Point Of View

Μήδειας Υλικό του Χάινερ Μύλλερ - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ρημαγμένη Όχθη - Μήδειας Υλικό - Τοπίο με Αργοναύτες: ένα έργο ποιητικό, με αποσπασματικό λόγο, ηχηρές εικόνες που μεταχειρίζεται τον μύθο της Μήδειας, του Ιάσονα και των Αργοναυτών ως Υλικό και αποτελεί παράδειγμα για το δραματουργικό όραμα του Χάινερ Μύλλερ “θέατρο των εικόνων”. 

Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου, η εικόνα πρωτοστατεί, εικόνα ως μέσο με προβολές επί οθονών, αλλά και ως οπτική επένδυση των σκηνών. Ταυτόχρονα πρωτοστατούν, σχεδόν εικονογραφικά, δραματικά κάδρα των ηθοποιών που ερμηνεύουν τους ρόλους της Μήδειας και του Ιάσονα. Η ίδια η Μπρούσκου κάνει ανάγνωση της “Ρημαγμένης Όχθης” προτού αναλάβει το ρόλο της Παραμάνας τον οποίο όμως θα τον ακούμε εκτός της σκηνής. Η Παρθενόπη Μπουζούρη και ο Άντριαν Φρίλινγκ μας μεταφέρουν το κείμενο του Μύλλερ αλλά προηγείται μια βίαιη συνεύρεση, μετά οι ηθοποιοί δεν θα ξανα-αλληλεπιδράσουν ποτέ σωματικά, παρά μόνο μιλώντας απευθυνόμενοι προς το κοινό. Η Παρθενόπη Μπουζούρη μέσα σε ένα διάφανο κελί-βιτρίνα, και ο Άντριαν Φρίλινγκ πίσω από την οθόνη προβολής. Η δραματική αναπαράσταση του κειμένου επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Μήδειας, στον άνθρωπο γένους θηλυκού, που εμπιστεύεται, ερωτεύεται, σκοτώνει, προδίδεται, αποδίδει δικαιοσύνη με τα ίδια του τα χέρια. 

Η Παρθενόπη Μπουζούρη ερμηνεύει το κείμενο σχεδόν επικά, μια μικρή μνεία τιμής στο μπρεχτικό θέατρο. Η σωματική ερμηνεία της Μπουζούρη, η ρουτίνα του μακιγιάζ, του ντυσίματος, η εφεύρεση μιας κούκλας βιτρίνας που εναλλάσει τα ρούχα, τις περούκες, το καθημερινό με το νυχτερινό ακόμα και το επίσημο ένδυμα τελετής, επιτρέπει για πάρα πολλούς συσχετισμούς και ελεύθερους συνειρμούς σε σχέση με τον λόγο του Μύλλερ. Υπάρχει μια διαστροφή καθώς παρατηρούμε ένα ζωντανό άνθρωπο που πονά, εκδικείται, σκοτώνει, νοσταλγεί, να λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ανδρείκελο γυναίκας, μιας γυναίκας που στέκεται σαν κούκλα, σε μια βιτρίνα, έτοιμη για τον άντρα. Ο Άντριαν Φρίλινγκ, παίρνει πάνω του όλο το κείμενο από το “Τοπίο με Αργοναύτες”, και το ερμηνεύει στην πρωτότυπη γλώσσα του κειμένου. Το ενδιαφέρον και η αξία της δραματικής του ερμηνείας είναι ότι παρά τους υπερτίτλους η σκηνική του παρουσία είναι τόσο εύγλωττη, που πιθανώς να σταματήσεις να αναζητάς την μετάφραση· εγώ προσωπικά κι ας μην καταλαβαίνω γερμανικά απλά τον παρακολουθούσα σταματώντας να αναζητώ το τι λέει. Ο Φρίλινγκ διατρέχει μια ιστορία με την ερμηνεία του, μια παράλληλη ιστορία που παίζει με την πορεία του στην σκηνή και τον τόνο της φωνής του, μια ραχοκοκαλιά του κειμένου των “Αργοναυτών” χωρίς τα λόγια. 

Το έργο του Μύλλερ αντλεί από τον μύθο της Μήδειας, αλλά απευθύνεται με τον αποσπασματικό και ποιητικό του λόγο στην ανθρωπότητα. Το υλικό του μύθου γίνεται πηγή αναφοράς: η δολοφονία των παιδιών που γεννιούνται μόνο και μόνο για να γίνουν φθηνά εργατικά χέρια, οι γυναίκες που διακινούνται ως σκλάβες του σεξ ή ως σκαλοπάτι για να διευρύνουν την εξουσία των ανδρών, το τοπίο του κόσμου ρημαγμένο απο την βίαιη και ταχεία εκβιομηχάνιση και άμετρη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Υπάρχει κόσμος εκεί έξω που αναζητά τον συριγμό μιας βόμβας, για να λυτρωθεί; “[...] Τα αέρια της έκρηξης σάρωσαν τα πτώματα από το υψίπεδο | Και πυροβολισμοί τάραξαν την αβέβαιη φυγή μου | Ένοιωσα το αίμα ΜΟΥ να βγαίνει από τις φλέβες ΜΟΥ |Και το σώμα ΜΟΥ να γίνεται το τοπίο | του θανάτου ΜΟΥ [...]

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Χάινερ Μύλλερ, Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου , Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου , Πρότυπη μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Μήτρος , Φωτιστικός σχεδιασμός: Στέβη Κουτσοθανάση, Video / Σκηνικά / Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου, Video mapping: Μάριος Γαμπιεράκης, Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος, Κατασκευή σκηνικού: Φλωρεντία Χατζή, Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννοπούλου, Γραφιστική επιμέλεια:  Δημήτρης Νικολής, Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Θέατρο Δωματίου 

Ερμηνεύουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντριαν Φρίλινγκ, συμμετοχή: Άντζελα Μπρούσκου 

Πληροφορίες Παράστασης

BIOS ΜΑΙΝ STAGE , Πειραιώς 84, 10435, Αθήνα

Πληροφορίες και τηλ. κρατήσεων: 2103425335

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά 

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 18€, Μειωμένο: 14€, Ατέλειες: 12€

Προπώληση εισιτηρίων: more.com 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος