Point Of View

Θαλασσογραφία σε Κήπο

Boem Team

Στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, θα λάβει χώρα η εικαστική - ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς «Θαλασσογραφία σε κήπο», στις 14 και 15 Ιουλίου 2023, με ελεύθερη είσοδο. 

Ο πολιτιστικός οργανισμός Between the Seas και η επιμελήτρια Ακτίνα Σταθάκη προσκαλούν την Ελληνίδα εικαστικό, Κατερίνα Καρατζαφέρη, και τον Αιγύπτιο συνθέτη και μουσικό, Ahmed Saleh, να συνεργαστούν για πρώτη φορά σε µια µουσική και εικαστική σύµπραξη, που χαρακτηρίζεται τόσο από τις κοινές οικολογικές ανησυχίες τους, όσο και από τις ετερόκλητες πολιτισμικές καταβολές τους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την συνδιαλλαγή δύο διαφορετικων πολιτισμικών αφηγήματων για την προστασία και τους κινδύνους του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτά παρουσιάζονται στη γλυπτική εγκατάσταση της Κατερίνας Καρατζαφέρη, που εμπνέεται από την ιαπωνική παράδοση Komomaki της περίοδου Έντο (1603 - 1867) και την ελληνική παραδοσιακή υφαντουργία· και παράλληλα, τη ζωντανή μουσική περφόρμανς του Ahmed Saleh, που έχει ως έναυσμα τις ακουστικές του μνήμες από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και τη δυστοπική προφητεία της βύθισης της σύγχρονης Αλέξανδριας, λόγω της ανερχόμενης στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής. 

Η πολυεπίπεδη σύνθεση των δύο καλλιτεχνών συνομιλεί με την αρχαιολογία, την ιστορική μνήμη, τη φύση και τον μύθο και το σύνολό της νοηματοδοτείται εκ νέου στον ιστορικό και συμβολικό χώρο της Δήλου, μία τοποθεσία που αποτέλεσε σημείο συνάντησης πολιτισμών  και είναι συνυφασμένη με μία συλλογική εμπειρία ιστορικότητας. 

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, με το ηχητικό της μέρος να επαναλαμβάνεται ως λούπα. Η ζωντανή περφόρμανς θα παρουσιαστεί συνολικά δύο φορές, μία φορά την κάθε ημέρα, στις 18:30 το απόγευμα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές:

Γλυπτική εγκατάσταση: Κατερίνα Καρατζαφέρη

Ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς ηλεκτρονικής μουσικής: Ahmed Saleh

Επιμέλεια: Ακτίνα Σταθάκη

Παραγωγή: Between the Seas: Mediterranean Performance Lab 

Βοηθός παραγωγής: Λυδία Λαμπροπούλου

Υπεύθυνος ήχου: Λευτέρης Δούρος

Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Κοσμαδάκης

Επικοινωνία: Κατερίνα Π. Τριχιά

Με την υποστήριξη του Mykonos Arts Festival και την ευγενική χορηγία της Κοινοπραξίας Επιβατηγών Πλοίων Μυκόνου-Δήλου.

Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Αρχαιολογικός χώρος Δήλου

Ημερομηνίες: 14 και 15 Ιουλίου 2023

Ώρες: Η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση θα λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μουσική περφόρμανς του Ahmed Saleh θα ξεκινά στις 18.30 και τις δύο ημέρες της εκδήλωσης. 

Διάρκεια: 45 λεπτά.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο Δήλου (8€ κανονικό, 4€ μειωμένο).

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις: digitalculture.gov.gr


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος