματικά με το Θέατρο της Επινόησης, στο βάθος των ετών, ελάχιστες επενδύουν συστηματικά στην μεθοδολογία του με την Ομάδα Επτά να συνεχίζει ακάθεκτα σε αυτή την κατεύθυνση. Το Θέατρο της Επινόησης, συνιστά μια συλλογική διαδικασία κυρίως λεκτικού και σωματικού αυτοσχεδιασμού με αφορμή ένα ερέθισμα, και καταλήγει σε ένα ολοκληρωμένο έργο που ως επί το πλείστον δεν αλλάζει κατά την παράσταση του. Στην παράσταση της Ομάδας Τροχιές, ερέθισμα είναι η σχεδόν τριαντακονταετής αναμονή του Μετρό Θεσσαλονίκης, και η Μπεκετική αναμονή κάποιου που πρέπει να έρθει αλλά δεν έρχεται. Η κίνηση, η μορφολογία της, ο ρυθμός της μετάβασης - αναμονής γίνονται τα βασικά μοτίβα του έργου, όχι μόνο λεκτικά αλλά και δραματικά. Ταυτόχρονα, η έρευνα και μελέτη γύρω από το θέμα εμπλουτίζει το έργο με μαρτυρίες και ανέκδοτες ιστορίες των πολιτών που βλέπουν την καθημερινότητα τους να εκφυλίζεται πίσω και ανάμεσα από λαμαρίνες και ταμπέλες: “Εκτελούνται έργα”. 

Η αισθητική της παράστασης, φέρνει μια vintage ατμόσφαιρα των δεκαετιών 80 και 90, με ρολερ σκέιτς, μια εναλλακτική μετακίνηση που έρχεται κόντρα στο αυτοκίνητο, όσο το μετρό, αγκομαχά στα έγκατα του άστεως. Οι πολίτες - πρωταγωνιστές, θυμώνουν, καβγαδίζουν, απελπίζονται και περιμένουν, περιμένουν, περιμένουν και περιμένοντας έως και προτείνουν μια επέκταση του Μετρό της Αθήνας “πιο γρήγορα θα φτάσει στην Θεσσαλονίκη”. Αναλογίζονται πως η “εργοθεραπεία” του Μετρό θα βελτιώσει την ζωή τους, όπως θα περίμενε κανείς βάσει λεξικού / ετυμολογίας. Φυσικά το θέατρο, οι δραματικές σχολές, οι τεχνικές υποκριτικής δεν μένουν αλώβητες καθώς οι νέοι αυτοί ταλαντούχοι ηθοποιοί κρίνουν και αυτοσαρκάζονται για την τριετή παραμονή τους σε υπόγειες αίθουσες - στούντιο όπου καλούνται να “σκάψουν” τα μέσα τους. Εξαιρετική η σκηνή όπου όλοι οι ηθοποιοί κοιτούν κατάματα το κοινό, και αναρωτιούνται για την σύμβαση της “διάρκειας” την αριστοτέλεια προσμονή αρχής-μέσης-τέλους, την δραματική παύση που πετά το “μπαλάκι” στο ακροατήριο, βάζοντας έστω και στιγμιαία το αθηναϊκό κοινό στα παπούτσια των Θεσσαλονικέων. 

Η παράσταση που παίχτηκε με συνεχόμενα sold out στη Θεσσαλονίκη, συστήθηκε στο Αθηναϊκό κοινό τον Δεκέμβριο 2023 και επανέρχεται για 5 βραδιές στο Θέατρο Εμπρός, προτού περιοδεύσει ανά την Ελλάδα κομίζοντας τα νέα ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης “ε ε έ ρ χ ε τ α ι”. Μην χάσετε την παράσταση από την ομάδα Τροχιές “Προσοχή: εκτελούνται έργα”, ειλικρινά απολαυστική. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Νοεμή Βασιλειάδου, Πρωτότυπο Κείμενο – Έρευνα: Ομάδα Τροχιές, Δραματουργία: Νοεμή Βασιλειάδου, Χάρις Σερδάρη, Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γρηγόρης Λιόλιος, Κίνηση: Μαίρη Γιαννούλα, Βοηθός Σκηνοθεσίας: Χάρις Σερδάρη, Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Στυλιανού, Τεχνική υποστήριξη: Δημήτρης Νίκας, Σύμβουλος Δραματουργίας: Πάνος Δεληνικόπουλος, Σύμβουλος Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας: Μαρία Καραδελόγλου, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ευαγγελίου, Σταυρούλα Ντολοπούλου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Τροχιές

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Δημήτρης Γούλιος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Βασίλης Μπόγδανος, Χάρις Σερδάρη, Σοφία Στυλιανού και ο μουσικός Γρηγόρης Λιόλιος

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, Αθήνα

Παραστάσεις: Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στις 21:30μμ, Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στις 21:30μμ, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 21:30μμ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Περισσότερα: FacebookInstagram

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος