Point Of View

Βήματα Αιώνων

Boem Team

Live streaming μαθήματα χορού και πολιτισμού από τον Γιάννη Μεγαλακάκη. Η παράδοση του κρητικού χορού και γιατί είναι καθήκον μας να παραμένει ζωντανή στην σύγχρονη εποχή.

Από τη σούστα και τον πεντοζάλη ως το συρτό και το σιγανό, οι χοροί της Κρήτης αποτελούν άρρηκτο συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιστορικού πολιτισμού της και των απογόνων της. Οι δυναμικοί βηματισμοί τους βασίζονται στην ενθουσιώδη κοινωνική τους ζωή, αφού από την αρχαία εποχή, το ελεύθερο και αδούλωτο πνεύμα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού.

Στη σύγχρονη εποχή, οι κρητικοί καλλιτέχνες έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν την προσοχή του ευρέως κοινού, στο συγκεκριμένο είδος μουσικής και χορού. Η λύρα, το λαγούτο και το βιολί δημιουργούν την εκστατική ατμόσφαιρα την οποία κουβαλούν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι αρχέγονοι κρητικοί χοροί για να ακολουθήσουν τα χειμαρρώδη βήματα όσων τολμούν να βγουν μπροστά. Ο προβληματισμός τίθεται στον τρόπο συνέχισης και διαιώνισης της αξιοθαύμαστης αυτής ελληνικής κληρονομιάς. Πως οι νεότερες γενιές θα έρθουν σε ουσιαστική επαφή τόσο με τη κινησιολογία του χορού όσο και με την ίδια την άγραφη παράδοση, ώστε να την αγαπήσουν και να τη μεταφέρουν ατόφια, στις επόμενες γενεές.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης, ακούραστος ερευνητής της κρητικής κουλτούρας και χοροδίδασκαλος, αναλαμβάνει το απαιτητικό καθήκον της ορθής και αποτελεσματικής διάδοσης του κρητικού πολιτισμού μέσα από μία σειρά ψηφιακών ομιλιών – μαθημάτων.

Με αφετηρία την εμφάνιση του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει χαράξει την πορεία του, έχοντας πάντα κατά νου την προβολή της κουλτούρας της γενέτειρας του. Οι παρουσιάσεις των μουσικοχορευτικών του παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, συνοδεύονται από σειρά συνεργασιών με μεγάλους δημιουργούς της κρητικής τέχνης, όπως τον Ψαραντώνη και τον Μιχάλη Τζουγανάκη. Παράλληλα, ο ίδιος ξεδιπλώνει την εκτεταμένη του γνώση πάνω στα έθιμα του νησιού, μέσα από τα βιβλία και την πληθώρα ομιλιών που πραγματοποιούνται σε κατοίκους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Αυτή την περίοδο, ο Γιάννης Μεγαλακάκης συνεχίζει να ενημερώνει μέσω live streaming το κοινό, παραδίδοντας μαθήματα παραδοσιακών κρητικών χορών και εξιστορώντας αληθινές ιστορίες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή μέσα από την εκτεταμένη έρευνα του αλλά και απευθείας από τους γηραιότερους Κρητικούς.

Οι διαλέξεις – διδασκαλία κρητικών χορών ξεκινούν την 28η Φεβρουαρίου, όπου από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 ο Γιάννης Μεγαλακάκης θα παρουσιάσει την ομιλία του με τίτλο: «Βήματα Αιώνων». Η συγκεκριμένη καθώς και οι υπόλοιπες ομιλίες αυτής της σειράς, αφορούν όλους, ανεξαρτήτως χορευτικού επιπέδου, όσους ενδιαφέρονται θα μάθουν τα είδη χορών που καλύπτουν τη παγκρήτια περιοχή, τις διάφορες παραλλαγές στις φιγούρες και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών. Επίσης αφορούν όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε άμεση επαφή με την ιδιαίτερη λαογραφία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μεγαλονήσου.

Στόχος των μαθημάτων / ομιλιών

Στόχος του Γιάννη Μεγαλακάκη είναι η κατανόηση της ουσίας του κρητικού πολιτισμού, μέσω του χορού και της μουσικής. Με τη προστασία, διατήρηση και προβολή της κουλτούρας της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο ίδιος πιστεύει πως οι Έλληνες, αντιστεκόμαστε σθεναρά στη γενική τάση για διεθνοποίηση, ταυτοποίηση και μαζικοποίηση, πράγμα πιο σημαντικό και επίκαιρο από ποτέ.

Βήματα Αιώνων | Online σεμινάρια χορού και πολιτισμού


Θα ήθελα να ενημερώσω τους φίλους και συνεργάτες μου πως ξεκινώ διαδικτυακές σεμιναριακές ομιλίες (online webinars) με τίτλο "Βήματα Αιώνων", στην προσπάθεια μου να διαδώσω την χορευτική και λαϊκή παράδοση της Κρήτης. Με οδηγό την σκέψη πως η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατεύεται και να διαιωνίζεται με φροντίδα στις επόμενες γενιές, θέλησα να συνεισφέρω και εγώ το e-λιθαράκι μου (!) με τον ελάχιστο τρόπο στην διατήρηση της άγραφης παράδοσης μας. 

Ξεκινώ αυτή την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 12:00 με ένα ΔΩΡΕΑΝ σεμινάριο για τους φίλους μου, στο οποίο θα ήθελα να σας καλέσω να παρευρεθείτε. Για να γίνει αυτό σωστά, θα ήθελα να επισκεφθείτε την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση και να καταχωρήσετε το e-mail σας, για να σας στείλουμε μετά το link του ζωντανού σεμιναρίου.

Δωρεάν WEBINAR Χορού Και Πολιτισμού Του Γιάννη Μεγαλακάκη

Μετά από αυτό το webinar, κάθε δεύτερη Κυριακή θα πραγματοποιείται και μία ομιλία / μάθημα χορού ξεκινώντας στις 28 Φεβρουαρίου 2021 στις 12.00μμ. Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ:

Βήματα Αιώνων | Online σεμινάρια χορού και πολιτισμού https://www.eventora.com/el/Events/bhmata-aiwnwn

Είναι στο χέρι όλων μας να παραδώσουμε στους γιους και τις κόρες μας μία καλύτερη Ελλάδα, γνωρίζοντας, τιμώντας και διασώζοντας ότι καλύτερο έχει αυτή να μας προσφέρει. 

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και τον χρόνο σας.

Ειλικρινά,

Γιάννης Μεγαλακάκης


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος