Point Of View

Μαζί σου για το τίποτα – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

“Νομίζω ότι καλό θα ήταν να το ξέρετε απ' την αρχή, το έργο που θα δείτε είναι η ιστορία ενός έργου που απέτυχα να διασκευάσω. Κι αν απόψε σας το δείχνω, είναι γιατί εγώ τα λάθη μου τα έχω περί πολλού, πιο περί πολλού απ’ τα σωστά μου, τα οποία, εξάλλου, είναι απελπιστικά λίγα, σχεδόν ανύπαρκτα.”

Η «Ανιούτα» είναι ένα εξασέλιδο διήγημα του Αντον Π. Τσέχοφ που διαπραγματεύεται την ιστορία μιας εικοσάχρονης κοντούλας καστανής με καλοσυνάτα γκρίζα μάτια που συγκατοικεί με ένα φοιτητή ιατρικής κάτω από το διαμέρισμα ενός ζωγράφου που διατείνεται ότι ζωγραφίζει την ψυχή. Τρεις ηθοποιοί, μιας μουσικός – ηθοποιός, ένας φροντιστής – τραγουδιστής - ηθοποιός και ένας σκηνοθέτης που δε ξέρει τι θέλει. Όλοι όμως είναι «μαζί του για το τίποτα»!

Μια παράσταση που ξεκλειδώνει τις αγωνίες και τις προσπάθειες για μια προδιαγεγραμμένη αποτυχία. Οι ηθοποιοί αντιδρούν, προσπαθούν, αυτοσχεδιάζουν, επιστρατεύονται ότι γνωρίζουν και ότι δεν γνωρίζουν για να βοηθήσουν τον σκηνοθέτη τους, που χαρακτηριστικά ομολογεί: « ανέτειλα, βασίλεψα και τώρα είναι μεσάνυκτα». 

Οι θεατές παρακολουθούμε τουλάχιστον τέσσερις διασκευές του έργου, ευφάνταστες, κωμικές, εύστοχες και ταυτόχρονα ξεδιπλώνονται τα ταλέντα όλων των ηθοποιών με εκκωφαντικό τον Άμλετ του Μαγκλάρα, ο οποίος χωρίς να πει λέξη από τον μονόλογο, θα σας πείσει όλους ότι είναι ο απόλυτος τρελός πρίγκιπας. Η Ελένη Κουταλώνη προσφέρει με τις ενστάσεις τις μια ανατομία του έργου του Τσέχοφ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν θες πραγματικά να δείξεις την ψυχολογία της Ανιούτα «σφάξε με για να σπουδάσεις ανατομία  και ύστερα έλα εσύ να ζωγραφίσεις την ψυχή μου».

Ένα μεγάλο μπράβο στον σκηνικό χώρο του Γιώργου Λυντζέρη, που δημιουργεί ένα τοπίο devised εφάμιλλο εικαστικής εφαρμογής στο οποίο εμείς οι ίδιοι οι θεατές θα μπορούσαμε – αν μας αφήνανε – να διασκεδάσουμε αφάνταστα σε ένα εναλλακτικό εργαστήρι αυτοσχεδιασμού. Στο φινάλε της παράστασης, προσωπικά αισθάνθηκα μέρος αυτού του σκηνικού, μια ανοιχτή πρόσκληση να βρεθώ μέσα σ’ αυτό. Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που θέλω να εστιάσω, ότι φεύγεις από την παράσταση με πλήρη απενοχοποίηση της αποτυχίας. Γιατί στα πλαίσια αυτής της αποτυχίας έχουμε δει άπειρες δημιουργικές προσπάθειες που από μόνες τους είναι μια νίκη: «Η αποτυχία δεν είναι κάτι και τόσο φοβερό. Δηλαδή είναι μία ήττα αλλά υπάρχουν και ένδοξες ήττες...»

Φρονώ ότι όσοι παρακολουθήσουν αυτή την εξαιρετική παράσταση, θα βρείτε βιωματικά στοιχεία και θα αισθανθείτε καλύτερα για τις αποτυχίες σας, θα τις αγαπήσετε γιατί είναι μέρος της ζωής μας και πιθανόν να ορίζουν τις επιτυχίες μας. 


Στοιχεία παράστασης

Σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία : Κώστας Μπάρας - HashArt theater group, Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Λάσκαρης, Σκηνογραφική - ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης, Επιμέλεια Κίνησης: Φώτης Νικολάου, Σχεδιασμός φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου, Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης, Trailer: Γιάννης Βολιώτης, Αφίσα παράστασης : Γιάννης Καρδάσης, Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Σοκόλη, Επικοινωνία & marketing: Άρης Σομπότης – Playwalk, Curator: Χρύσα Καψούλη

Συμπαραγωγή: HashArt theater group και Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) οι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ...

Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ελένη Κουταλώνη, Βαγγέλης Λάσκαρης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Τρύφων Μπάρκας

A Small Argo full of Art, Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο

Παραστάσεις: Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:15

Διάρκεια: 75’

Εισιτήρια: 12€,10€(μειωμένο),5€(ατέλειες και ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου.

Πληροφορίες-Ταμείο θεάτρου: 2105201684


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος