Point Of View

Non Serviam, η βιογραφία των Rotting Christ

Κωστής Γωγιός

Οι Rotting Christ είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, metal συγκρότημα της χώρας μας, ειδικά στο φάσμα του «ακραίου» ήχου. Με 30 χρόνια παρουσίας, εκατοντάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως λόγω της γέννησης των Rotting Christ σε μία εποχή τόσο διαφορετική από τη σημερινή, το βιβλίο “Non Serviam”, που αποτελεί την επίσημη βιογραφία τους, έχει να διηγηθεί αρκετές σημαντικές ιστορίες. 

Την εποχή του internet, του YouTube και του Spotify είναι αρκετά εύκολο να ακούσει κάποιος την μουσική σου. Τι συνέβαινε όμως τη δεκαετία του ’80 που το συγκρότημα έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα; Το βιβλίο εξιστορεί την πορεία των Rotting Christ από τα πρώτα τους βήματα σε αχαρτογράφητα μουσικά νερά στη Ν. Ιωνία, μέχρι τις sold out συναυλίες του σήμερα, ακόμα και στη μακρινή Βραζιλία. Με τη βοήθεια του ιδρυτή, τραγουδιστή και εγκεφάλου των RC Σάκη Τόλη, του αδερφού του Θέμη και του συγγραφέα-δημοσιογράφου Dayal Patterson, μαθαίνουμε άγνωστες ιστορίες για το συγκρότημα, την κατάσταση της σκηνής στην Ελλάδα, αλλά και για συνθήκες που επικρατούσαν στη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα γενικότερα.

Το βιβλίο απευθύνεται φυσικά κατ’ αρχάς στους οπαδούς του συγκροτήματος, καθώς περιέχει πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες (μερικές πριν καν υπάρξει το συγκρότημα στο μυαλό των αδερφών Τόλη), τις σκέψεις τους για την μουσική τους, ιστορίες με άλλα συγκροτήματα της εποχής, παράξενα και αστεία περιστατικά από συναυλίες και άλλα πολλά. Απευθύνεται, όμως, και σε οποιονδήποτε θέλει να μάθει ιστορίες για τις εποχές χωρίς κινητά, επικοινωνίες με διοργανωτές συναυλιών μέσω ταχυδρομείου, διανομές demo κασετών χέρι με χέρι ή και με αλληλογραφία, ταξίδια του συγκροτήματος σε εμπόλεμες χώρες, τις αντιδράσεις ακραίων χριστιανικών οργανώσεων λόγω του ονόματος των RC και άλλα πολλά.   


Η βιογραφία των Rotting Christ, με την μορφή μιας μεγάλης ανοιχτής συνέντευξης, εκτός από τα αδέρφια Τόλη που καταλαμβάνουν δικαίως τον μεγαλύτερο χώρο, περιέχει και ιστορίες και αναμνήσεις από τον συνιδρυτή Jim Mutilator, αλλά και τα λόγια μελών από μεγάλα συγκροτήματα του χώρου (Enslaved, Behemoth, Moonspell, Mayhem, Cradle Of Filth, Tiamat, Septicflesh κ.α.) που δείχνουν την αγάπη τους και τον σεβασμό για τους RC. Η παρουσία του Jim Mutilator στις σελίδες του βιβλίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αφού εδώ και πολλά χρόνια απέχει από τον χώρο και οποιαδήποτε συνέντευξη ή εμφάνιση. Καθώς ήταν υπεύθυνος σε πολύ μεγάλο βαθμό για τους στίχους των πρώτων δίσκων, αλλά και της εν γένει αποκρυφιστικής θεματολογίας των RC, οι απόψεις του και οι πηγές έμπνευσής του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και οι επιρροές των RC, οι οποίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη για το πως μετουσιώθηκαν στο black metal που ξεκίνησαν να παίζουν, αλλά και στην πορεία που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Θα διαβάσει κάνεις απόψεις της μπάντας για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, τον αναρχισμό, τα γήπεδα, ιστορίες για μπάχαλα που συνέβαιναν, διαμονή στη ζούγκλα και όλα αυτά με την αφοπλιστική ειλικρίνεια των μελών, που μιλάνε χωρίς ταμπού και κρυφτό για τα πάντα. Οι 300 σελίδες του βιβλίου είναι χωρισμένες σε κεφάλαια ανά κυκλοφορία της μπάντας και έχει πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς τι συνθήκες επικρατούσαν κατά την εκάστοτε κυκλοφορία, αλλά και τα γεγονότα που συνετέλεσαν στις αλλαγές του ήχου. Ενός ήχου που ξεκίνησε από ωμό και ακατέργαστο grindcore, πέρασε στο ανόσιο και βλάσφημο black metal, βούτηξε σε goth νερά και έφτασε στο σήμερα, με τους RC να διασκευάζουν Ν. Ξυλούρη και το αποτέλεσμα να είναι απολύτως ταιριαστό. 

Το βιβλίο αποτελεί ιδανικό ανάγνωσμα εν αναμονή της παρουσίας των Rotting Christ στην τελευταία εμφάνιση των Slayer (περισσότερες πληροφορίες εδώ) και διαβάζεται ιδανικά με τη δισκογραφία τους να ακούγεται από τα ηχεία. Το “Non Serviam” κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΟΞΥ. 

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος