Point Of View

To Kορίτσι με τα σπίρτα - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Το Κορίτσι με τα σπίρτα του 1845 συναντιέται νοερά με το Κορίτσι του 2023, ένα κορίτσι χωρίς σπίρτα, που λαχταρά την ανθρώπινη ζεστασιά που μετουσιώνεται σε χαρά, αισιοδοξία, ξεγνοιασιά. “Όμως κανένας δε μπορούσε να φανταστεί τα υπέροχα οράματα που είχε δει, ούτε ότι εκείνη κάπου πολύ ψηλά, χαιρόταν την ωραιότερη πρωτοχρονιά της”.

Η Violet Louise δημιουργεί μια πολυμεσική παράσταση με live performance που δραματοποιεί έναν διάλογο που υπερβαίνει το χρονοδιάγραμμα των ηρωίδων αλλά αποκαλύπτει την κοινή συνθήκη της απόγνωσης του ατόμου μέσα σε μια κοινωνία που απανθρωπίζεται. Η μικρή του Άντερσεν βρίσκει κοινά σημεία με την ενήλικα πρωταγωνίστρια της  Violet Louise, και αρχίζει μια παράλληλη αφήγηση της πορείας τους. Το παραμύθι του Αντερσεν ακολουθείται αυτούσιο και βρίσκει αναφορές στην ιστορία της σύγχρονης ηρωίδας. Το ενδιαφέρον είναι η δραματική αφήγηση μέσα από “ρουτίνες” που ολοένα και ελαχιστοποιούνται, καθώς σε κάθε επανεκκίνηση της ιστορίας της Violet Louise έχουμε μια ρουτίνα λιγότερη, ενώ δαιμονοποιείται ο οικονομικός παράγοντας ως αιτία της δυστυχίας, σταδιακά με την έκπτωση των “κοινωνικών” δυνατοτήτων αφήνεται να αποκαλυφθεί το βαθύ συναισθηματικό κενό της ηρωίδας της. Όπως και το κοριτσάκι με τα σπίρτα η νεαρή γυναίκα στερείται ενός οικογενειακού πλαισίου, μιας συναισθηματικής σταθερότητας που γίνεται ακόμα χειρότερη από την οικονομική και κοινωνική ανέχεια. 

Το τέλος του Αντερσεν συναντά την σύγχρονη εκδοχή της Violet Louise όπου η ηρωίδα της επιλέγει την επανένωση με την φύση, παρά τις Σειρήνες του σύγχρονου πολιτισμού της κατανάλωσης και της πλουτοκρατίας που την προκαλούν να απεμπολήσει την δυνατότητα να ονειρεύεται προς όφελος τους. Η δραματουργία της παράστασης έχει στοιχεία που παρουσιάζουν έντονα ενδιαφέρον: οι ρουτίνες ή λούπες της καθημερινότητας, το απόσπασμα των “ειδήσεων” που στιγματίζει την αναφορα στην πραγματικότητα, και ο εσωτερικός μονόλογος της ηρωίδας. Υπάρχει μια μικρή αστάθεια στον ρυθμό, ο οποίος οργανικά - εφόσον οι ρουτίνες μειώνονται - επιδιώκει την επιτάχυνση, αλλά παραστασιακά συναντά εμπόδια, δημιουργώντας μικρά αναχώματα στην ροή της παράστασης, σαν να συγκρατείται από την περιδίνηση της ηρωίδας προς την “αγκαλιά του χιονιού”.

Η Violet Louise επί σκηνής χειρίζεται τα πάντα, και ερμηνεύει. Έχοντας τον πολλαπλό ρόλο του δημιουργού και ερμηνευτή, θέτει τον πήχη πολύ ψηλά. Επιτυγχάνει μια καλή ισορροπία στην σκηνή, διότι ενώ το τεχνικό σκέλος της παράστασης θα μπορούσε να την καθηλώσει σε ένα σημείο, εκείνη μετακινείται κατά την διάρκεια της παράστασης, δημιουργώντας μικρές “νησίδες” για τον ρόλο που ερμηνεύει. Η απεύθυνση είναι σε “τρίτο πρόσωπο” επιτρέποντας στις πολυμεσικές αναπαραστάσεις να διατηρήσουν την αυθεντική υπόσταση του χαρακτήρα που αφηγείται, και σε αυτό συνδράμει και η συναισθηματική της αποστασιοποίηση από τα τεκταινόμενα στην ζωή της ηρωίδας της. Υπάρχει κάτι το προκλητικό, ερμηνευτικά στο να είναι ένα το άτομο που χειρίζεται και τα τεχνικά και το παραστατικό, γίνεται τμήμα της ίδιας της παράστασης, αλλά νομίζω ότι στερεί από το ερμηνευτικό κομμάτι μια συναισθηματική οργανικότητα. Ίσως ο προβληματισμός μου για τον ρυθμό της παράστασης που προανέφερα να οφείλεται σε αυτό τον διττό ρόλο. 

Μέρος των εισιτηρίων της παράστασης θα δοθούν για την ενίσχυση του περιοδικού Σχεδία. Η Σχεδία είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου που δίνει τη δυνατότητα στους άστεγους, άνεργους πωλητές μία ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα για την καθημερινή τους επιβίωση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, μουσική, πρωτότυπο κείμενο & διασκευή κειμένου, χειρισμός πολυμέσων επί σκηνής, τραγούδι: Violet Louise

Ερμηνευτής επί σκηνής: Violet Louise

Ερμηνευτής  σε βίντεο: Aγλαϊα Παππά

Voice over: Εύη Kούσουλα – Xριστίνα Πολυχρονιάδου – Νίκος Κορτέσης –Γιάννης.Μ

Hχοληψία & mastering: Kώστας Μπώκος (Studio19)

Σχεδιασμός & προγραμματισμός πολυμέσων – χειρισμός drone – green screen – ψηφιακός σχεδιασμός εικόνας: Βασίλης Κουντοὐρης (studio19)

Εικονοληψία - Βίντεο: Violet Louise - Bασίλης Κουντούρης (studio19) 

Σχεδιασμός συστήματος led φωτισμού: Studio 19 (Βασίλης Κουντούρης),  Violet Louise

Tεχνικός Συντονισμός παραγωγής (Τhe Perfect Team)

Βοηθός Σκηνοθέτη: Oυρανία Οικονόμου

Βοηθός παραγωγής: Eυάγγελος Γιαννόπουλος

Social Media:  Renegade Media

INFO

Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 9, τηλέφωνο κρατήσεων 210 3255444

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Παραστασεις: Παρασκευή και Σάββατο, 21:00 και Κυριακή 18:00

και Δευτέρα 25/12, 18.00 - Τρίτη 26/12, 21.00

Εισιτήρια: Κανονικό: 15 ευρώ, Μειωμένο: 12 ευρώ  (φοιτητικά, Άνεργοι, πολύτεκνοι, παιδιά, Αμέα, Άνω των 65), Ομαδικά εισιτήρια άνω των 10 ατόμων: 10 ευρώ

Ισχύει η ατέλεια: 5 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: more.com καθώς και στο ταμείο του θεάτρου Δευτέρα - Σάββατο 18:00 - 21:00 και Κυριακή 17:00 - 21:00


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος