Point Of View

Ο Τόρνος - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Οκτώ σκίτσα - σκηνές μαύρης κωμωδίας από τα ζωή του Αλέξη, από τα παιδικά έως τα εφηβικά,  έως την ενηλικίωση και την μέση ηλικία. Οκτώ επεισόδια ενός αντιήρωα, που δεν γνωρίζει την ηρωική του διάσταση, αδυνατεί να αντιληφθεί τις επικές προεκτάσεις της ζωής που παλεύει να ζήσει. 

Ο Αλέξης (Φοίβος Συμεωνίδης) μεγαλώνει σε μια οικογένεια με στενωπούς, ένα πατέρα αλκοολικό, μια μητέρα ακραία θρησκευόμενη, δύο γονείς που μεταφέρουν την προσωπική τους αποτυχία στο παιδί τους, το οποίο κακοποιούν σωματικά, ψυχικά και πνευματικά. Στο σχολείο υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση από τον δάσκαλο. Εν τέλει ο Αλέξης ενηλικιώνεται αλλά μόνο βιολογικά διότι το παιδί που προσπαθεί να φάει ενόσω οι γονείς τους αλληλοσπαράσσονται έχει εγκλωβιστεί εκεί σ’ εκείνο το τραπέζι, βουβό και αποτραβηγμένο. Δραματουργικά ο Κεντρωτάς αρχίζει και τελειώνει στο ίδιο σκηνικό, στο οικογενειακό γεύμα, όπου ο Αλέξης φαντασιακά απελευθερώνεται από τους γονείς του, και τον επαγγελματικό βραχνά του “τόρνου”.  Ο Γιάννης Κεντρωτάς έχει γράψει ένα εξαιρετικό σπονδυλωτό έργο που ανατέμνει με μαύρο χιούμορ τις επιπτώσεις της κακοποίησης και τον φαύλο κύκλο της βίας στην ζωή ενός ανθρώπου. Η προτελευταία σκηνή της φυλακής, πραγματικά ανατρέπει ότι κι αν περίμενε ο θεατής να συμβεί και δίνει μια ανάσα μέσω του σουρεαλισμού που αναδύει, πριν την τελική πράξη. Οι οκτώ σκηνές από την ζωή του Αλέξη είναι μια δραματική μεταφορά ενός μονολόγου, μιας συνεδρίας σε ψυχαναλυτή, μιας εσωτερικής πάλης να επιστρέψεις εκεί στην αρχή του “κακού”, να ανοίξεις το γκάζι και να το τινάξεις στον αέρα. 

Οι ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους, ενώ σταθερά υποδύονται τους βασικούς χαρακτήρες: ο Σήφης Πολυζωίδης τον πατέρα, και ενδιαμέσως τον φίλο από το σχολείο, τον συγκρατούμενο, η Τάνια Παλαιολόγου την μητέρα αλλά και την σύζυγο, ο Ελισσαίος Βλάχος, τον δάσκαλο, τον εργοδότη, τον οπαδό, τον εφοριακό και ανάμεσά τους ο Φοίβος Συμεωνίδης ερμηνεύει τον Αλέξη. Το ενδιαφέρον στους διαφορετικούς ρόλους που υποδύονται είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των ρόλων, δηλαδή η Τάνια Παλαιολόγου υποδύεται δύο χαρακτήρες που έχουν εμμονή με την θρησκεία, ο Ελισσαίος Βλάχος είναι η εξουσία που σε καταπατά, και σου υποδεικνύει ότι φταις / θες και τα παθαίνεις, ο Σήφης Πολυζωίδης είναι η τοξική αρρενωπότητα ενός πατριαρχικού συστήματος. Είναι σαφές ότι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί, με τον Ελισσαίο Βλάχο να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, μεταπηδώντας από ρόλο σε ρόλο με την ενέργεια και την χαρά ενός παιδιού που ανοίγει δώρα - παιχνίδια. 

Οι συντελεστές της παράστασης στην σκηνοθεσία (Μιχάλης Κοιλάκος) και τα σκηνικά (Άννα Σάπκα) έχουν δημιουργήσει ένα παραστασιακό τόπο που εξισορροπεί την τραγικότητα των γεγονότων. Τα σκηνικά είναι πολυμορφικά και αλλάζουν ανάλογα την σκηνή, δημιουργώντας αισθητική σαν φανζίν το οποίο παρακολουθεί τους χαρακτήρες του αυτοτελούς επεισοδίου κάθε σκηνής του έργου. Η σκηνοθεσία τονίζει το χιούμορ, μαύρο μεν αλλά χιούμορ των λεγομένων και πεπραγμένων. “Ο Τόρνος” είναι ένα έργο ουσιαστικά και θεμελιωδώς στενόχωρο, καθώς πραγματεύεται την βία, την κακοποίηση και την νοσηρότητα μιας κακοήθους κοινωνίας. Όμως η γραφή του Κεντρωτά, η δομή της δραματουργίας του, επιτρέπουν στον θεατή να φορτιστεί μεν συναισθηματικά, αλλά να μην θολώσει από το συναισθημα. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου, βλέπεται ευχάριστα, έχει εξαιρετικούς συντελεστές, αλλά μην σας ξεγελά το μαύρο χιούμορ της, είναι για γερά στομάχια. 

Συντελεστές παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Κεντρωτάς, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος, Σκηνικά: Άννα Σάπκα, Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη, Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα, Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας, Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας, Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης, Φωτογραφίες προώθησης και παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου, Γραφιστικά / Σχεδιασμός αφίσσας : Γιάννης Κεντρωτάς, Παραγωγή: «Ξανθίας» Α.Μ.Κ.Ε., Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου, Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελισσαίος Βλάχος, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωΐδης, Φοίβος Συμεωνίδης

Θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός. Στάση Μετρό Κεραμεικός. Τηλ: 210 3414118

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 από 25 Σεπτεμβρίου

Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος 15 €, Φοιτητικά 10 €, Άνεργοι και ΑμεΑ 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος