Point Of View

Οι 7 κόρες της Εύας – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Επτά συν μια ιστορίες, για την καταγωγή των Ευρωπαίων: η ιστορία του επιστήμονα που κατόρθωσε να αποσπάσει DNA από τον σκελετό ανθρώπου που έζησε στον Μεσαίωνα, και οι ιστορίες των επτά γυναικών από τις οποίες κατάγονται όλοι σχεδόν οι σημερινοί Ευρωπαίοι, που υπολογίζονται στα 650.000.000. Ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο, την επιστήμη της γενετικής και την  ζωή επτά γυναικών που έζησαν έως και 47.000 χρόνια πριν.

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί την παράσταση οι «7 κόρες της Εύας», εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Σάικς. Ο ίδιος μαζί με τον θίασο διασκευάζουν για το θέατρο το βιβλίο του Σάικς, μεταχειριζόμενοι όλες εκείνες τις θεατρικές τεχνικές που αιχμαλωτίζουν το μυαλό, το συναίσθημα και τις αισθήσεις του θεατή για να μας πουν την ιστορία μας: Από που κατάγομαι; Το Video mapping του Βασίλη Αποστολάτου, μεταβάλλει τον χώρο του θεάτρου σε ένα είδος αίθουσας πλανητάριου, και η μουσική επιμέλεια του Νέστορα Κοψιδά μας μεταφέρει σε ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ καθώς παρακολουθούμε μαγεμένοι την πορεία προς την πλέον σημαντική ανακάλυψη για την καταγωγή του ανθρώπου. 

Οι Εύα Αγγελοπούλου, Χριστίνα Ανδρεάκου, Παναγιώτα Βαρελά, Ίριδα Μάρα, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη και ο Γιάννης Στεφόπουλος ερμηνεύουν ευφάνταστα, και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τους χαρακτήρες που μας αφηγούνται αυτή την συγκινητική και ταυτόχρονα προκλητική ιστορία. Με όχημα την αφήγηση και καίρια στοιχεία του σωματικού θεάτρου, με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα μας αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν μας ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας την ιστορία των προ-προ-προ γιαγιάδων μας, και την ζωή των ανθρώπων στη Γη την εποχή των παγετώνων. 

«Οι 7 κόρες της Εύας», είναι μια υπέροχη παράσταση, με πληθώρα πληροφοριών, υπέροχα συναισθήματα  ομόνοιας και αλληλεγγύης και εξαιρετικές ερμηνείες. Είναι μια παράσταση που μπορείτε να παρακολουθήσετε άνετα μαζί με τα παιδιά σας, καθώς η εκλαϊκευμένη προσέγγιση που δίνεται ούτως ή άλλως από τον ίδιο τον Σάικς, σε συνδυασμό με την σύλληψη και την σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, δίνουν ένα αποτέλεσμα που πιθανώς να σας εμπνεύσει να διαβάσετε περισσότερο για το DNA, σίγουρα όμως θα σας μεταφέρει ένα αίσθημα ενότητας, συνέχειας και κατανόησης. 

Στοιχεία παράστασης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, Διασκευή: Όλος ο θίασος, Video mapping: Βασίλης Αποστολάτος, Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος, Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής, Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη, Παραγωγή: Ομάδα DE NOVO

Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύα Αγγελοπούλου, Χριστίνα Ανδρεάκου, Παναγιώτα Βαρελά, Ίριδα Μάρα, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη

Στο ρόλο του Μπράιαν Σάικς ο Γιάννης Στεφόπουλος

Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Τηλέφωνο κρατήσεων:  2106453330

Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00 

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό/5€ μειωμένο (ισχύει για όλα τα μειωμένα)

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος