Point Of View

Γύρισε Πίσω - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένα βράδυ λιώνουν μονομιάς όλα τα παγόβουνα. Αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη είναι τρομακτικό. Συνήθως η κατανόηση της κλιματολογικής καταστροφής, αποτυπώνεται πάντα στο πως επηρεάζεται ο άνθρωπος. Έτσι λοιπόν η Χριστίνα Σαμπανίκου, γράφει για δύο αδελφές, την Ρόζα και την Έλσα: εγκλωβισμένες μέσα στο σπίτι τους στην Αθήνα, περιμένοντας τα νέα δελτία για να πάρουν νερό, η Ρόζα ανυπομονεί να εργαστεί όσο η Έλσα λοιδωρεί κάθε της αισιόδοξη διάθεση. 

Ρόζα: Δεν θέλω απλά να περνάει η ώρα, θέλω να ζω την κάθε στιγμή.

Έλσα: Και εγώ το ίδιο θέλω αλλά δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες, κάποιες είναι απλά για να περνάνε, να θυσιάζονται στην αναμονή των καλύτερων.

Ρόζα: Και αν οι καλύτερες είναι τώρα;

Οκτώβριος 2016, η παράσταση “Γύρισε Πίσω”, ήταν η πρώτη φορά που συστήθηκα με τις Χριστίνα Σαμπανίκου και Βίκυ Αδάμου, και την Life After Death Theatre Company (LaD). Έκτοτε δεν χάνω παράσταση. Το συγγραφικό ταλέντο της Χριστίνα Σαμπανίκου είναι αναμφίβολο, η γενναιότητα με την οποία αναμετράται με τα κείμενα της, ερμηνεύοντας και η ίδια ρόλους στα έργα της είναι αδιαμφισβήτητη αρκεί μόνο να έχει παρακολουθήσει κάποιος το “Ανδρόγυνο”. Φέτος επανέφερε στην σκηνή το “Γύρισε Πίσω” και δεν φοβήθηκε στιγμή να ξαναδεί το κείμενο της, να το επεξεργαστεί. Διατήρησε τους χαρακτήρες, το πλαίσιο του κλιματικού αρμαγεδδώνα, και επανεφηύρε τις δυναμικές των δύο αδελφών, με λεπτές αλλά καίριες διαφοροποιήσεις στο υπόβαθρο της σχέσης τους. Αυτό το ταλέντο και την ικανότητα την βλέπω κυρίως στους καλλιτέχνες του Θεάτρου της Επινόησης, την αστείρευτη σπιρτάδα να επανεφεύρουν συνθήκες χωρίς να αλλάζουν το δραματουργικό πλαίσιο. Τα κοστούμια και σκηνικά είναι σταθερά και ευφάνταστα (Lazy Boy*) όπως και τότε, αλλά το έργο είναι σαν να το βλέπεις πρώτη φορά. 

Η Κική Μαυρίδου στο ρόλο της Έλσας δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, είτε σαν μεταμοντέρνος ποιητής Φανφάρας, είτε ως Σόνια στον περίφημο μονόλογο “θα ζήσουμε”. Η Χριστίνα Σαμπανίκου σπαρταριστή σε αυτή την απέλπιδα ρομαντική αισιοδοξία, όταν όλα έχουν καταρρεύσει και συγκινητική όταν παρατηρεί τον εαυτό της στον καθρέφτη. Ο Παναγιώτης Δελαβίνιας, ένας αδυσώπητος επισκέπτης, μέγας κουκλοπαίχτης που κινεί τα νήματα των δύο αδελφών. Οι δυναμικές που αναπτύσσονται επί σκηνής μεταξύ των τριών, σε μεγάλο βαθμό ορίζονται από την αδυναμία μετακίνησης των δύο αδελφών, χάρις στα κοστούμια-σκηνικά που φορούν. Ετσι λοιπόν ο επισκέπτης μπορεί να κινείται ελεύθερα, όσο εκείνες είναι υποχρεωμένες να τον ακολουθούν με το βλέμμα. Φυσικά, η σκηνή που τον “σπάνε” είναι ξεκαρδιστική καθώς και η “ηρωική” Έξοδος. Η σχεδόν χορογραφημένη κινησιολογία των δύο αδελφών δίνει μια δισδιάστατη διάσταση στο πρόβλημα της επιβίωσης τους, και τονίζει αυτό που δηλώνεται στο σημείωμα της παράστασης: “Αν μια μέρα ξυπνήσεις και όλα αυτά που φοβάσαι, έχουν ήδη συμβεί, τότε δύο εκδοχές υπάρχουν: ή να μην φοβάσαι τίποτα πια ή να επινοήσεις καινούριους φόβους.”

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε πει ότι η ζωή είναι τραγωδία αν την κοιτάς σε κοντινό πλάνο, όμως όταν το κάδρο ανοίξει και απομακρυνθείς τότε η ζωή γίνεται κωμωδία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην παράσταση “Γύρισε Πίσω”: πρόσεξε με τι γελάς θεατή, γιατί σίγουρα θα γελάσεις πολύ με την Έλσα και την Ρόζα! Από τις παραστάσεις που πρέπει να δείτε!

Συντελεστές 

Κείμενο: Χριστίνα Σαμπανίκου, Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου, Σκηνικά- Κοστούμια: Lazy Boy*

Sound Design: Σταύρος Γιαννουλάδης, Φωτισμοί/Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου, Σχεδιασμός Αφίσας: Σπύρος Κοντογιώργης, Επικοινωνία /Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: Vault Theatre Plus και Life After Death Theatre Company

Παίζουν: Κική Μαυρίδου (Έλσα), Χριστίνα Σαμπανίκου (Ρόζα), Παναγιώτης Δελαβίνιας (Επισκέπτης)

Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26

Παραστάσεις: Σαββατο 18:15, Κυριακή 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 15 (κανονικό), 13 (μειωμένο), 8 (ατέλειες)

Πληροφορίες - κρατήσεις 2130356472 και more.com

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος