Point Of View

Εισβολέας - Χατζηφραγκέτα @ Faliro Summer Theater | Review

Κωστής Γωγιός

Υπάρχουν συγκροτήματα και συναυλίες που ο καθένας μας έχει συνδυάσει με καλοκαιρινές διακοπές, φοιτητική ζωή και ανέμελα χρόνια με μεθυσμένα βράδια. Το sold out της συναυλίας Χατζηφραγκέτα – Εισβολέα, μάλλον είναι δείγμα ότι πολλοί το έχουν συνδυάσει έτσι. Μια σύμπραξη επί σκηνής που μπορεί αρχικά να μοιάζει χωρίς καμία σύνδεση, αλλά τόσο οι συνεργασίες του Εισβολέα με πολλούς μη ράπερς καλλιτέχνες όσο και το «αλλοπρόσαλλο» στυλ των Χατζηφραγκέτα που ενίοτε ραπάρουν κιόλας, μετριάζουν κάπως τις αμφιβολίες. Οι τελευταίες αμφιβολίες πάντως, διαλύονται, με το που τους δεις όλους μαζί στη σκηνή.

Μετά από μερικά εισαγωγικά τραγούδια με όλους στη σκηνή, ο Εισβολέας αποχωρεί, αφήνοντας τους Χατζηφραγκέτα να παίξουν μπάλα, όχι στο Μπερναμπέου, αλλά στο Faliro Summer Theater. Ο Βαγγέλης Χατζηγιάννης στην αγαπημένη του καθιστή θέση με την κιθάρα του και τα γυαλιά ηλίου, ο Πάνος Φραγκιαδάκης όρθιος κι αυτός με την κιθάρα του και από πίσω τους ο Βασίλης Τσιγκρής στο μπάσο και ο Γιώργος Χριστοδούλου στα drums. «Σαν ποίημα σουρεάλ», «Πρόταση Πολιτισμού», «Εντάξει Κική», «Κάτι υποβόσκει», «Στου Ντε Λα Φου», «Ταξικό», το υπέρτατο καλοκαιρινό κομμάτι «Πατητές και μακροβούτια» και πολλά ακόμα που τραγουδάμε εδώ και χρόνια. 

Σειρά του Εισβολέα να ανέβει στη σκηνή, επίσης με όλο το συγκρότημα του.  Ακούσαμε το «Σέριφος» από όλους μαζί, αλλά και το γνωστό σύνθημα για τις ερωτικές συνήθειες γνωστού πολιτικού προσώπου και οι Χατζηφραγκέτα κατέβηκαν από τη σκηνή, με τον Χατζηγιάννη να πηγαινοέρχεται κάθε τόσο, πειράζοντας τα μέλη της μπάντας του Εισβολέα, χορεύοντας και τραγουδώντας. Ο ράπερ έβαλε στην άκρη για αρχή τα καλοκαιρινά του ρούχα και τραγούδησε για όλα τα κοινωνικοπολιτικά θέματα που μας έχει συνηθίσει. «Μόκο», «Με φόντο την Αττική», «Τα Παιδικά μου χρόνια», «Ανοίγω φτερά», «Έχω το θέμα μου», «Πριν απ’ τον καφέ», «Όλοι μαζί τώρα» και άλλα πολλά ακούστηκαν σε αυτό το άτυπο πρώτο μέρος της εμφάνισής του. Το δεύτερο μέρος ήταν η άλλη του αγάπη, όπως κι ο ίδιος είπε, με ρεμπέτικα, ανατολίτικα, λαϊκά με μπουζούκι επί σκηνής, αλλά και την εξαιρετική Ανδριάνα Αχιτζάνοβα στο τραγούδι. «Μπανιστιρτζού» με την Ανδριάνα να φέρνει με τη φωνή της τη Ματούλα Ζαμάνη στη συναυλία, «Σε πίνω λίγο-λίγο» με την αγάπη του για την μαλαματίνα να ξεχειλίζει από τους στίχους. Στη σκηνή ανέβηκε για μερικά τραγούδια ο Μάριος Νταβέλης (Fundracar) και εμείς χορέψαμε με τα «Αμερικάνικα» και χαμογελάσαμε με το «Πιστολέρο».   

Οι Χατζηφραγκέτα ανέβηκαν και πάλι στη σκηνή για να κλείσουν όλοι μαζί και ακούσαμε «Στροφή στο Λαϊκό», «Καλοκαιρινό», «Ο δάσκαλος κι εγώ», «Η θάλασσα, το γάρο, εγώ κι εσύ», διασκευή στη «Φυσική Ιστορία» του Τζιμάκου που λείπει σε όλους μας και το πάρτυ δεν σταματάει. Ο Εισβολέας, ο οποίος δεν σταμάτησε ούτε ένα λεπτό να αλωνίζει τη σκηνή, οι Χατζηφραγκέτα πείραζαν όλο τον κόσμο και στο τέλος μας ζήτησαν συγγνώμη για τις όποιες κακές λέξεις, λες και υπήρχε έστω κι ένας άνθρωπος χτες που θα τους παρεξηγούσε. 

Δεν είναι τυχαίο που οι πιτσιρικάδες που απάρτιζαν το κοινό στην μεγάλη πλειοψηφία του, αγαπούν τους Χατζηφραγκέτα: κάνουν χαβαλέ, μιλάνε στη γλώσσα τους, έχουν πανέξυπνους και αστείους στίχους και δεν παίρνουν κανέναν και τίποτα στα σοβαρά, με την καλή έννοια. Το ίδιο κοινό όμως, ήταν εκεί και για τον Εισβολέα, ο οποίος καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια να μιλάει στην καρδιά του κοινού και κυρίως των πιτσιρικάδων, που ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι κάτι εύκολο. Το να γράψεις στίχους που μιλάνε για κοινωνικά θέματα χωρίς να φαίνεται ότι κουνάς το δάχτυλο ή το παίζεις ειδήμονας και το να αφουγκράζεσαι τις ανησυχίες των πιτσιρικάδων και να μπορείς να τις εκφράζεις στα 41 σου, δείχνει ότι μάλλον κάτι κάνεις πολύ καλά. Σαν συναυλία, είναι κάτι που αποκλείεται να μην πέρναγες καλά. Θα χαμογελούσες με τους στίχους των Χατζηφραγκέτα, θα κουνούσες το κεφάλι στον ρυθμό τους, θα κοιτούσες την αστείρευτη ενέργεια του Εισβολέα, θα τραγουδούσες τους στίχους του και θα χόρευες στους ρυθμούς που ένωνε το μπουζούκι με τις ρίμες του. Περάσαμε καλά, χορέψαμε πολύ, διασκεδάσαμε και δώσαμε όλοι μαζί ραντεβού για τον Σεπτέμβρη. Άλλωστε καλοκαίρι δεν είναι και τότε;

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος