Agenda Theater

Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη

Boem Team

«Ο Έρωτας. Ο αγνός, ο εράσμιος, ο ηδύς,

ο τοξευτής, ο πτερόεντας, ο πυρίδρομος,

ο ορμητικός, ο εύπαλμος, ο διφυής,

που έχει τα κλειδιά των πάντων:

του ουράνιου αιθέρα, της θάλασσας, της γης».

Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους όλων των εποχών και αγαπημένος των δημιουργών κάθε αιώνα ζωντανεύει ξανά επί σκηνής. Ο Ορφέας και η Ευρυδίκη γνωρίζονται, ερωτεύονται και παντρεύονται, όμως την ημέρα του γάμου τους η Ευρυδίκη πεθαίνει. Ο Ορφέας την αναζητά στον Κάτω Κόσμο θέλοντας να την ξαναφέρει πίσω στη ζωή. 

Στη σκηνή του θεάτρου Φούρνος, τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσονται στους ρόλους του Ορφέα  και της Ευρυδίκης παρουσιάζοντας με μια σύγχρονη οπτική το γνωστό μύθο. Μέσα από μία πολυπρισματική αφήγηση, η Βαρβάρα Νταλιάνη εξετάζει την ιστορία όχι μόνο μέσα από τα δραματουργικά και καλλιτεχνικά του διακείμενα, αλλά και μέσα από τις φιλοσοφικές, τελετουργικές και επιστημονικές του προεκτάσεις. 

Με αφορμή αυτές τις πολλαπλές εκδοχές η παράσταση μιλάει  για τους διαφορετικούς τρόπους που κατανοούμε τον έρωτα και το θάνατο διαχρονικά. Παρουσιάζεται έτσι η διαρκής ανάγκη του ανθρώπου να αφηγείται την ίδια ιστορία.  Στην Παλινωδία, ζωντανεύει η μεγαλύτερη θυσία που έγινε ποτέ για τον έρωτα.

* Παλινωδία: 1. Η ανάκληση όσων ειπώθηκαν προηγουμένως 2. Η συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ανακολουθίες και αντιφάσεις. ΕΤΥΜ <παλινωδώ , ανακαλώ όσα υποστήριξα προηγουμένως ΣΥΝ (καθημ.) λέω και ξελέω. Εδώ αναφορά στο ποιητικό έργο του Ορφέα Διαθήκαι ή αλλιώς Παλινωδία. Λέγεται πως ο Ορφέας στο τέλος της ζωής του έγραψε την Παλινωδία αρνούμενος προηγούμενο ποίημά του στο οποίο μιλούσε για την ύπαρξη πολλών θεών και αποδεχόμενος πλέον έναν θεό δημιουργό των πάντων.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Βαρβάρα Νταλιάνη 

Μουσική σύνθεση-διδασκαλία τραγουδιού: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνογραφία: Βουρνουζούσης Γιώργος

Κοστούμια: H_Theia_Soula (Πάνος Κούγιας)

Κινησιολογία: Χρυσάνθη Φύτιζα

Σχεδιασμός φώτων: Φίλιππος Τρέπας

Βοηθός σκηνοθέτριας: Ελένη Παππά

Φωτογραφίες: Γιώργος Κασσαπίδης

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Γιάννης Κόραβος, Νίκος Κουκάς, Παναγιώτα Παπαδοπούλου, Λίνα Πάτσιου

Ειδικές ευχαριστίες: Ζέτη Φίτσιου

Παραγωγή: Heterodoxa Theatre Company ΑΜΚΕ

Συμπαραγωγή: ΑΕΙΡΗΤΗ

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα 9 Μαΐου

Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 14, 10 €

Προπώληση: more.com 

Διάρκεια: 100’

Θέατρο Φούρνος Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων

Τηλέφωνο:  210.64.60.748


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος