Point Of View

Το Κόψε-Κόψε ή Όταν οι Γκοτζίλες εξανθρωπίζονται – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

«Σε γνωρίζω από τους οδηγούς που πατάνε σκυλιά στις εθνικές οδούς, από τους  μποντιμπιλντεράδες που δουλεύουνε πόρτα στα μαγαζιά, από τους εφήβους που χειροκροτάνε μέσα στο σινεμά την τελική σπαθιά, την τελική μπουνιά, την τελική πιστολιά που στέλνει τον κακό στην άβυσσο για πάντα.  Σε γνωρίζω [..]», Απόσπασμα από το έργο

Για πρώτη φορά  ανεβαίνει στη σκηνή, του θεάτρου ΜΠΙΠ, στην Κυψέλη, το αφηγηματικό κείμενο του Θανάση Τριαρίδη «Το κόψε-κόψε» ή «Όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται». Έργο, που συμπυκνώνει,όλες εκείνες τις «ιερές» αφηγήσεις ανυπέρβλητης ανδρείας  και επιβολής του ανθρώπου στον συνάνθρωπό του, από ανάγκη να δικαιολογήσει τη βία, τον θάνατο, την αδικία και την ιστορία του. 

Θέλει περίσσιο θάρρος αυτή η παράσταση, επειδή η αλήθεια θέλει κότσια και η σκηνή, ο τόπος του θεάτρου θα φτύσει το ψέμμα. Κι αυτό, οι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο, σε όποια πλευρά κι αν βρίσκονται – επί σκηνής ή απέναντι της – το γνωρίζουν και το αισθάνονται μέσα στα σπλάχνα τους, σαν την τρεμούλα στα γόνατα όταν ανεβαίνεις στην σκηνή κι αντιμετωπίζεις την αλήθεια σου. 

Ο Παναγιώτης Γεωργούλας, κάνει ένα γενναίο ξεκίνημα σαν σκηνοθέτης με αυτό το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη, το οποίο κατά ομολογία του συγγραφέα τον αποξένωσε και τον εκδίωξε από την πόλη του. Ο Γεωργούλας επιμελείται το κείμενο του Τριαρίδη, μεταχειριζόμενος με εξαιρετική άνεση τις τεχνικές του in yer face theater, αντλεί την αισθητική του από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι όμως εξαίρουν την βία, είτε ως αφροδισιακό, είτε ως διασκέδαση είτε ως μέσο κοινωνικής ανέλιξης. Το γέλιο έρχεται να παγώσει πολύ γρήγορα, ο φόβος μετασχήματιζεται σε απελπισία, και αν οι θεατές δεχθούν αυτή την παθητική εξομολόγηση, θα έχουν για καιρό την συλλογιστική του συγγραφέα να ταλανίζει τα θέσφατα που μας εκπαίδευσαν να μην αμφισβητούμε, εκτός κι αν δεν είμαστε οι νικητές της Ιστορίας.

Οι Κέλλυ Νικηφόρου και Ιωάννα Αγγελάκη, κερδίζουν το στοίχημα των εντυπώσεων με την άψογη ερμηνεία τους. Ειδικά στην παρτίδα σκάκι, που αισθητικά θυμίζει το Μπεκετικό αδιέξοδο μη χώρο, σαν άλλες Ουίνι παραχωμένες στις καταπακτές τους εξαγγέλουν τον καταγγελτικό τους λόγο. Η Ιωάννα Αγγελάκη, στην εκκίνηση της παράστασης, εκτός της τεχνικής δυσκολίας του κουστουμιού της που παρακάμπτει με ξεχωριστή άνεση, δείχνει πως θα εκπλήξει ευφάνταστα το κοινό χάρις σε μια πειθαρχημένη ερμηνεία που όμως δεν στερείται ενθουσιασμού. Κάθε μέσο που μεταχειρίζονται και οι δυό τους είναι τοποθετημένο έναντι του κειμένου του Τριαρίδη τόσο όσο είναι απαραίτητο για να εγείρει την αισθητική αμφισβήτηση του κοινού, είτε πρόκειται για τον Τσάμικο, είτε για τις μαθητικές στολές, είτε για το video game. 

Πιθανόν συνθεατές σας να αποχωρήσουν, ίσως να αισθανθείτε στενόχωρα, ίσως να αισθανθείτε αγανάκτηση, ίσως... Σίγουρα δεν θα μείνετε αδιάφοροι. Η παράσταση «Το κόψε-κόψε» ή «Όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται» είναι μια παράσταση που φέρνει το in yer face theater σε ελληνικό έδαφος, στον απόλυτο βαθμό. Τολμήστε το. 

Στοιχεία Παράστασης

Σκηνοθεσία και σκηνικό περιβάλλον (φώτα - μάσκες - κοστούμια):Παναγιώτης Γεωργούλας, Video Προβολές / Ήχος: Πάνος Σακκάς, Παραγωγή Teaser: Ηλίας Τουφεξίδης& Πάνος Σακκάς, Φωτογραφίες: Χριστίνα Μπράτουσκα

Ερμηνεύουν: Κέλλυ Νικηφόρου, Ιωάννα Αγγελάκη

Θέατρο ΜΠΙΠ: Αγίου Μελετίου 25 – Κυψέλη, Αθήνα

Τηλέφωνο κρατήσεων : 6988010741(10:00-14:00),  2130344074 (Μετά τις 17:00)   

Παραστάσεις: Κυριακή, 19:00 (έως 10 Νοεμβρίου) για έξι Κυριακές

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ μειωμένο 5 ευρώ

Προσφορά προπώλησης: 8 ευρώ μέσω της σελίδας στο facebook

Διάρκεια: 55 λεπτά

Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων                      

Μετά το τέλος κάποιων παραστάσεων θα ακολουθεί κουβέντα με τον συγγραφέα, Θανάση Τριαρίδη και εκλεκτούς καλεσμένους πάνω σε διάφορες θεματικές, μ’ αφορμή το έργο. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι θεματικές των συζητήσεων. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος