Agenda Theater

«Ξανά» στο «Μπάγκειον»

Boem Team

Μετά από έναν επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων τον Μάρτιο του 2022 στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α, το «Ξανά» επιστρέφει δυναμικά τον Νοέμβριο για οκτώ παραστάσεις αυτή τη φορά στον επιβλητικό χώρο του Ξενοδοχείου Μπάγκειον.

Το «Ξανά», ένα σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο, συστήθηκε πρόσφατα στο Αθηναϊκό κοινό με την μορφή τοποειδικής επιτέλεσης (site specific performance), στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λυκαβηττού (Μάιος 2021) και για λίγες παραστάσεις στο πρώην βιομηχανικό πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α. (Μάρτιος 2022) και έλαβε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Το έργο

Διαπραγματεύεται τον έρωτα, ιδωμένο μέσα από μια προσωπική αλλά και παράλληλα κοινωνικό-πολιτική διάσταση.

Τι σημαίνει ο έρωτας στην πορεία ενός ανθρώπου, τι εργαλεία αυτογνωσίας μπορεί να προσφέρει;

Μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ένας έρωτας «επιτυχημένος» ή αναπόφευκτα χτίζεται πάνω σε προβολές, αυταπάτες, ανεκπλήρωτες ανάγκες;

Μπορεί να αντέξει κακουχίες, να στηρίξει κοινωνικοπολιτικά προστάγματα;

Mπορεί να λυτρώσει και να δει πραγματικά και να αγκαλιάσει τον άλλον χωρίς να έχει ανάγκη να τον αναπλάσει, να τον δημιουργήσει εκ νέου;

Οι ήρωες του έργου,  δύο πρώην εραστές, σε μία συνάντηση μοιραία έρχονται αντιμέτωποι με τις πληγές τους σε μια προσπάθεια να αρθρώσουν την αλήθεια τους και να λυτρωθούν έστω και τώρα.

Γίνονται φίλοι, τιμωροί, δικαστές και εραστές ξανά- έστω για λίγο…

Κι ένα ερώτημα που τους ταλανίζει συνεχώς:

«Πώς να πιστέψω πως ποτέ μ ’αγάπησες; Ποτέ από τα χείλη σου δεν έσταξε αυτή η λέξη. Ποτέ από τα μάτια σου δεν ακούστηκε μια κραυγή.»

Τελικά ο έρωτας είναι ένα κοινό βίωμα δύο ανθρώπων ή παραμένει μια μοναχική διαδρομή στα άδυτα της κάθε ψυχής που πασχίζει να αγαπηθεί..

Αέναα ερωτήματα συνυφασμένα με την βιωμένη αγριότητα της ύπαρξής τους αναδύονται μέσα από έναν ποιητικό θεατρικό λόγο και ζητούν διακαώς μια απάντηση.

«Ο έρωτας είναι κάτι πιο δυνατό από εμάς. Δεν σε αφήνει να ησυχάζεις. Ερωτεύτηκα. Εσένα. Ποια είσαι;»

Απόσπασμα από την κριτική του Κώστα Β. Ζήση για το Fragile Mag

“Με λόγο ελλειπτικό και ποιητικό, όπου είναι το κυρίαρχο και βασικότερο συστατικό αυτής της site-specific παράστασης, η Νατασα Νταϊλιάνη και ο Τάσος Ράπτης, επιβάλλουν την ανθρώπινη παρουσία σε τόπο κούφιο και κενό. Η αγριάδα και το αφιλόξενο του τόπου, γίνεται γόνιμο έδαφος αναθέρμανσης σωμάτων και ψυχών. Παρελθόν, παρόν και μέλλον παύουν να υφίστανται ως χρονικά σύνορα, τα όρια ανάμεσα στην ανάμνηση και την προσδοκία, στο τετελεσμένο και το ατελεύτητο καταρρίπτονται…. …Λυτρωτικές και έμπλεες συγκατάνευσης οι ερμηνείες των ηθοποιών (η ικανότητα του Τάσου Ράπτη να επιβάλλει τον Λόγο στη σκηνή είναι αριστοτεχνική), ο σχεδιασμός φώτων του Βασίλη Κλωτσοτήρα συνυφαίνει παραπληρωματικά τους χαρακτήρες ενώ κάποια προβλήματα στην ακουστική των ηχογραφημένων εξομολογήσεων-αναμνήσεων δεν στάθηκαν ικανά να διασπάσουν  την ατμόσφαιρα.”

Το έργο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Άπαρσις στη σειρά «Ελληνικά θεατρικά Κείμενα» (Ιούλιος 2022).

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο, σκηνοθεσία: Νατάσα Νταϊλιάνη

Σχεδιασμός φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Ενδυματολόγος: Μαργαρίτα Δοσούλα

Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Δρακοπούλου

Μουσική, Video παράστασης: Vago Tedosio

Παίζουν: Νατάσα Νταϊλιάνη, Τάσος Ράπτης

Φωτογραφίες: Ιουλία Λαδογιάννη

Επικοινωνία & Τύπος: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Παραγωγή: gARTen AMKE

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ

Πλατεία Ομόνοιας 18, Αθήνα

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου 2022

Κάθε Σάββατο και Κυριακή

5-6, 12-13, 19-20 & 26- 27 Νοεμβρίου

Ώρα έναρξης παράστασης: 20.00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 6944251704, garten.artistic@gmail.com

Εισιτήρια: viva.gr

"Zerrt nicht an mir ihr stillen Mächte. Zerrt nicht an mir ihr grausamen Mächte."

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος