Point Of View

Catch the Butcher - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η Νάνσυ και ο Μπιλ γνωρίζονται κάπως ανορθόδοξα αλλά γίνονται ζευγάρι. Η Τζόαν, είναι γειτόνισσα τους, τους επισκέπτεται χωρίς τον σύζυγό της. Ο Ρόι, ο άντρας της Τζόαν είναι αστυνομικός, και ξαφνικά έπρεπε να πάει στο τμήμα καθώς ο διαβόητος κατα συρροή δολοφόνος που τεμάχισε και πέταξε στο ποτάμι τα πτώματα έντεκα γυναικών, μόλις παραδόθηκε. Τα νέα αυτά αναστατώνουν το ζευγάρι από το Μιλγουόκι, η Τζόαν φεύγει τρομαγμένη. 

Ο Adam Seidel παρουσίασε το έργο του  "Catch the Butcher" στο Broadway το 2015. Φέτος παρουσιάζεται στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, σε σκηνοθεσία Λίνας Φούντογλου, με τους Χρίστος Κοκαράκης, Λέα Κοντοστάνου-Βούλγαρη και Ναταλία Αθανασιάδη. Το έργο είναι μια μαύρη σάτιρα που στρέφεται γύρω από το θέμα των κατά συρροή δολοφόνων και της έλξης που ασκούν στους θαυμαστές τους, την αναζήτηση της κανονικότητας και την έξαψη του κινδύνου. Οι διάλογοι είναι γραμμένοι χωρίς ιδιαίτερη φιλοσοφία, απλοί, σχεδόν βασικοί, διανθισμένοι με κλισέ. Η αλληλεπίδραση του ζευγαριού προκαλεί το γέλιο, είτε πρόκειται για την απαραίτητη “ανακούφιση” της Νάνσυ ακόμα και μπροστά στον θάνατο, είτε πρόκειται για μια αμερικανική εκδοχή της κυρίας Κοκοβίκου, απέναντι σε ένα κακομαθημένο σύντροφο στην περίπτωση της ομελέτας. 

Ο σχεδιασμός φωτισμού από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη ενισχύει τα κινηματογραφικά κάδρα που σκηνοθετεί η Λίνα Φούντογλου, όσο η μουσική του Δημήτρη Μαραμή επενδύει στο σασπένς. Υπάρχει μια έντονη κινηματογραφική διάθεση, με μικρά στοπ καρέ, ιδίως το καθάρισμα των πιάτων από την Νάνσυ, αλλά και η εικόνα της κοπέλας με το μαύρο φόρεμα που είναι δεμένη με χειροπέδες. Τα κοστούμια και τα σκηνικά ενισχύουν την αισθητική των αμερικανικών προαστίων, αν έχετε δει την ταινία “Suburbicon” νομίζω ότι θα βρείτε πολλές στυλιστικές αναφορές, αλλά κυρίως την συναντάμε στην αφόρητη ρουτίνα της καθημερινότητας του ζευγαριού, την πολυπόθητη κανονικότητα που τους στραγγαλίζει ανεπαίσθητα σιγά αλλά συστηματικά κόβοντας την ροή του αίματος πιο αποτελεσματικά από τον τεμαχισμό του κατά συρροή δολοφόνου. 

Η ερμηνεία της Λέα Κοντοστάνου-Βούλγαρη στο ρόλο της Νάνσυ ξεχωρίζει, είναι ένας ρόλος συναρπαστικός. Αντίστοιχα ο ρόλος της Τζόαν που ερμηνεύει η Ναταλία Αθανασιάδη, με την ηρωική της αντίσταση για να σώσει τις τουλίπες. Απέναντι στους δύο γυναικείους ρόλους ο χαρακτήρας του Μπιλ που παίζει ο Χρίστος Κοκαράκης φαίνεται λιγότερο ενδιαφέρον, μια πρωτοτυπία, καθώς συνήθως οι “κακοί” μας μένουν αξιομνημόνευτοι. 

Το έργο "Catch the Butcher" είναι μια αντισυμβατική μαύρη κωμωδία, και η παράσταση της Λίνα Φούντογλου δεν αναιρεί την πρόθεση της, προκαλώντας ένα ανάλαφρο συναίσθημα, ανάλογο ενός screwball comedy.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λίνα Φούντογλου, Μετάφραση: Χρίστος Κοκαράκης, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Λούκια Λιμπέρη, Σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Σκηνοθεσία-τρέιλερ: Παναγιώτης Κουντουράς, Φωτογράφιση και επεξεργασία: Γιώργος Μαλαθούνης - BEE-360, Αφίσα: Zero Point, Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Ψαραδέλης, Παραγωγή: LCK ENTERTAINMENT αστική μη κερδοσκοπική, Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρίστος Κοκαράκης, Λέα Κοντοστάνου-Βούλγαρη, Ναταλία Αθανασιάδη

Φωνή: Παναγιώτης Κουντουράς

Θέατρο Μικρό Γκλόρια,  Ιπποκράτους 7, Αθήνα

Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Mειωμένο: 10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση: more.com

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος