Point Of View

ΜΕΛΑΧΡΑ ή Το Λουλούδι της Φωτιάς – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένας περιοδεύων θίασος, μια παράσταση που θα σταθεί ο καταλύτης για ένα πάθος που θα φέρει την καταστροφή, ένας χορός υπό τις μελωδίες του τσιγγάνικου βιολιού που θα σημάνει την αρχή του τέλους, μια ιστορία γεμάτη πάθη, ζωή, θάνατο και πολύ αγάπη για την ελευθερία και την ζωή στην ύπαιθρο. 

Η Σοφία Φιλιππίδου σκηνοθετεί μια παράσταση που δείχνει την βαθιά αγάπη που τρέφει για το θέατρο. Από την αισθητική της παράστασης, έως την διδασκαλία των ρόλων έως την εξαιρετική δραματουργική επεξεργασία για την οποία σημειώνει η ίδια: «προσέθεσα ως θέατρο μέσα στο θέατρο: εικόνες από το άγνωστο παραμύθι Ο Πρίγκιπας της Γκραβάλας (στοιχεία του οποίου αναφέρονται στη Μελάχρα του Π. Χορν) αποσπάσματα από τον Σχοινοβάτη του Ζαν Ζενέ, το ποίημα Μέθα του Σαρλ Μπωντλαίρ και το ποίημα Ρομάντζα της Σελήνης από τη συλλογή Τσιγγάνικα τραγούδια του Φ.Γ. Λόρκα.», η Σοφία Φιλιππίδου φανερώνει ουσιαστική γνώση, μελέτη και παραδίδει στους θεατές μια ιστορία πολυεπίπεδη, με ρυθμό, φαντασία και ατέρμονο παιχνίδισμα των αισθήσεων. 

Η εξαιρετική μουσική της Ματούλα Ζαμάνη, μας μεταφέρει σε αυτήν την ιδιόμορφη ζωή στην ύπαιθρο, σε μια πιο νομαδική προσέγγιση τόσο της επιβίωσης όσο και της τέχνης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Φιλιππίδου και των συνεργατών της στην σκηνογραφία, Λία Ασβεστά και Κ.Φ. επιβεβαιώνουν την σημασία στην λεπτομέρεια, είναι πλούσια, μυρίζουν θέατρο, αυτό το θέατρο που ζεις από μέσα, όταν αναζητάς ανάμεσα στα αποθηκευμένα παλιά σκηνικά τους θησαυρούς που θα γεννήσουν ιστορίες. Ιδιαίτερη πινελιά το μακιγιάζ που σε μεταφέρει άλλοτε στην τέντα ενός τσίρκου, άλλοτε στον βωβό κινηματογράφο κι άλλοτε στο σεντόνι μιας παράστασης Καραγκιόζη. 

Όλοι ανεξαιρέτως οι ηθοποιοί παίζουν υπέροχα, ας μου επιτραπεί να ξεχωρίσω την Έλενα Μεγγρέλη ως Βενετία και ως σχοινοβάτη, καθώς οι αποχρώσεις της φωνής και της ερμηνείας της σε ταξιδεύουν στο χρόνο και μετουσιώνουν τον σκηνικό χώρο στον οποίο φυσικά δεσπόζει. Επίσης ο Ρήνος Τζάνης, επιδεικνύει μια εξαιρετική υποκριτική πειθαρχία με υψηλό πήχη δυσκολίας τόσο σωματικά όσο και φωνητικά στον ρόλο του Αγκούπη, ενώ ως ακροβάτης αφήνει να φανεί μια εσωτερικότητα που έρχεται κόντρα στον ρόλο του άξεστου, ανάπηρου και τρελά ερωτευμένου με την Περουζέ Αγκούπη. Το «ιψενικό τρίγωνο» των Περουζέ, Μελάχρας και Νέδου όπως ερμηνεύεται από την Τατιάνα Μελίδου, Δήμητρα Δερζέκου και Γιώργη Παρταλίδη έχει εξαιρετικά στοιχεία έντασης αλλά και αστείρευτου χιούμορ, ενώ η είσοδος του Γιάσσαρη Θωμά Καζάση, ενισχύει το κωμικό και ταυτόχρονα τραγικό στοιχείο αναφορικά με την γυναίκα και την θέση της. 

Η «Μελάχρα ή το Λουλούδι της Φωτιάς» είναι μια άψογη παράσταση, με πλήθος δραματουργικών στοιχείων και αισθητικών παιχνιδισμών που σαγηνεύουν τους θεατές. 

Στοιχεία Παράστασης

Σκηνοθεσία /δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Φιλιππίδου, Μουσική: Ματούλα Ζαμάνη, Μουσικοί: Ρία Ελληνίδου-κρουστά, Κωστας Νικολόπουλος-ηλεκτρική κιθάρα, Γιαννης Κονταράτος-βιολί, Ιφιγένεια Σιδηροπουλου-σέηκερ, Νίκος Κόλλιας -Ηχοληψια,μίξεις,mastering, Σκηνικά /Κοστούμια: Σοφία  Φιλιππίδου, Συνεργάτες σκηνογραφίας: Λία Ασβεστά και Κ.Φ., Συνεργάτης ενδυματολογικού: Μάγδα Καλορίτη, Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Φωτισμοί: Κώστας Αγγέλου 

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου, Βοηθός σκηνογράφου/ Μάσκες: Γιώργης Παρταλίδης, Αφίσα /σχεδιασμός προγράμματος: Πέτρος Παράσχης, Τρέιλερ παράστασης: Κώστας Αυγέρης, Φωτογραφίες από την παράσταση: Πάνος Καραδήμας, Διεύθυνση παραγωγής: Μαίρη Φραγκιαδάκη, Παραγωγή Τ3χνη

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Τατιάνα Μελίδου, Γιώργης Παρταλίδης, Ντίνος Φλώρος, Έλενα Μεγγρέλη, Θωμάς Καζάσης, Ρήνος Τζάνης, Δήμητρα Δερζέκου, Σπύρος Δούρος

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο), 210 52 30 267

Παραστάσεις: Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00 (έως 28 Μαΐου 2019)

Εισιτήριο: 15€ (Κανονικό), 12€ (Φοιτητικό),  10€ (Ανέργων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65, Ομαδικές Κρατήσεις άνω των 10 ατόμων)

Διάρκεια: 90 λεπτά


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος