Agenda Music

τσέλο+πιάνο!

Boem Team

Διαδικτυακά με την Τέχνη Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00

Λυρισμός, μελωδική ευκρίνεια και ποικιλία, η φολκλόρ αισθητική της Ισπανικής ψυχής και το φλεγόμενο πάθος του nuevo tango της Αργεντινής, συναντιούνται επί σκηνής το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και μεταφέρονται στο κοινό μέσα από την Live Streaming προβολή από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΣΚΗ.

Δύο φωτεινοί, χαρισματικοί και επιφανείς σολίστ, ο διεθνούς φήμης τσελίστας Ρενάτο Ρίπο και η καταξιωμένη πιανίστα Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη, ερμηνεύουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με έργα για τσέλο και πιάνο, συνδέοντας τον λυρισμό της μουσικής γλώσσας των Μax Bruch (1838-1920), Zoltán Kodály (1882-1967) και Robert Schumann (1810-1856) με το πολύχρωμο φολκλόρ των ισπανικών μελωδιών του Manuel de Falla (1876-1946) και το πνεύμα του φλεγόμενου nuevo tango του Ástor Piazzolla (1921-1992).

Ρενάτο Ρίπο | τσέλο 

Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη | πιάνο

Προπώληση εισιτηρίων

Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας από εδώ


Βιογραφικά ερμηνευτών

Ρενάτο Ρίπο | τσέλο 

Ο Ρενάτο Ρίπο γεννήθηκε στα Τίρανα και άρχισε τις μουσικές σπουδές του σε ηλικία έξι ετών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National Superieur de Musique του Παρισιού στην τάξη του Maurice Gendron, από όπου αποφοίτησε το 1987, λαμβάνοντας το Α΄ Βραβείο παμψηφεί. Παράλληλα τελειοποίησε τις σπουδές του παρακολουθώντας μαθήματα με τους Τορτελλιέ, Ναβάρρα και Ροστροπόβιτσς. Με την επιστροφή του στα Τίρανα ανέλαβε καθήκοντα καθηγητή στη Μουσική Ακαδημία των Τιράνων και τον τίτλο του σολίστ του κράτους.

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκατοντάδες συναυλίες και έχει συνεργαστεί με γνωστές Ορχήστρες του Παρισιού, την Ορχήστρα της RAI, τη συμφωνική του Μπανκόγκ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα των Τιράνων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα της Κύπρου κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με τους Tamas Varga, Sir Neville Marriner, Yuri Bashmet, Λεωνίδα Καβάκος, Augustin Dumay, N. Imay, Peter Nagy κ.ά. και έχει κάνει πολλές διεθνείς ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ερμηνεύοντας τα σημαντικότερα έργα για τσέλο (Dvorak, Lalo, Schumann, Tchaikovsky, Bloch, Brahms, Debussy, Schubert, κ.ά.). Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από πολλά και μεγάλα περιοδικά, όπως «The Strad Magazine». Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δίνει Κοντσέρτα και Ρεσιτάλ σ’ όλων των κόσμο. Από το 1991 έως το 2013 ήταν μέλος της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, στη θέση του κορυφαίου τσελίστα. Από το 2009 διδάσκει ως καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών και από το 2014 κατέχει τη θέση του κορυφαίου τσελίστα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών.

Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη | πιάνο 

Η Βικτωρία-Φιοράλμπα Κιαζίμη σε ηλικία πέντε ετών άρχισε μαθήματα πιάνου. Αργότερα συνέχισε τις μουσικές της σπουδές με καθηγήτρια τη Ντόρα Μπακοπούλου στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε παίρνοντας Δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α' Βραβείο. Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς για πιάνο, αποσπώντας πρώτα βραβεία και διακρίσεις. Παρακολούθησε διεθνή σεμινάρια πιάνο με τους εισηγητές τους πιανίστες Gwen Bemish, Karin Merle, Bernard Rengeissen. Ως σολίστ πιάνου, έχει συμπράξει με την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Κερκύρας, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με τη Συμφωνική Ορχήστρα  του Δήμου Αθηναίων.

Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ  στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Νάξο, Τήνο, Αίγινα, Κέρκυρα κ.α) και στο εξωτερικό (Γαλλία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ιαπωνία, Κίνα). Έχει ερμηνεύσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 2015 έκανε την μουσική προετοιμασία της όπερας «Άλκηστις» του Θεόδωρου Στάθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το αποκορύφωμα της έως τώρα καριέρας της, ήταν τα δύο σόλο ρεσιτάλ στις πόλεις Toyama και Okayama της Ιαπωνίας στο πλαίσιο του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ για φιλανθρωπικό σκοπό και οι πέντε συναυλίες στην Κίνα με το πιανιστικό ντουέτο «Piano Duo Specchio». Το 2018 πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Κλάρα Σούμαν» τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων του Λευτέρη Βογιατζή. 

Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών.

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | ΠΣΚΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καρπό μιας πολύχρονης και πολυπρόσωπης προσπάθειας, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης - και όχι μόνο! Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά και δείτε όλους τους χώρους του ΠΣΚΣΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος