Agenda Theater

Όταν η Κάλλας συνάντησε την Μονρόε, επιστρέφει

Boem Team

Μετά από 2 πολύ επιτυχημένες σεζόν στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα και μία μικρή περιοδεία σε επιλεγμένα θέατρα της περιφέρειας, η παράσταση “Όταν η Κάλλας συνάντησε τη Μονρόε” επιστρέφει τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ ξανά στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα για 4 μόνο παραστάσεις.

Εκείνη έμεινε στην ιστορία για τη φωνή της.

Εκείνη η άλλη έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά της.

Εκείνη φορούσε συνήθως ένα μαύρο φουστάνι.

Εκείνη η άλλη φορούσε συνήθως ένα άσπρο φουστάνι.

Εκείνης το πραγματικό όνομα ήταν Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου.

Εκείνης της άλλης το πραγματικό όνομα ήταν Νόρμα Τζιν Μόρτενσον.

Εκείνη έκανε καριέρα με το όνομα Μαρία Κάλλας και εκείνη η άλλη με το όνομα Μέριλιν Μονρόε.

Εκείνες συναντήθηκαν μόνο μια φορά από κοντά. Και αυτή είναι η δεύτερη.

Λίγα γνωρίζουμε για το τι κουβέντες αντάλλαξαν, εάν αντάλλαξαν, οι δυο τους εκείνο το βράδυ. Όμως σε αυτή τη συνάντηση θα τα πουν όλα. Δυο γυναίκες, δυο πραγματικά σύμβολα, δυο σταρ, που έγραψαν ιστορία, που απασχόλησαν, που ενόχλησαν, που αδικήθηκαν, που εκθειάστηκαν, που έζησαν με φως και σκοτάδι, που πέθαναν με φως και σκοτάδι, συναντιούνται χωρίς να το θέλουν για μια τελευταία φορά.

Μια κωμικοτραγική συνάντηση δυο γυναικών που μοιάζουν να μην έχουν τίποτα να πουν και θα πουν τα πάντα. Θα συναντηθούν, θα μιλήσουν, θα εξομολογηθούν, θα τσακωθούν, θα φωνάξουν, θα κλάψουν, θα γελάσουν.

Ένα μπαρ αποτελεί το νέο σημείο συνάντησής τους.

Τι είναι όμως αυτό το μπαρ;

Ποιος ο λόγος να βρεθούν εκεί αυτές οι γυναίκες;

Δυο γυναίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ ουσιαστικά, πραγματοποιούν την συνάντηση που «όφειλε» η μία στην άλλη. Μια συνάντηση που «όφειλαν» στις ιστορίες τους. Μια συνάντηση που «όφειλαν» σε όλους και όλες εμάς. Εμάς που θέλουμε να τις καταλάβουμε. Που θέλουμε να τις γνωρίσουμε. Που θέλουμε να τις δούμε από κοντά. Μια απόπειρα καταγραφής της ψυχοσύνθεσης δύο μεγάλων σταρ, μέσα από μια φανταστική συνάντηση, φωτίζοντας περισσότερο την κάτω από τα ρούχα και πίσω από τα φώτα πλευρά τους.

Η σκηνή του Θεάτρου Άλφα μετατρέπεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στον τελευταίο, μυστήριο τόπο συνάντησης των δύο γυναικών, που η ζωή τους απασχολεί ακόμα και σήμερα.

Θα λείπετε;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο - Ερμηνεία: Δανάη Σταματοπούλου, Αναστασία Τζελέπη.

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιάτζιος

Φώτα: Στέλιος Πλασκασοβίτης

Φωτογραφίες: Σοφοκλής Μπιμπής

Δ/νση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ.ΘΕΑΤΡΟ Ε.Ε

Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση) / Ταμείο: 12 ευρώ, 10 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)

Έγραψαν

“...Ευφάνταστη χρήση της σκηνής (στην οποία καθίσαμε και εμείς, ως θεατές) και χρήση του χώρου ολόκληρου για την εξυπηρέτηση της ροής του έργου.  Το έργο προσφέρει συγκίνηση, προσφέρει γέλιο (από κείνο που γεννά το καυστικό χιούμορ μιας γυναίκας για μια άλλη), μας μπάζει στα καμαρίνια της ζωής των δύο διάσημων γυναικών και μας αφήνει αυτό το χαμόγελο ικανοποίησης για την καλή ιδέα που είχαμε να το δούμε.

Για τις ερμηνείες των κοριτσιών, που ενσάρκωσαν τις ντίβες, μπορούμε να κάνουμε ανάλυση βήμα βήμα, αλλά θα προτιμήσουμε μια λακωνική αρκούντως περιγραφική πρόταση: Δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να έρθουμε τόσο κοντά στους δύο γυναικείους μύθους του καλλιτεχνικού γαλαξία. Τόσο, που κάποιοι τυχεροί, στα πλαίσια της διάδρασης γεύτηκαν το άγγιγμά τους και μπήκαν για δύο στιγμές, στο βιβλίο της ιστορίας τους. Και κάπως έτσι, σε τέτοιο «πλαίσιο», κλείνουν κάποιοι αδιόρατοι κύκλοι.

Χρειάζεται να το πω; Πήγαινε δες το, προλαβαίνεις!!!”

Λουκάς Κούτρας

Sin Web Radio

“...Οι δύο αυτές γυναίκες αφαίρεσαν την τελεία από τους χαρακτηρισμούς τους, γκρεμίζοντας τις ταμπέλες τους και τοποθετώντας πολλά αποσιωπητικά δίπλα από το όνομά τους. Η ψυχρή, στεγνή, κομψή Κάλλας και η χυμώδης, ερωτική, αυθόρμητη Μονρόε άντεξαν να συναντηθούν – πάντα με τη βοήθεια των άπειρων μπουκαλιών αλκοόλ στη σκηνή- και να μας αποδείξουν ότι οι αντιθέσεις μπορούν να μας ενώσουν. Ότι το στέρεο οικοδόμημα μιας εικόνας κρύβει υλικά, απ΄ τα οποία όλοι είμαστε φτιαγμένοι.

Ίσως χρειάζεται στις μέρες μας να δίνουμε κι εμείς περισσότερο χρόνο για συναντήσεις με τον εαυτό μας. Κερδίζοντας χώρο για την εσωτερικότητά μας, το συναίσθημα και τις επιθυμίες μας, έναντι της ακόρεστης αγωνίας μας να εκπληρώνουμε την εικόνα που οι άλλοι προσδίδουν σε εμάς.”

Αγγελική Κουτελιά

Cue Magazine

“Τα φώτα έσβησαν...τα φώτα άναψαν... Η παράσταση σε μια κατάμεστη αίθουσα ξεκινάει. Δύο νέες, ταλαντούχες ηθοποιοί, η Δανάη Σταματοπούλου που υποδύεται την Κάλλας και η Αναστασία Τζελέπη την Μονρόε, σε καθηλώνουν απ' το πρώτο λεπτό σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό όπου διαδραματίζεται η "συνάντηση" με έξυπνους, ευρηματικούς και πικάντικους διαλόγους μέσα από μία κωμικοτραγικότητα. Θα γελάσεις αλλά και θα συγκινηθείς. Σου δίνεται η δυνατότητα να δεις μια άλλη εκδοχή κάτω από άλλο πρίσμα το τραγικό στοιχείο της ψυχής των δύο αυτών γυναικών. Νομίζω πως η Δανάη Σταματοπούλου και η Αναστασία Τζελέπη κέρδισαν το στοίχημα και αξίζει να σημειωθεί ότι έγραψαν και το κείμενο αυτής της παράστασης. Βέβαια δεν μπορούμε να μην κάνουμε και μια αναφορά στη σκηνοθεσία της παράστασης βάζοντας 10 με τόνο αλλά και σε όλους τους συντελεστές της!”

Αριστέα Κοντόζογλου

lifespeed.gr

Θέατρο Άλφα, Πατησίων 37 και Στουρνάρα 51, Αθήνα

Τηλ.: (210) 5238742, 5221444

Τρόποι πρόσβασης: Στάση Μετρό ΟΜΟΝΟΙΑ


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος