Point Of View

Ο Χρυσός Δράκος - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Πέντε Ασιάτες μάγειρες, στην κουζίνα του ταϊλανδο-κινεζο-βιετναμέζικου εστιατορίου, ο Χρυσός Δράκος, προετοιμάζουν την κουζίνα, μαγειρεύουν και σερβίρουν στις αεροσυνοδούς που μόλις προσγειώθηκαν, πακετάρουν φαγητό ντελίβερι για τον παππού που θα θελε να ξαναγίνει νέος, για τον έμπορο του ισογείου που δεν εμπορεύεται μόνο προϊόντα και για πολύ ακόμα κόσμο. Όσο το φαγητό ετοιμάζεται και οι παραγγελίες έρχονται και φεύγουν, ένας νεαρός υπάλληλος που ήρθε από την Κίνα για να βρει την αδελφή του υποφέρει από φοβερό πονόδοντο. 

Στο κέντρο της σκηνής οι πέντε Ασιάτες μάγειρες, ανοίγουν και κλείνουν την ερμηνευτική βεντάλια των ρόλων που υποδύονται κατά cross gender συγγραφική απαίτηση: ξεκινούν σε έναν ασφυκτικό κύκλο εργασιών κουζίνας, κι απλωνονται στις γωνίες της σκηνής για να μας μεταφέρουν την ιστορία κάποιων άλλων ανθρώπων στα διαμερίσματα πάνω από το εστιατόριο ή λίγο παρα δίπλα. Η σκηνοθεσία του Γιώργου Ματζιάρη μαζί με τον σχεδιασμό κίνησης της Βρισηίδας Σολωμού, γίνονται ένας θεατρικός μετρονόμος που οι πέντε ηθοποιοί που υποδύονται τα δεκαεπτά πρόσωπα του έργου ακολουθούν στην εντέλεια. Μικρά στερεότυπα σε κινήσεις ή πόζες όπως μας μεταφέρεται δισδιάστατα η εικόνα των προσώπων, αφήνουν την αφήγηση της ιστορίας μέσα στην ιστορία να αποκτήσει έναν τρισδιάστατο όγκο, σαν να ζούμε μέσα στο υπόγειο του κτιρίου και να ακούμε όλες τις συνομιλίες - ιστορίες από το σύστημα σωληνώσεων. Οι ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα με τον πονόδοντο ενώ από ένα σημείο και ύστερα διασταυρώνονται οι πρωταγωνιστές των ιστοριών με τον πονόδοντο, την θεραπεία και το τέλος.

Ο σκηνικός χώρος του Σταύρου Μπαλή, είναι λιτός και λειτουργικός, τα κοστούμια δεν διαφοροποιούνται εκτός από το κόκκινο φόρεμα της γυναίκας που εγκαταλείπει τον σύζυγό της και την σκηνή της γέφυρας, ενώ η χρήση των θεατρικών αντικειμένων αποκτά κεντρικό ρόλο έναντι του σκηνικού χώρου. Η παραβολή του τριζονιού και του μυρμηγκιου με την χρυσή θερμαντική κουβέρτα, αλλά και η πορεία προς το ποτάμι και την γέφυρα με το πλαστικό στον αέρα, είναι μικρές παύσεις στον χρόνο που σχηματίζουν κάδρα μιας σύγχρονης εικαστικής αφήγησης. “Μικρή παύση”, μια φράση που χρησιμοποιούν όλοι οι χαρακτήρες, σχεδόν συνέχεια στον λόγο τους, με αποτέλεσμα ο λόγος να είναι χωρίς συναίσθημα, μια αφήγηση χωρίς ηχόχρωμα, που παίρνει ύφος από τον ρυθμό της παράστασης και την ουσία, το περιεχόμενο του λόγου. Έτσι εκτίθεσαι ως θεατής σε σκηνές human trafficking, σκηνές ανθρώπινου εξευτελισμού, και γίνεσαι μάρτυρας μιας κοινωνίας που κλείνει τα μάτια στην παραβατικότητα της. 

Οι ηθοποιοί Γιώργος Ματζιάρης, Δημήτρης Μηλιώτης, Θάλεια Σταματέλου, Αρετή Τίλη και Στρατής Χατζησταματίου, έχουν ένα δύσκολο έργο, πολύ δύσκολο, αλλά το κατορθώνουν εξαιρετικά, υπηρετούν την σκηνοθεσία και χορογραφία της παράστασης υποδειγματικά. Δεν επιτρέπουν παρα μόνο όταν η ιστορία έχει προχωρήσει ήδη πολύ, να καταλάβεις σε τι γίνεσαι συνένοχος, όσο γελούσες με τις κωμικότητες των δισδιάστατων αποδόσεων των σκηνών σαν σε κόμικ του Φρανκ Μίλερ. Πρωταγωνιστής του έργου, είναι ο πονόδοντος, αλλά γύρω από’ αυτόν πλέκεται μια εξπρεσιονιστική σπονδυλωτή ιστορία που θα μας ταξιδέψει πρόσκαιρα μέσα από τα νερά του ποταμού στην Κίνα, προτού μας επιστρέψει στην σκοτεινή πραγματικότητα. 

“Ο Χρυσός Δράκος” είναι μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, που αναδεικνύει τόσο την υποκριτική τεχνική των ηθοποιών που συμμετέχουν όσο και την σκηνοθετική και χορογραφική ευφυϊα των συντελεστών της Γιώργου Ματζιάρη και Βρισηίδας Σολωμου. Προσωπικά θα την έβλεπα ξανά και ξανά με την ίδια διάθεση και ενθουσιασμό, μην χάσετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Roland Schimmelpfennig, Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Ματζιάρης, Μετάφραση:  Έρι Κύργια, Δημιουργία σκηνικού χώρου:  Σταύρος Μπαλής, Μουσική:  Λευτέρης Βενιάδης, Σχεδιασμός κίνησης : Βρισηίδα Σολωμού, Κοστούμια:  Χριστίνα Τσουτσουλίγα, Φωτισμοί:  Μελίνα Μάσχα, Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Τσαϊρίδου, Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης, Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη,  Παραγωγή: έαρ Productions 

Παίζουν (αλφαβητικά):  Γιώργος Ματζιάρης, Δημήτρης Μηλιώτης, Θάλεια Σταματέλου, Αρετή Τίλη, Στρατής Χατζησταματίου

Πληροφορίες Παράστασης

Θέατρο Χώρος, Πραβίου 6 - 8, Αθήνα 118 55 21 0342 6736

Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€ Μειωμένο / Ατέλειες: 10€

Προπώληση εισιτηρίων : TICKETSERVICES

- online

- τηλεφωνικά: 2107234567

- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος