Point Of View

Το φανταστικό χωριό - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Σε μια χώρα μακρινή, μια κουκίδα μες το χάρτη,ήταν ένα χωριό, που ήταν φανταστικό. Όχι, δεν ήταν της φαντασίας αποκύημα, ήταν πραγματικό χωριό, και κάθε Κυριακή μαζεύονταν στην πλατεία που είχε παιχνίδια και ένα πλάτανο στο κέντρο κι όσα ήταν να συζητήσουν τα κρεμάγαν σ’ ένα δέντρο.

Ο Σπύρος Γραμμένος γράφει και παρουσιάζει ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο μουσική και τραγούδια, για ένα «φανταστικό χωριό», που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Τα πάντα ανατρέπονται όταν μια Κυριακή ένας κάτοικος του χωριού, εμπνευσμένος από ένα άλλο χωριό που επισκέφθηκε, προτείνει να κάνουν εκλογές, και να ψηφίσουν εκείνους που θα αναλάβουν να διοικούν το χωριό. Έναν ολόκληρο χρόνο το χωριό κλυδωνίζεται από τις έντονες διαμάχες έως ότου θα χωριστεί κυριολεκτικά με μια ταινία στην μέση, με τους Εκλογικούς να προχωρούν στις πολυπόθητες Εκλογές, και τους άλλους μισούς να παραμένουν ως έχει. 

Μαζί με τον Σπύρο Γραμμένο, στο λιτό και ταυτόχρονα υπαινικτικό σκηνικό της Αμαλίας Θεωδοροπούλου, ερμηνεύει ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς, ο οποίος παίζει ντραμς, μιμείται υπέροχα την φωνή γνωστών ηθοποιών, και μοιράζεται ρόλους βοηθητικούς μεν, αλλά άκρως σπαρταριστούς. Οι δύο τους αφηγούνται με μουσική, με τραγούδι, με μίμηση, ακόμα και δραματοποίηση (πιο περιορισμένα) την ιστορία του «Φανταστικού Χωριού». Ο Σπύρος Γραμμένος, επενδύει την ερμηνεία των διαφορετικών χαρακτήρων με άλλο στυλ μουσικής κάθε φορά, γεγονός που ανανεώνει το ενδιαφέρον των νεαρών θεατών, αλλά και των ενηλίκων, καθώς ο κάθε χαρακτήρας αποκτά μια μουσική περσόνα επί σκηνής.

Η σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, σε μια παράσταση της οποίας ο κεντρικός άξονας είναι το κείμενο, τα τραγούδια και η παρουσία – ερμηνεία του Σπύρου Γραμμένου, είναι χαρακτηριστική ως προς την πλαισίωση της ιστορίας που αφηγούνται μαζί με τον Χάρη Παρασκευά. Η τοποθέτηση επί σκηνής, και επί των μερών της ιστορίας, με τις ανάλογες εισόδους και εξόδους από την σκηνή, ενισχύουν την αφηγηματική δράση και τροποποιούν το σκηνικό περιβάλλον. 

Ενδεχομένως τα σημεία εκείνα που αφορούν σε μια πρώιμη πολιτική συσχέτιση οικονομίας – πολιτείας έναντι μια αλληλέγγυας κοινωνίας εκτός θεσμών, να διαφύγουν των νεαρών θεατών. Όμως οι αρετές της αδελφοσύνης και της συγχώρεσης που προτείνονται μέσα από τις σπαρταριστές ιστορίες των ηρώων του χωριού, σίγουρα θα βρουν αποδοχή και αναγνώριση στο νεαρό κοινό. Σίγουρα, πρόκειται για μια παιδική παράσταση που στοχεύει στην «αγωγή της ψυχής», όπως λέει κι ο ίδιος ο Γραμμένος στην αρχή της παράστασης.

Στοιχεία Παράστασης

Κείμενο – τραγούδια:Σπύρος Γραμμένος, Σκηνοθεσία:Ζωή Ξανθοπούλου, Σκηνικά – κοστούμια:Αμαλία Θεωδοροπούλου, Βοηθός σκηνοθέτη:Κώστας Δετώρος

Ερμηνεύει ο Σπύρος Γραμμένος, μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς

Το βιβλίο και το cd της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Θέατρο 104Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 21:00 και Κυριακή στις 15:00

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια: 50 λεπτά


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος