Agenda Music

Samos Young Artists Festival 2023

Boem Team

Αυτόν τον Αύγουστο, για 13η χρονιά, δεκάδες Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο και συναντιούνται στη Σάμο, στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου, όπου κάνουν πρόβες, αλληλεπιδρούν δημιουργικά και ανταλλάσσουν σκέψεις για τη μουσική και την ερμηνεία. Ο θεσμός πλέον Samos Young Artists Festival (SYAF) καλεί και το φετινό καλοκαίρι μουσικούς στο νησί της Σάμου και παρουσιάζει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που εκτείνεται από το κλασικό ρεπερτόριο μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και έργα από την όπερα και το τάνγκο ως τα λαϊκά ισπανικά τραγούδια και τη γαλλική μουσική, τη βραζιλιάνικη τζαζ και την μπόσα νόβα.

Φέτος, το SYAF ανανεώνεται με τον διεθνούς αναγνώρισης τσελίστα Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, απόφοιτο του Curtis Institute οf Music, να αναλαμβάνει την καλλιτεχνική του διεύθυνση από κοινού με την πιανίστα Masha Ilyashov, η οποία υπηρετεί το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών ήδη από το 2018. Συνδυάζοντας την πολύτιμη εμπειρία και τη νεανική ματιά, οι δυο τους επιμελούνται ένα πλούσιο πρόγραμμα επτά συναυλιών στο ειδυλλιακό αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου, με θέα τη θάλασσα και τις ακτές της γειτονικής Τουρκίας από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

Δευτέρα 7 Αυγούστου

Μπόσα νόβα και Βραζιλιάνικη τζαζ

Νίνα Πάπα, τραγούδι

με τους

Αντόνιο Σγρο, μπάσο

Ρόμπερτ Πέρσι, πιάνο

Γιoάν Σέρρα, ντραμς

Τρίτη 8 Αυγούστου

Μπλε ώρα

Έργα των: Φραντς Σούμπερτ, Άρη Αλέξανδρου Μπλέτενμπεργκ, 

Φραντς Λιστ, Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη,

Λεοπόλντ Γκοντόφσκι, Τζορτζ Γκέρσουιν

Άρης Αλέξανδρος Μπλέτενμπεργκ, πιάνο

Τετάρτη 9 Αυγούστου

Από τη Γαλλία στην Ιβηρία: Ένα αιώνιο ταξίδι

Έργα των: Μωρίς Ραβέλ, Ισαάκ Αλμπένιθ, Μανουέλ ντε Φάγια, 

Ερνέστ Σοσόν, Γκαμπριέλ Φορέ 

Τζορτζ Σιαογιούαν Φου, πιάνο

Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα

Ελένα Περόνι, τραγούδι 

Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί

Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί

Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα

Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο

Άνι Σόφι Μπουκούτζιαν, βιολί

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, τσέλο

Πέμπτη 10 Αυγούστου

«Θέλω Μαγεία!»: Μια Νύχτα Τραγουδιού και Όπερας

Έργα των: Ρίτσαρντ Χάγκεμαν, Πάολο Τόστι, Ρίχαρντ Στράους, 

Τζάκομο Πουτσίνι, Ζυλ Μασνέ, Αντρέ Πρεβέν, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν

Σιβόν Σταγκ, σοπράνο

Μάθιου Νιούλιν, τενόρος

Μαρτσέλο Αμαράλ, πιάνο

Παρασκευή 11 Αυγούστου

Μια νύχτα και 34 χορδές

Έργα των: Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, Αρκάντζελο Κορέλι, 

Λουίτζι Μποκερίνι, Μωρίς Ραβέλ

Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα

Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο

Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί

Άνι Σόφι Μποκούτζιαν, βιολί

Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα

Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί

Αντρέα Ομπίσο, βιολί

Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, τσέλο

Σάββατο 12 Αυγούστου

Americana!

Έργα των: Φλόρενς Πράις, Τζον Κοριλιάνο, Έκτορ Βίγια Λόμπος, 

Άστορ Πιατσόλα, Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ

Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί

Τζορτζ Σιαογιούαν Φου, πιάνο

Αντρέα Ομπίσο, βιολί

Ελένα Περόνι, τραγούδι

Άνι Σόφι Μπουκούτζιαν, βιολί

Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα

Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί

Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα

Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο

Κυριακή 13 Αυγούστου

Αργεντίνικο Τάνγκο

Λεονέλ Καπιτάνο, τραγούδι

με τους

Αγουστίν Γκερέρο, πιάνο

Κάρελ Μπρέντενχορστ, τσέλο

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου / Samos Young Artists Festival διοργανώνεται στην ελληνική περιφέρεια και απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους επισκέπτες του. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ μουσικής του Βόρειου Αιγαίου, που πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2010, ενώ το 2018 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το «Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα». Μέχρι σήμερα, έχουν συνυπάρξει στους κόλπους του περισσότεροι από 190 διεθνούς φήμης μουσικοί, εδραιώνοντας έτσι τη Σάμο και το φεστιβάλ ως μουσικό προορισμό. 

Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, στα 5 ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις. Το σύνολο των εσόδων διατίθεται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πυθαγορείου. H υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική́ παραγωγή́ και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχους του Ιδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού́ της Σάμου.

Ίδρυμα Schwarz

Το Ίδρυμα Schwarz είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ πολιτισμών και χωρών. Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς μετασχηματισμούς στην Ευρώπη και τους νέους τρόπους σκέψης που απαιτούνται, οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης της σχέσης της Ευρώπης με Ανατολή και Δύση.

Το Ίδρυμα διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο, ενθαρρύνοντας την παραγωγή τέχνης, την έρευνα, τις δημοσιεύσεις και τις συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και διεθνώς. Οι πρωτοβουλίες του περιλαμβάνουν προγράμματα φιλοξενίας και υποτροφίες για καλλιτέχνες και ερευνητές, συναυλίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επικεντρώνεται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, έχοντας όμως επίγνωση της ιστορικής παράδοσης και της συνεισφοράς της στην κατανόηση των τρεχόντων προβλημάτων και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Info

Samos Young Artists Festival 2023

13η χρονιά

7-13 Αυγούστου 2023

Αρχαίο Θέατρο Πυθαγoρείου, Σάμος

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος