Point Of View

Ώρα για Μουσείο Κοτσανά!

Boem Team

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας υποδέχεται τη νέα σεζόν ανανεωμένο και «ασφαλές»,  καλωσορίζοντας το κοινό του, έχοντας σχεδιάσει πρωτότυπες θεματικές εμπειρίες επίσκεψης και εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς και τους μεγάλους του φίλους. Πρωταγωνίστρια φυσικά, η αρχαία ελληνική τεχνολογία και τα επινοήματα σπουδαίων εφευρετών όπως ο Ήρωνας, ο Πυθαγόρας, ο Φίλωνας και ο Αρχιμήδης. 

Σας περιμένουμε όλους για να ψυχαγωγηθούμε και να ανακαλύψουμε μαζί τα μυστικά της τεχνολογίας, ξετυλίγοντας το νήμα της τεχνολογικής εξέλιξης, φωτίζοντας παράλληλα αθέατες πλευρές της επιστήμης!

Κυριακή 19/9 – και ώρα 12:00 

«200 ή 2000 χρόνια πριν;» | Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Είστε έτοιμοι για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο πανόραμα της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας! 

24 θεματικές ενότητες και περισσότερες από 100 λειτουργικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Τα τεχνολογικά επινοήματα του Κτησιβίου, του Ίππαρχου, του Φίλωνος, του Ήρωνος, του Πυθαγόρα και πολλών ακόμη μάς αποκαλύπτουν τα ευφυή μυστικά τους, το ιστορικό πλαίσιο και το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.

Η ρομποτική και η υπολογιστική, η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, η αυτοκίνηση και η αυτόματη πλοήγηση, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, η θρησκευτική και αθλητική τεχνολογία έρχονται σε πρώτο πλάνο και συναντούν τη σύγχρονη τεχνολογία σε δημόσιο και ιδιωτικό βίο. 

Διάρκεια: 60΄

Κυριακή 26/9 – και ώρα 12:00 

«Κρουαζιέρα στην τεχνολογία αιχμής της αρχαιότητας | Θεματική Εμπειρία Επίσκεψης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Αρχιμήδης με το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην ιστορία; 

Η τεχνολογία της αρχαιότητας έχει την τιμητική της!

Η Συρακουσία ανοίγει πανιά και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι με όλες τις ανέσεις! 75 μέτρα μήκος, τρία καταστρώματα, εκτροφείο ψαριών, στάβλοι αλόγων, πολυτελείς κλίνες, ατμόλουτρα, γυμναστήριο, σκεπαστοί κήποι, πολλαπλά αμυντικά συστήματα, ακόμα και ναοί όπως αυτός της Αφροδίτης μάς περιμένουν να τα γνωρίσουμε!

Το κολοσσιαίο πλοίο μάς υπόσχεται ένα ασφαλές ταξίδι πολλών ναυτικών μιλίων με εμβληματικούς σταθμούς αφιερωμένους στην τεχνολογία της Αρχαίας Ελλάδας, πολλές εκπλήξεις και μια διαφορετική συνάντηση με τον Αρχιμήδη!

Διάρκεια: 60΄

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:

Οι θεματικές εμπειρίες επίσκεψης παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ.

Οι επισκέπτες επιβαρύνονται μόνο με το αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (5 €).

Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 10 άτομα 

Σταθερά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

«Ψυχαγωγικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο ἀήρ+ὕδωρ!».

Aπό το πρώτο «συντριβάνι» ...µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας!

Οι συμμετέχοντες θα µπορέσουν µέσα από την πρακτική εφαρµογή  συγκεκριµένων εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερµού, της αυτόµατης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της αιολόσφαιρας του Ήρωνος, να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους αλλά και την εφαρµογή της επιστήµης της Φυσικής.

Πώς λειτουργούσε η μαγική αυτόματη κρήνη;

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να λειτουργήσουν το πρώτο συντριβάνι που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρισμό!!!

Στόχος της δράσης είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.

Δώρο: Ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού νομίσματος!

«Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».

Ανακαλύψτε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες

 (ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Δώρο: Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα χάρτινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων!

«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων».

Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του!

Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δηµιούργηµά σας ως διακοσµητικό στο γραφείο σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

(Όλα τα σταθερά εκπαιδευτικά εργαστήρια είναι στη διάθεση του κοινού κατόπιν αιτήματος και σχετικής τηλεφωνικής επικοινωνίας)

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα σταθερά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.

Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.

Διάρκεια: 60 λεπτά.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός) 

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044έως και μια ημέρα πριν.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, 

Κολωνάκι, 10671

T.: 211 411 0044, 6907292002

Ε: info@kotsanas.com

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΩΣ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019» ΑΠΟ ΤΟ EUROPEAN MUSEUM FORUM (EMF).


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος