Internal Interviews

Μαρία Χρίτη @ Boem Radio

Σάκης Σακελλαρίου


Ένα ταξίδι στην ιστορία και την εξέλιξη των 24 γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες, αλλά και τη σύνδεσή τους με άλλες γλώσσες του κόσμου, παρουσιάζει η σειρά ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος – Κοινός κώδικας» με Κάθε ένα από τα 24 συνολικά επεισόδια της σειράς να είναι αφιερωμένο σε ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου  ξεδιπλώνοντας  την πορεία του στον χρόνο ενώ παράλληλα εξερευνά λέξεις, πρόσωπα, μύθους και έννοιες που ξεκινούν από το κάθε γράμμα και την επιρροή τους στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού και στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Με αφορμή το εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ στην εκπομπή Ετερα και Eτεροκλητα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021 καλεσμένη  η Μαρια Χρίτη

Πρόεδρος του Διεθνούς Επιστημονικού Συνδέσμου ETYGRAΜ (Etymologies Grecques Antiques et Médiévales), με έδρα τη Γαλλία.

Υπότροφος για μεταδιδακτορική έρευνα του Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Harvard και του ΑΠΘ για τα έτη 2017-2018.

Ερευνήτρια από το 1999 μέχρι το 2018 στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ερευνητικό φορέα του ΥΠ.ΕΠ.Θ.

Μέλος διδακτικού προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Αρχαία ελληνική φιλοσοφία, Πλάτων-Αριστοτέλης), κατά τα έτη 2017-2019.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την  τελευταία της επιστημονική επιμέλεια που αφορά τη νέα αυτή  παραγωγή της COSMOTE TV, την οποία υπογράφουν σκηνοθετικά οι βραβευμένοι Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης («Ρωμανιώτες, οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων»), που παρουσιάζεται κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 21.00  στο COSMOTE HISTORY HD και στο επίσημο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube μπορείτε να δείτε το πρώτο επεισόδιο.

Είκοσι τέσσερα επεισόδια, ένα για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, άλλες τόσες πορείες στον χρόνο που όταν ξεδιπλώνονται φωτίζουν τις απαρχές λέξεων και εννοιών, τις ρίζες, την εξέλιξη μέσα από τις ιστορικές συγκυρίες, τις επαφές μεταξύ λαών και πολιτισμών, ενώ τονίζουν τη συμβολή θεών, ηρώων και προσώπων από τις τέχνες και τα γράμματα, την πολιτική, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, σε όλο αυτό το γίγνεσθαι. Λέξεις και έννοιες, πρόσωπα, μύθοι και τόποι των οποίων τα «ονόματα» ξεκίνησαν από την Ελλάδα, ταξίδεψαν αυτούσια ή διαφοροποιημένα στον κόσμο, συνδυάστηκαν, εντάχθηκαν και προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε συνθήκες, σημάδεψαν την ιστορία των ιδεών και ανήκουν πλέον στην παγκόσμια κληρονομιά.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος