Point Of View

Οι Ναυαγοί - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

«Γράφουμε ένα έργο για τα λόγια, που δεν αρκούν, κι όμως μόνο τα λόγια έχουμε.  Λέξεις πάνω σε χαρτί, λέξεις στον αέρα. Τρεις άνθρωποι-άλλωστε πάντα τρεις είναι οι άνθρωποι-παλεύουν να κοιταχτούν, να αγαπήσουν, να «βγουν στην ζωή». Η μοναξιά τους είναι η γέφυρα που τους ενώνει. Τι άλλο; Ένα παιχνίδι με χαρτιά, ένα ποτήρι κρασί. Μια παιδική ζωγραφιά.» Σημείωμα της Ηρώς Μπέζου

Η Ηρώ Μπέζου είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, που συσκηνοθετεί μαζί με τον Γιάννη Παπαδόπουλο το πρώτο της θεατρικό έργο «Οι Ναυαγοί». Ένας συγγραφέας, η νεαρή κόρη του και ένας δημοσιογράφος συν-εγκλωβίζονται οικειοθελώς για λίγες ώρες, και επιδιώκουν την απελευθέρωση τους μέσα από την αποδοχή. Το έργο ξεκινά με τον συγγραφέα και τον δημοσιογράφο σε ένα ιδιότυπο λεκτικό μπρα ντε φερ. Ο διάλογος – αντίλογος συγγραφέα και δημοσιογράφου καταλήγει στην αποκάλυψη ενός μυστικού που συνδέει τους δύο τους ήδη από χρόνια: μια επιστολή του θαυμαστή νεαρού τότε δημοσιογράφου προς τον συγγραφέα και πιθανό μέντορα του. Η εισαγωγή του έργου «μυρίζει» πιντερικό σασπένς, όμως οι σκηνές που ακολουθούν και η πρόωρη αποκάλυψη της επιστολής καταλύουν αυτή την συνθήκη που τόσο αριστοτεχνικά πλέκουν οι αινιγματικές αποκρίσεις του συγγραφέα. 

Η Ηρώ Μπέζου αποδεικνύεται εύγλωττη με ευρος συγγραφικών αναφορών και πηγών έμπνευσης. Η πλοκή του έργου αναδεικνύει ένα τρίγωνο που επαναλαμβάνεται: η σχέση του συγγραφέα με την εκλιπούσα σύζυγο του και την κόρη τους επαναπροβάλλεται μέσα από τις τάσεις σύνδεσης μεταξύ του ίδιου, της κόρης και του δημοσιογράφου. Στην γραφή της ανακύπτουν σημαίνοντα θέματα όπως η φιλοσοφία, η απομόνωση του δημιουργού / καλλιτέχνη και η αγάπη, όμως οι ανάγκες που προσδίδει στους ρόλους που κατασκευάζει προκαλούν την επιφανειακή συνδιαλλαγή με τους θεματικούς άξονες. Οι χαρακτήρες της μιλούν «όμορφα» και εκτενώς, αλλά μένουν στο πρώτο σχεδίασμα, δηλαδή όλα αυτά που λένε περιγράφουν εαυτούς και τα πιθανά κινητρά τους χωρίς να επιτρέπουν στον θεατή να διακρίνει τον χαρακτήρα τους. Όμως η πρώτη σκηνή του έργου δεν είναι έτσι, κι αυτό την καθιστά εξαιρετικά υποβλητική καθώς ο Γιάννος Περλέγκος ως συγγραφέας, συγκρατεί εντός του όλα αυτά που δεν χρειαζόμαστε να ακούσουμε, αλλά μπορούμε να διαισθανθούμε από την ερμηνεία του στις ολιγόλογες ατάκες του. 

Η παράσταση είναι απολαυστική, κυρίως γιατί οι ηθοποιοί επενδύουν εφευρίσκοντας  τον χαρακτήρα τους, χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σοφία Κόκκαλη που λειτουργεί πάνω στον λόγο της Ευγενίας σαν να πρόκειται για εκτεταμένη άσκηση αυτοσχεδιασμού φωνής και ρυθμού μαζί με σωματική δράση. Φυσικά και είναι εντυπωσιακή, όπως και ο Μιχάλης Τιτόπουλος ως δημοσιογράφος καθώς χαράσσει τον δρόμο από τον φόβο / θαυμασμό προς την αποδόμηση και την προσωπική του «ενηλικίωση». Στην πραγματικότητα όμως βλέπουμε τρεις ηθοποιούς να ερμηνεύουν τον ρόλο περιγράφοντας τον, αναζητώντας τον μέσα από την μελέτη και την άσκηση της μεθόδου, αντί να συγκρατούν όλη αυτή την δουλειά μέσα σε ατάκες την εξαπολύουν γύρω από αυτές. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κακή γραφή, τουναντίον ο χειρισμός της γλώσσας από την Ηρώ Μπέζου και η καλλιγραφία του ήχου είναι από τα πιο δυνατά της στοιχεία, όμως δραματουργικά το έργο είναι σχεδίασμα: οι θεματικές διαδέχονται η μια την άλλη, η πλοκή αν και στιβαρή αποδυναμώνει τους χαρακτήρες. 

Σίγουρα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον ως πρώτο έργο, αλλά φρονώ ότι θα χρειαζόταν περαιτέρω δραματουργική επεξεργασία πριν φτάσει στην σκηνή. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Γουλάκου, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης, Εκτέλεση παραγωγής: TooFarEast Productions

ΠΑΙΖΟΥΝ: Σοφία Κόκκαλη, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Τιτόπουλος

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Τηλ. 210.3228706- 210.3222760

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη: 21.00

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος