Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, λέει την ιστορία του Μάρκου Βαμβακάρη, από την θέση του ανθρώπου που λάτρεψε πιότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο το μπουζούκι. Αυτό το μουσικό όργανο, που το κυνηγούν γιατί το φτιάχνουν και το παίζουν μέσα στις φυλακές και τους τεκέδες, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του Μάρκου, γίνεται μέρος του και οδηγός του. 

Tο έργο της ΝάνσηςΤουμπακάρη βασισμένο πάνω στην αυτοβιογραφία του Μάρκου, έτσι όπως την κατέγραψε η Αγγελική Βέλλου-Κάϊλ, είναι η φωτογράφηση μιας από τις σκληρότερες περιόδους της Ελλάδας, με τρεις δικτατορίες, δύο παγκόσμιους πολέμους, τους Βαλκανικούς, τη Μικρασιατική καταστροφή, την Κατοχή, την Απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο. Και ο Μάρκος, μέσα από την βιοπάλη και την ανέχεια, ορίζει την ζωή του και την τέχνη του με τον μόνο τρόπο που θα μπορούσε να γίνει, με αγάπη και μοναδική αφοσίωση στην μουσική του μπουζουκιού. 

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, παραδίδει μάθημα θεατρικού ήθους. Προσεγγίζει τον Μάρκο Βαμβακάρη, με εξαιρετική ευγένεια, διηγείται την ζωή του με την ησυχία του ανθρώπου που γνωρίζει, αναγνωρίζει και αγαπά τα πάθη του. Συγκινητικός αλλά και κωμικός, χωρίς να προσπαθεί, όπως φέρνει το δάκρυ και το γέλιο ο λόγος ο απλός, ο καθημερινός, τα μικρά που κρύβουν τα μεγάλα. Η ερμηνεία του Θανάση Παπαγεωργίου φέρνει στο φως μια οπτική του Μάρκου Βαμβακάρη, που ενισχύει το μεγαλείο αυτού του «Πατριάρχη» όπως τον αποκαλούν στο ρεμπέτικο. Φυσικά σε αυτό εξυπηρετεί και το ίδιο το κείμενο της ΝάνσηςΤουμπακάρη, το οποίο έχει τον ρεαλισμό του μονόλογου ενός ανθρώπου που καλείται να διηγηθεί την ζωή του, και κάνει λογικά άλματα, παρενθέσεις για να εξομολογηθεί την συγκινησιακή του φόρτιση, ειδικά όταν ο Μάρκος αναφέρεται στην μάνα και τον πατέρα του, αθυροστομεί, οργίζεται. 

Η παράσταση «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης», είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσετε καλό θέατρο, υποκριτικό ήθος και να βρείτε τον πλούτο μέσα στην ησυχία και την απλότητα. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΓΩ, Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ της ΝάνσηςΤουμπακάρη

βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Βέλλου-Κάϊλ που αποτελεί την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη.

Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία: Θανάσης Παπαγεωργίου

Σκηνικό & ενδυματολογική επιμέλεια: Λέα Κούση

Η είσοδος δεν θα επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 & Κυριακή στις 19:00 

Διάρκεια: 95 λεπτά

Χώρος: Θέατρο Μικρό ‘Ανεσις

Διεύθυνση Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα 115 26

Εισιτήριο: Κανονικό 14 ευρώ,Φοιτητικό, Ανέργων 12 ευρώ, Ατέλεια 5 ευρώ

Τηλέφωνο ταμείου: 21 0771 8943


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος