Point Of View

Spa-σε κατάρα του Στέφανου Παπατρέχα - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια φήμη έχει απλωθεί παγκόσμια, για την “Κατάρα του Πράσινου Αλόγου”, έναν ιό που θα μεταμορφώσει τους ανθρώπους σε πράσινα άλογα. Φυσικά, μια φήμη δεν θα κρατήσει μακριά από τον παράδεισο ενός σπα, πέντε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την χαλάρωση, την απομόνωση και την πολυτελή φροντίδα “σαφώςςς - α”. Το ΙsarisSpa είναι ένα πολυτελές κέντρο ευεξίας, με σκοπό την «αποτοξίνωση από όσα μας εμποδίζουν από την ευτυχία». Κατά την διάρκεια της πρώτης κιόλας μέρας στο σπα, η κατάρα ξεσπά, κάνοντας το αρχικό πενθήμερο να διαρκέσει πολύ περισσότερο ή μήπως όχι;

Το νέο έργο του Στέφανου Παπατρέχα, είναι μια κωμωδία, ένα έργο με λεπτό χιούμορ και γκανγκ σκηνές που μιλά για τα στερεότυπα, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στις σχέσεις, και κυρίως τι είναι αυτό που ορίζουμε ως ευτυχία. Μια Drag Queen περσόνα, ο Σολ ή κατά κόσμον Ευθύμης Ροζάκης, ο Μελέτης ένας άντρας της νύχτας, η Κατερίνα μια αρραβωνιασμένη νεαρή, ο Χαρης ένας μυστήριος άνδρας και η Ισαβέλλα, ιδιοκτήτρια του σπα καλούνται να συμβιώσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα, σε συνθήκες καραντίνας και χωρίς επαφή με τον εξωτερικό κόσμο ανάμεσα σε μαθήματα ζούμπα, κλύσματα, ψυχοθεραπεία και ρυάκια που κυλούν ανενόχλητα από τα πράσινα άλογα. Η συνύπαρξη αυτή καθ’ αυτή θα εξαναγκάσει τους πάντες σε ωμές αλήθειες και θα τους επιτρέψει έστω για λίγο να σταματήσουν το “πράσσειν άλογα”. 

Μετά τις επιτυχίες των έργων «Ονόριο, τα ανομήματα ενός εγκληματία», «Φροσύνη» και «Πασού», το σκηνοθετικό δίδυμο των Λάζαρου Βαρτάνη και Στέφανου Παπατρέχα βουτά στο είδος της κωμωδίας και αναδύεται επάξια στην επιφάνεια. Οι σκηνές είναι διαμορφωμένες δραματουργικά σαν μικρά επιθεωρησιακά νούμερα, χωρίς όμως να γίνονται επιθεώρηση. Η μουσική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της παράστασης, ενώ το τραγούδι που ερμηνεύει ο Σολ, γίνεται άνετα το σήμα κατατεθέν του έργου, στην βασική του θεματική, το ζήτημα της ευτυχίας. Τα ένθετα κινηματογραφικά πλάνα της Λιλή Νταλανίκα, είναι μια κωμική αναφορά στις συνθήκες καραντίνας που ζήσαμε προ διετίας, όταν τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως, με την Εμμανουέλα Βεϊνόγλου, που επιμελείται και την κίνηση στην παράσταση πραγματικά να περνά υπέροχα κι “αυτό βγαίνει και προς τα έξω”. 

Οι πέντε βασικοί χαρακτήρες είναι μαζί και μόνοι, με εξαίρεση τον αινιγματικό Χάρη (Λάζαρος Βαρτάνης), έναν ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ, χωρίς τις δολοφονικές τάσεις του πρωτότυπου χαρακτήρα. Ο Μελέτης (Κωνσταντίνος Ελματζίογλου) είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τι θέλει, και μάλλον δεν είναι δήθεν, απόδειξη ότι παρά την αρχική και συνεχόμενη αντιπαράθεση “κουνιστού και ακούνητου” με τον Σολ (Στέφανος Παπατρέχας) η σχέση του εξελίσσεται σε πολύ γήινη και ανθρώπινη. Ο Σολ, έχει κάποια μικρά θυμικά κρεσέντο, αλλά κυρίως μια ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις, ο μόνος χαρακτήρας που παίζει στην “κατηγορία” του είναι η Ισαβέλλα της Σύνθια Μπατσή, η οποία επιδίδεται σε έναν αστείρευτο διαγωνισμό γέλιου υποδυόμενη όλο το προσωπικό του σπα, διότι “πενία τέχνας κατεργάζεται”.

Η παράσταση έχει το σφριγηλό ύφος της κωμωδίας, και μια “εσάνς” μυστηρίου, ακόμα κι όταν οι ίντριγκες του Χάρη αποκαλύπτονται, το φινάλε κρατά γερά το ατού της ανατροπής. Η ανατροπή είναι ένα σημαντικό δραματικό στοιχείο, ένα στοιχείο δομικό για την κωμωδία, απόδειξη η σκηνή όπου ο Μελέτης επιβεβαιώνει την ρήση “δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω”. Το γέλιο, είναι δύσκολο πράγμα, πιο δύσκολο από το κλάμα, το δε κλάμα από το γέλιο ακόμη πιο δύσκολο, και ο βασικός κανόνας για να κάνεις τον άλλο να γελάσει είναι να μην γελάσεις ο ίδιος, μέσα στην απαράμιλλη σοβαρότητα το γέλιο  θα προκύψει χωρίς ίχνος δισταγμού. Το έργο του Στέφανου Παπατρέχα, μέσα από το κωμικό και το ανάλαφρο, μιλάει και για πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως επί παραδείγματι, η πληρης συνείδηση ταυτότητας που λίγο βοηθά τον Σολ στο κοινωνικό πλαίσιο που μεγαλώνει. Ο κοινωνικός εκφοβισμός-bullying μέσα στον οποίο μεγαλώνει ο Μελέτης, δεν αναιρεί τις ικανότητες του αλλά υπαγορεύει έως ένα βαθμό τις φιλοδοξίες του. Η Ισαβέλλα αρνείται να δεχτεί την οικονομική ήττα, γιατί αυτό θα αμαυρώσει την κοινωνική της εικόνα, και δεν διστάζει να κάνει “συμφωνία με τον διάβολο”, παρά τις τύψεις που νοιώθει για την καλοσύνη της Κατερίνας (Κωνσταντίνα Κλαψινού), η οποία όμως δεν είναι και τόσο “καλή” όταν διαφαίνεται η υποψία να την απατά το “μπουμπουκάκι” της. 

Η αλήθεια είναι, ότι δεν γράφονται πολλές κωμωδίες, ή τουλάχιστον λίγες είναι εκείνες που βρίσκουν τον στόχο τους, και η παράσταση των Λάζαρος Βαρτάνης–Στέφανος Παπατρέχας, “Spa-σε κατάρα” έχει όλα τα στοιχεία που θα ψυχαγωγήσουν το κοινό. 


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Βαρτάνης–Στέφανος Παπατρέχας, Σκηνικά l Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή, Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη, Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Χορογραφίες l Επιμέλεια κίνησης: Εμμανουέλα Βεϊνόγλου, Φωτογραφίες l Trailer l Γραφιστικά: Λιλή Νταλανίκα, 

Φωτογραφίες παράστασης: Μάκης Γκαρτζόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Μακρίδου, 

Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Ασημίνα Κουτσογιάννη, Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Κόκκινος, Κατασκευή σκηνικών: Λάζαρος Βαρτάνης –Έλλη Εμπεδοκλή, Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη – Νώντας Δουζίνας

Παραγωγή: ONORIO ΑΜΚΕ

Για τα ένθετα κινηματογραφικά: Σκηνοθεσία l Μοντάζ: Λιλή Νταλανίκα

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βαρτάνης, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Σύνθια Μπατσή, Στέφανος Παπατρέχας

Στην παράσταση ακούγεται η φωνή του Κωνσταντίνου Ασπιώτη

Φιλική συμμετοχή στα video Εμμανουέλα Βεϊνόγλου

Θέατρο Μικρό Άνεσις, Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αθήνα (Μετρό – Στάση Αμπελόκηποι)

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00. Μέχρι 2 Απριλίου 2024

Διάρκεια: 95’

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981135820

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7718943

Τιμές εισιτηρίων: €16 (κανονικό), €12 (φοιτητικό), €9 (ανέργων/ΑμεΑ)

Προπώληση: more.com

*Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος*

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος