Point Of View

The Dance Goes On • Movement Medicine online με τη Μαρία Βαρελά

Boem Team

Παρασκευή 24.04.2020 και κάθε Παρασκευή, 19.00-20.00, από τις 27.03 ως και τις 08.05.2020. 

Διαλογισμός μέσω της κίνησης • Ελεύθερος Χορός • Κινητική έκφραση

Δωρεάν online κινητική πρακτική για να παραμείνουμε σε επαφή, να κινηθούμε και να χορέψουμε ό,τι ζούμε σ'αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία - από το σπίτι

#notouchstillconnected #danceathome #loveallaround

Επιστρέφοντας στο σώμα, τη δική μας παρουσία, και ταυτόχρονα με ένα διαφορετικό «μαζί». 

Με ένα σώμα που κινείται, εντός «τειχών», όπως επιτάσσουν οι συνθήκες, αλλά και ελεύθερα, φέρνοντας ανάσες και έκφραση, στο χώρο που μας είναι διαθέσιμος, διευρύνοντάς τον. Και μαζί με αυτόν, διευρύνοντας την επίγνωση, τη συμπόνια και την κατανόηση για εμάς και τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, μας είναι διαθέσιμη κι η τεχνολογία! Η ιδέα, λοιπόν, πίσω από αυτά τα session είναι να συναντηθούμε σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, από το σπίτι μας, το σαλόνι μας (ή όπου αλλού θέλουμε/μπορούμε), με ή χωρίς παιδιά, γατιά, σκυλιά, καναρίνια, χρυσόψαρα, φυτά...και τη διαδικτυακή μας παρέα! 

• Να έρθουμε σε επαφή με το σώμα και τον εαυτό μας και να επεξεργαστούμε αυτές τις σαρωτικές αλλαγές, πάνω στις οποίες δεν έχουμε έλεγχο.

• Να επιτρέψουμε στο σώμα (και τη φωνή μας!) να εκφραστεί ελεύθερα μέσα από την κίνηση, χωρίς να ακολουθούμε χορογραφία ή συγκεκριμένα βήματα.

• Να αποφορτίσουμε ό,τι μας έχει βαρύνει από τις επιπλέον απαιτήσεις και την πίεση αυτής της πρωτόγνωρης εποχής. 

• Να βρούμε μέσα μας το «κέντρο του κυκλώνα».

• Να καλλιεργήσουμε πηγές ησυχίας, υποστήριξης και δύναμης, για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε τώρα και για το άγνωστο όπου βαδίζουμε. 

• Να μοιραστούμε ό,τι συμβαίνει μέσα από το χορό μας - χωριστά αλλά μαζί.

Θα χορέψουμε χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία της κινητικής πρακτικής του Movement Medicine.

Σε κάθε συνάντηση, θα εξερευνούμε μια διαφορετική ποιότητα στο χορό μας, πάντα με πρόθεση να υποστηρίξουμε εαυτόν και αλλήλους.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

. Θα χρησιμοποιήσουμε το zoom, μια γνωστή πλατφόρμα για συναντήσεις online.

. Θα χορέψουμε χωρίς συχνή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της πρακτικής (αυτό θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση της διαθέσιμης τεχνολογίας), αλλά θα υπάρχουν οδηγίες στην αρχή και στο τέλος.

Χρειάζεται να έχετε:

. Υπολογιστή ή κάποια ηλεκτρονική συσκευή.

. Ηχεία ή ακουστικά για να μπορείτε να ακούτε καλύτερα. 

. Να κατεβάσετε το πρόγραμμα zoom (https://zoom.us). Είναι δωρεάν και εγγράφεστε με το email σας. Η διαδικασία είναι απλή και αρκετά σύντομη. Κατά τη σύνδεση στο μάθημα, σιγουρευτείτε πως πατήσατε το κουμπί Join Audio (ή Join with Computer Audio), που εμφανίζει το zoom αυτόματα όταν ανοίγει, έτσι ώστε να σας φτάνει κανονικά ο ήχος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK: The Dance Goes On • Movement Medicine Online

ΕΓΓΡΑΦΕΣ (απαραίτητες για κάθε μάθημα ξεχωριστά) στο email: movement.medicine.greece@gmail.com. Το link για τη συμμετοχή σας, θα αποσταλεί στο email που θα δηλώσετε. 

* Σημαντική σημείωση: Λόγω του αυξημένου αριθμού email σχετικά με τα online μαθήματα, τα email απαντώνται μια φορά τη μέρα και οι οδηγίες μαζί με τα link για τη σύνδεση αποστέλλονται Πέμπτη βράδυ. Εγγραφές μπορούν να γίνουν το αργότερο μέχρι τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής. Αν το αίτημά σας φτάσει αργότερα από αυτή την ώρα, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα καταφέρουμε να σας απαντήσουμε έγκαιρα. Αν δείτε πως δε θα μπορέσετε να συνδεθείτε, ενώ έχετε λάβει το link, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!

Τι χρειάζεται, απαραίτητα, να έχουμε στο νου μας σχετικά με το χορό από το σπίτι

- ΠΡΟΣΟΧΗ στο χώρο που έχετε γύρω σας. Aφαιρέστε έγκαιρα από το χώρο που θα χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε σας φαίνεται σαν εμπόδιο που πιθανόν να προκαλέσει ατύχημα – αφημένα μικροαντικείμενα, παιχνίδια, εύθραυστα διακοσμητικά κλπ. Τοποθετήστε το μπουκάλι με το νερό σας (θα χρειαστεί) σε ασφαλές μέρος.

- Κινηθείτε με επίγνωση. Η καθεμία κι ο καθένας από μας είναι απολύτως υπεύθυνη/ος για την κατάσταση του σώματός της/του κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Δείτε αν είναι πιο ασφαλές για σας να κινηθείτε με κάλτσες ή χωρίς, ανάλογα το πάτωμα. Αν υπάρχει χαλί, βεβαιωθείτε ότι είναι σταθερό. Φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα και να μην σας σφίγγει κάτι (π.χ. κοσμήματα ή ρολόγια).

- Αντιμετωπίστε με σεβασμό στους περιορισμούς του σώματός σας, τους οποίους μόνο εσείς γνωρίζετε. Μην πάτε να τους «ξεπεράσετε», ακούστε τους!

- Υπάρχει πάντα η περίπτωση η τεχνολογία να μην είναι σε όλα με το μέρος μας. Έχετε υπόψη σας ότι η ταχύτητα του ίντερνετ στο χώρο σας επηρεάζει την ποιότητα του ήχου που λαμβάνετε. 

Αν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα θέματα, θα ειπωθούν εξ αρχής έτσι ώστε να τα'χουμε στο νου μας. Αν προκύψουν κατά τη διάρκεια, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να χορέψουμε και με αυτό.

- Θα είμαστε η καθεμία κι καθένας στο δικό μας χορό, το ταξίδι μας θα είναι καθαρά προσωπικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κινητικό διαλογισμό, μπορείτε να ακούσετε το podcast της συνέντευξης της εισηγήτριας στο Boem Radio εδώ: Μαρία Βαρελά @ Boem Radio.

Πληροφορίες σχετικά με μαθήματα και σεμινάρια Movement Medicine στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε τη σελίδα fb:  και στην ιστοσελίδα: trustinmotion.org.

Κεντρική ιστοσελίδα: School of Movement Medicine - www.schoolofmovementmedicine.com. Online προγράμματα για προσωπική ανάπτυξη με τα εργαλεία της πρακτικής του Movement Medicine: 21Gratitudes.com

Εισηγήτρια • Μαρία Βαρελά

Η Μαρία Βαρελά έχει ολοκληρώσει την επαγγελματική εκπαίδευση δασκάλων κίνησης του Movement Medicine με τους ιδρυτές του, Susannah και Ya’Acov Darling Khan, στο School of Movement Medicine στο Ντέβον της Νότιας Αγγλίας (συνολικά 1000 ώρες εκπαίδευσης, 120 ώρες πρακτικής, τουλάχιστον 150 ώρες εμπειρίας ως βοηθός δασκάλων και διαρκής εποπτεία). Παρακολουθεί τις επιμορφώσεις από το 2014, συνεργάζεται με τη Σχολή ως επίσημη διοργανώτρια εργαστηρίων στην Ελλάδα και συμμετέχει σε τριήμερα και πενθήμερα σεμινάρια ως βοηθός δασκάλων, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, από το 2017. Διδάσκει τους κύκλους μαθημάτων/σεμιναρίων Movement Medicine εντός και εκτός Αττικής. Είναι μέλος κι ακολουθεί τον κώδικα δεοντολογίας του Movement Medicine Association (movementmedicineassociation.org).

Εμβαθύνει συγκεκριμένα στους ενεργητικούς, κινητικούς διαλογισμούς και τις διαλογιστικές θεραπείες από το 2006 και ασκείται εντατικά στις πρακτικές συνειδητής κίνησης από το 2011.

Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στο Twice Born | Primal, με εξειδίκευση σε διαλογιστικές τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις που αφορούν θέματα αποπρογραμματισμού από πεποιθήσεις της παιδικής ηλικίας, στην Ελλάδα και την Ιταλία (2007-2009).

Έχει διδακτορικό στην Ανάλυση Πολιτικού Λόγου (2012) κι έχει σπουδάσει Ξένες Γλώσσες και Μετάφραση (2000). Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια επιστημονικών κειμένων και σύμβουλος/βοηθός συγγραφής για ακαδημαϊκούς, ερευνητές και διδάσκοντες, μη γηγενείς ομιλητές της Αγγλικής, για περισσότερα από δέκα χρόνια.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος