Agenda Theater

Μπεντ του Μάρτιν Σέρμαν

Boem Team

Το αριστούργημα του Μάρτιν Σέρμαν «ΜΠΕΝΤ», που έχει ως βασικό θέμα, τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών σ΄ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1936, ανεβαίνει στο θέατρο ΧΩΡΑ τον Οκτώβριο του 2022, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. 

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1979 και σύντομα παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε το «ΜΠΕΝΤ» μέσα από την πολύ επιτυχημένη σκηνοθετική και μεταφραστική ματιά του Γιώργου Θεοδοσιάδη. 

Σε μια εποχή βίας, κακοποιήσεων και απαξίωσης των αδύναμων, το «ΜΠΕΝΤ», δυστυχώς, αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρο. Η προκατάληψη, η κατηγοριοποίηση των πολιτών, η  φασιστική αντίληψη διαπερνά τομείς της καθημερινής μας ζωής. 

Τα νεοναζιστικά κινήματα, η έξαρση της εθνικιστικής προπαγάνδας καθιστούν το μήνυμα του «ΜΠΕΝΤ» δυνατό και αναγκαίο.  

Ο Σέρμαν ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα και μέσα από την αριστοτεχνική του δημιουργία εξάρει την ελευθερία στην καρδιά, στο νου και στο σώμα. Σπρώχνει στο προσκήνιο την ανθρώπινη ύπαρξη και αναδεικνύει την αξία της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης σαν την υπέρτατη δύναμη της ζωής, της επιβίωσης. 

Η μέλλουσα παράσταση του έργου αποσκοπεί στο να αναδείξει την διαχρονική του ουσία. Το ιστορικό πλαίσιο, ο χώρος του Άουσβιτς, δεν είναι παρά μόνο η σκηνική αφορμή για να ξαναδεί κανείς τα μεγάλα θέματα του ανθρώπου, γυμνά, οριακά και με την απαιτούμενη ειλικρίνεια. 

Σκηνοθετικό σημείωμα: 

«Γιατί το ΜΠΕΝΤ αφορά πολιτικά, ιδεολογικά στην σημερινή εποχή; 

Γιατί όσο οι κοινωνίες δεν θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, όσο ο ρατσισμός και η γκετοποίηση των μειονοτήτων θα υπάρχει, το έργο θα στέκει ως κραυγή διαμαρτυρίας  για ελευθερία, αγάπη, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. 

Ως σκηνοθέτης, ψάχνω τη γέφυρα με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το σύστημα εξακολουθεί να τιμωρεί και να βάζει στο περιθώριο όσους διεκδικούν το δικαίωμα της ερωτικής τους επιλογής και της αντίθετης φωνής και στάσης απέναντί του. Υπόδειγμα δημοκρατικής ηθικής το «ΜΠΕΝΤ» ανοίγει διάλογο με την εξέλιξη της κοινωνίας και του μελλοντικού σκεπτόμενου πολίτη. 

Ακόμα και μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο, ο άνθρωπος αναζητά το φως, την ελπίδα. 

Ο άνθρωπος ερωτεύεται, αγαπά! Ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή και στην ελευθερία είναι το «ΜΠΕΝΤ», γι’ αυτό ξεπέρασε ως έργο τα όρια του χώρου και του χρόνου.» (Πέτρος Ζούλιας)   

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Μετάφραση: Γιώργος Θεοδοσιάδης 

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Ζούλιας 

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη 

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης 

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου 

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου 

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη 

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Λώλου 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ 

Μέμος Μπεγνής 

Ιωάννης Αθανασόπουλος 

Μανώλης Θεοδωράκης 

Γιάννης Σίντος 

James Rodi 

Χρήστος Ζαχαριάδης 

Σπύρος Δούρος 

και ο Δημήτρης Καραμπέτσης στο ρόλο του θείου Φρέντυ 

Επικοινωνία – Προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία

Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις 

Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ 

Αμοργού 20, Κυψέλη 

Τηλέφωνο, 2108673945 

Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου 2022 

Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα) 

Εισιτήρια: Κανονικό: 20 €, 16 € (Εξώστης) 

Μειωμένο: 15 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών) 

Ανέργων, ομαδικό: 14 € 

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις 

Parking (πλησίον του θεάτρου, Αμοργού 18) 

Προπώληση: viva.gr

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος