Point Of View

Όρνιθες – Η πολιτεία των Πουλιών – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Δυο Αθηναίοι, δραπετεύουν από μια πόλη που έχει γίνει ένα τεράστιο δικαστήριο, όπου όλοι μηνύουν και συκοφαντούν όλους. Κουρασμένοι από την μιζέρια αυτής της καθημερινότητας αναζητούν τον παράδεισο του Έποπα, του ανθρώπου που έγινε τσαλαπατεινός κι ζει με τα πουλιά. Η αναζήτηση τους στέφεται με επιτυχία κι όχι μόνο βρίσκουν την γαλήνη αλλά παρακινούν και τα πουλιά να γίνουν όλοι τους θεοί!

Η πολυαγαπημένη Αριστοφανική κωμωδία, που διδάχτηκε το 414πΧ και κέρδισε το δεύτερο βραβείο στα Διονύσια, αποδίδεται στα Νέα Ελληνικά από την Δόμνα Ζαφειροπούλου, διασκευάζεται και σκηνοθετείται από τον Δημήτρη Αδάμη. «Όρνιθες – Η Πολιτεία των Πουλιών», η φετινή παράσταση από τις Μαγικές Σβούρες ξεκίνησε στο θέατρο Αθηνά, και μας προσκαλεί σε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των πουλιών και των τραγουδιών με την φωνή των ερμηνευτών και κυρίως του Βασίλη Γισδάκη.

Το λιτό σκηνικό, μια γλυπτική εγκατάσταση του Παναγιώτη Κουλουρά, που εξυπηρετεί την δράση των πουλιών, σε συνδυασμό με τα κοστούμια που επιμελούνται οι μαγικές σβούρες (ειδικές κατασκευές Ιφιγένεια Κωφού), μας μεταφέρουν τον πολυχρωμο και εξωτικό (σίγουρα ως προς τον ανθρώπινο) κόσμο των πουλιών. Ειδική μνεία στο κοστούμι του παγωνιού, που σχολιάστηκε από μικρούς και μεγάλους, αλλά και στην αρχική εμφάνιση των ηθοποιών, στον Πρόλογο, με την εξαιρετική κίνηση που επιμελείται η Φωτεινή Σταματελοπούλου. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η αισθητική της παράστασης είναι μια ωδή στην περίφημη παράσταση του Κουν, την χορογραφία της Ζουζούς Νικολούδη, αλλά και την μουσική ευφυία του Μάνου Χατζιδάκη. Η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Αδάμη, με την επιλογή τραγουδιών από όλη την Ελλάδα στην θεματική των πουλιών, και το εξαιρετικό τραγούδι «Γερανοί», τους στίχους του οποίου έχει μεταφράσει από τα ρωσικά ο Γιάννης Ρίτσος , προσθέτουν στην μελωδικότητα, και την καλαισθησία. Εκπληξη και συγκίνηση προκαλεί το τραγούδι της Αηδόνας.

Εξαιρετικοί άπαντες οι ερμηνευτές, με ενέργεια και ενθουσιασμό μας παρουσιάζουν την πολιτεία των πουλιών. Ιδιαίτερα ενεργητικός ο Θανάσης Βοϊδήλος, τόσο στον ρόλο του Έποπα, όσο και ως Προμηθέας, με πλήρη έλεγχο της σωματικής του διάθεσης και κίνησης, είναι μια πηγή ενθουσιασμού για μικρούς και μεγάλους. Το δίδυμο των Τάσο Ράπτη και Κωνσταντίνου Τσονόπουλου στους ρόλους του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη αντίστοιχα, δημιουργούν με την ερμηνεία τους αυτή την αντιπαραβολή ανθρώπινου και φυσικού κόσμου, προκαλώντας γέλιο και ταύτιση, ειδικά τα σχόλια που παραπέμπουν στην ποίηση του Καββαδία θα απογειώσουν την θέαση για τους ενήλικες. Οι Ντέπυ Μοράρη , Γεωργία Μαυροειδοπούλου και Μαριλίζα Χρονέα, είναι υπέροχες ως πουλιά και ως άνθρωποι που εισβάλλουν στην Πολιτεία των Πουλιών μέχρι την αποπεράτωση του τείχους. 

Η ιστορία των ηρώων του Αριστοφάνη αλλά και η δομή της κωμωδίας τηρούνται στο μέτρο του δυνατού, δεδομένου ότι υπάρχουν απλοποιήσεις για το παιδικό κοινό, και ίσως θεατές στην προεφηβεία να την θεωρήσουν πιο απλή από την δυναμική της ηλικίας τους. Είναι συγκινητική η διατήρηση της Παράβασης, με την ξεκάθαρη προσέγγιση του θιάσου προς τους θεατές. Η ένθετη ανάγνωση μηνυμάτων για την επικινδυνότητα της κατάστασης του πλανήτη, με την φωνή των παιδιών μας, προσωπικά με φόρτισε και με κινητοποίησε προς την κατεύθυνση ανάληψης των ευθυνών μου, κι ελπίζω να λειτούργησε ανάλογα και για άλλους. 


Συντελεστές:   

Διασκευή –Σκηνοθεσία:  Δημήτρης Αδάμης, Απόδοση στα Νέα Ελληνικά: Δόμνα Ζαφειροπούλου, 

Σκηνικό: Παναγιώτης Κουλουράς, Κοστούμια: μαγικές σβούρες, Kίνηση: Φωτεινή Σταματελοπούλου 

Ενορχήστρωση:  Γιώργος Κωνσταντινίδης, Μουσική Επιμέλεια:  Δημήτρης Αδάμης, Διδασκαλία τραγουδιών:  Ιωάννα Εμμανουήλ, Ειδικές Κατασκευές: Ιφιγένεια Κωφού, Φωτισμοί:  Γιώργος Φωτόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Τόνια Πουρκού, Παραγωγή : Θοδωρής Μαροσούλης – μαγικές σβούρες

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Βοϊδήλος ,  Ντέπυ Μοράρη , Γεωργία Μαυροειδοπούλου , Τάσος Ράπτης , Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Μαριλίζα Χρονέα

Και ο Βασίλης Γισδάκης  ζωντανά στη σκηνή .

Με την φροντίδα της Ελεονώρας Μελέτη .

Οι «Όρνιθες - Η Πολιτεία των Πουλιών» απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας .

Διάρκεια :80΄

Από την Κυριακή 20  Οκτώβρη 2019  έως και την Κυριακή των Βαΐων

Κάθε Κυριακή 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ.

Καθημερινές για σχολεία

Θέατρο ΑΘΗΝά , Δεριγνύ 10 &  Πατησίων  .

Γενική είσοδος : 12 ευρώ

Άνεργοι:  8 ευρώ

Πληροφορίες – κρατήσεις  στα τηλ. 210-9853609 , 6948 744 988 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος