Point Of View

Ουρανός κατακόκκινος: Χρόνος πριν, Χρόνος μετά - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

“Ιδού Εγώ, Ιδού Εγώ. Here I am, an old woman in a dry month*. Εγώ η Σοφία Αποστόλου του Ιωάννου και της Ευγενίας [...]”. Στο μυαλό της Σοφίας Αποστόλου, υπάρχει ένας χορός από συνειρμούς, αναπτύσσεται μια μαθηματική ακολουθία, χωρίς απόδειξη, κάτι το θεμελιώδες. Η Σοφία Αποστόλου διατρέχει την ροή των γεγονότων, όχι των συναισθημάτων αλλά των δράσεων συνεπεία των γεγονότων, είναι μια γυναίκα που έπραξε και πράττει, επιλέγει και αποφασίζει, είναι η ίδια μια επανάσταση, μια ιδεολογία: “[...] εγώ δεν βολεύομαι, δεν είμαι μέσος όρος [...] δεν έχω καν αλυσίδες για να τις χάσω,  ποτέ δεν είχα αλυσίδες εγώ [...]”

Η Ελένη Παργινού επεξεργάζεται δραματουργικά και σκηνοθετεί το έργο της Λούλα Αναγνωστάκη, “Ουρανός Κατακόκκινος”. Η Σοφία Κορώνη πρωτοστατεί ως Σοφία Αποστόλου, μαζί με την σκηνοθέτη και την Νεφέλη Ανανιάδη που συνδράμουν ερμηνευτικά στην δραματοποίηση των γεγονότων. Σε μια ψηφιακή σκηνογραφία της Αλεξάνδρα Νιάκα, παρακολουθούμε τις ερμηνεύτριες μέσα από διαφανείς επιφάνειες όπου προβάλλονται εικαστικές συνθέσεις με λέξεις ή αφηρημένες εικόνες. Στο βάθος ένας σωρός από έπιπλα, ένας σωρός σαν αυτούς που δημιουργεί μια μετακόμιση, την μετακόμιση στο τώρα, και φυσικά γνωρίζοντας τις δυνατότητες της αίθουσας Bios Main, είναι θέμα χρόνου έως ότου δούμε από το παράθυρο ψηλά, τον “ουρανό κατακόκκινο”. Κυρίως όμως η σκηνογραφία, ψηφιακή και μη, και η χωροθεσία συνθέτουν ένα χώρο που προβάλλει την εσωτερική σκέψη της Σοφίας Αποστόλου, σαν να βρισκόμαστε μέσα στο μυαλό αυτής της γυναίκας, εκεί που η εγκεφαλική διαδικασία, απωθεί την συναισθηματική ένταση αλλά διατηρεί μια αντικειμενική κλιμάκωση. 

Η Σοφία Κορώνη, θυμίζει ανατριχιαστικά στην ερμηνεία, το ηχητικό ντοκουμέντο της ίδιας της Αναγνωστάκη να ηχογραφεί σε κασέτα τον μονόλογο της Σοφίας Αποστόλου. Φυσικά, πέραν αυτού παρακολουθούμε μια συνολική ερμηνεία, τις κινήσεις της στον χώρο, την αλλαγή ρούχων. Ένα ενδιαφέρον δραματικό σχόλιο στην πολιτική ανάλυση του έργου της Αναγνωστάκη, είναι το κόκκινο φόρεμα που φορούν αρχικά η Κορώνη με την γροθιά στον αέρα, τραγουδώντας την τρίτη διεθνή, ενώ σε έτερο χρόνο η Νεφέλη Ανανιάδη ως Τάνια,  χορεύτρια για “ενήλικους” πελάτες. Η Σοφία Κορώνη, ως Σοφία Αποστόλου, παρά την συμπαράσταση των Ελένη Παργινού και Νεφέλη Ανανιάδη, παραμένει “μόνη” σε αυτή την διαδρομή προς το παράθυρο που θα δει τον κατακόκκινο ουρανό, σαν να βρισκόμαστε “μέσα στο μυαλό της”, έως ότου αποφασίσει να επανέλθει σε επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Τα αποσπάσματα με την Τάνια, καθώς δραματοποιούνται με την παρουσία της Ανανιάδη, αναδεικνύουν και μια ουσιαστική ζεστασιά στην φωνή της Κορώνη, σαν να θυμάται μια υπαρκτή σχέση, μια ανθρώπινη σύνδεση, διαφορετική από εκείνη με τον Χρηστάκη και τον Γιαννάκη της, όχι τυχαία οι δύο άντρες στην ζωή της αποκαλούνται με υποκοριστικό, αλλά η Τανια ποτέ. 

Ο “Ουρανός Κατακόκκινος” είναι ένα εμβληματικό έργο της Αναγνωστάκη, που έχει ερμηνευτεί και σκηνοθετηθεί με ιδιαίτερους και πρωτοπόρους τρόπους από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στο κοινό. Αυτή η παράσταση της Ελένης Παργινού, φέρει μια εξίσου δυναμική σκηνοθετική  πρωτοπορία επαναφέροντας την εσωτερικότητα του κειμένου, αλλά δίνοντας στο κοινό ικανό χώρο να περιηγηθεί σε αυτήν. Προτείνω ανεπιφύλακτα να την παρακολουθήσετε, όσες φορές κι αν έχετε ξαναδεί ή διαβάσει το έργο της Αναγνωστάκη. 

*παράφραση στίχου του T. S. Elliot

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Ελένη Παργινού, Ηχητικός Σχεδιασμός - Μουσική: Κώστας Φραντζής, Ψηφιακή σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Νιάκα, Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης, Κοστούμια: Βασιλική Σουρρή, Φωτογραφίες: Δήμητρα Παπαγεωργίου, Βίντεο/Trailer: Περικλής Μαθιέλλης, 

Σχεδιασμός αφίσας: Φωτεινή Μασίκα

Βοηθός παραγωγής: Γιάννης Γκιώνης

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Παραγωγή: Ομάδα Kentro

Ηθοποιοί: Σοφία Κορώνη, Νεφέλη Ανανιάδη, Ελένη Παργινού

Live electronics: Κώστας Φραντζής

Live visuals: Αλεξάνδρα Νιάκα

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Info:

Τοποθεσία: BIOS exploring urban culture, Πειραιώς 84, Αθήνα.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, ώρα: 21.00. Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη στις 21.00. 

Διάρκεια: 65’

Πληροφορίες: Τηλ.: 2103425335

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15€, Φοιτητικό/ανέργων: 12€, Ατέλειες: 5€

Προπώληση: more.gr 

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος