Point Of View

Το Σύστημα του Πόντζι – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Γραμμένο το 2012 «Το Σύστημα του Πόντζι» αφηγείται την αληθινή ιστορία του Τσαρλς Πόντζι, ενός Ιταλού μετανάστη, που το 1903, σε ηλικία 21 ετών, φτάνει στην Αμερική με δυο δολάρια στην τσέπη, κατορθώνοντας μέχρι το 1920 να γίνει ένας απ’ τους σημαντικότερους επενδυτές της εποχής του, με εισοδήματα που άγγιζαν τα 250.000 δολάρια τη μέρα. Την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο Πόντζι δήλωνε ένοχος για απάτη, με 85 κατηγορίες να εκκρεμούν εις βάρος του.Ο Πόντζι έδωσε το όνομά του σ’ ένα απ’ τα πιο γνωστά, μη βιώσιμα επενδυτικά συστήματα, το «Σχήμα Πόντζι» (Ponzi Scheme), που αναφερόταν σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηριζόταν σε «πυραμίδα» επενδυτών.

Στην σκηνή του Θεάτρου 104, οι ηθοποιοί: Τρυφωνία Αγγελίδου, Γιάννης Σαμψαλάκης και Μαρία Χάνου παραστούν την ιστορία του Τσαρλς Πόντζιτον οποίο ερμηνεύει ο Διαμαντής Αδαμαντίδης, υποδυόμενοι όλα τα πρόσωπα που πέρασαν από την ζωή του. Τα ανοιχτόχρωμα κοστούμια, πρόδηλα της κοινωνικής τάξης, της εποχής αλλά και του επαγγελματικού χώρου, μαζί με τα ελάχιστα θεατρικά αντικείμενα που μεταχειρίζονται, είναι αρκετά για να επιτρέψουν την δραματική αφήγηση. Η μουσική και το sound design σε αγαστή συνεργασία με τους φωτισμούς του Νίκου Βλασσόπουλου, δημιουργούν τον «χώρο» της αφήγησης, ενεργοποιώντας με τον πλέον διακριτικό τρόπο την φαντασία των θεατών. 

Η Τρυφωνία Αγγελίδου, με έναν τρόπο ευφάνταστο διατηρεί ταυτόχρονα τον ρόλο του αφηγητή και το alter ego του Πόντζι. Η Μαρία Χάνου, επιτυγχάνει να παραστήσει τους διαφορετικούς ρόλους της μητέρας, συζύγου, συναδέλφου δημιουργώντας έναν κοινό παρονομαστή ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά των ατόμων που πλησιάζει ο Πόντζι. Ο Γιάννης Σαμψαλάκης είναι οριοθετημένος στον κάθε ρόλο, προσδιορίζοντας τον με καθαρότητα και σαφήνεια, απειλητικός εκεί που χρειάζεται, κωμικός σε καίριες στιγμές της αφήγησης χωρίς να το κραυγάζει. Ο Διαμαντής Αδαμαντίδης ερμηνεύει τον Πόντζι, έναν χαρακτήρα, που όπως διαφαίνεται από το κείμενο του Νταβίντ Λεσκό, κλιμακώνει τις προσπάθειες του, ευφυώς αλλά χωρίς αντίκρισμα στοχοθεσίας. Ο Αδαμαντίδης, επιτρέπει στον χαρακτήρα του Πόντζι να αναδυθεί κυρίως μέσα από την διαχείριση του βλέμματος του, ένα βλέμμα που διατηρεί την απουσία αντικειμένου θέασης και πρακτικά ολοκληρώνεται δραματουργικά με το τέλος του έργου. 

Ο Μιχάλης Σιώνας σκηνοθετεί ευφυώς την εξιστόρηση της ζωής του Πόντζι, μεταχειριζόμενος διαφορετικά αφηγηματικά σχήματα, που δίνουν ρυθμική ροή στην παράσταση. Οι σχεδόν δύο ώρες διάρκειας της παράστασης, δεν γίνονται αισθητές. Η δραματική αφήγηση, με τα ενδιάμεσα leitmotiv του τραγικού τέλους, επιτρέπουν την πολυεπίπεδη θέαση της ιστορίας που αφορά σε μια οπτική των αρχών του 20ου αιώνα: της οικονομικής μετανάστευσης, των αστικών προσδοκιών, του τραγέλαφου της οικονομικής ευμάρειας επί του εξευτελισμού λόγω του πολέμου και της ανηθικότητας. 

«Το Σύστημα του Πόντζι» είναι μια ξεχωριστή παράσταση που σμίγει την πραγματικότητα ενός αληθινού προσώπου, με την ιστορική πραγματικότητα της περιόδου που έζησε και έδρασε, στην πιο σμιλεμένη θεατρική μορφή. Πρόκειται για μια απολαυστική παράσταση με έξοχους ηθοποιούς και συντελεστές.

Στοιχεία Παράστασης

Συγγραφέας: Νταβίντ Λεσκό, Mετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας, Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα, Μουσική-Sound Design: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, Φωτισμοί:Nίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέφανος Πίττας, Β' βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Βύρλα, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν:Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου

Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41 Αθήνα, Τηλ. 2103455020 & 6951269828

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21:15, (έως 1 Μαρτίου)

Εισιτήρια: Κανονικό: 12€,Μειωμένο (φοιτητικό, πολυτέκνων, ΑμεΑ): 10€, Ανέργων, Ατέλεια: 5€


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος