Point Of View

Interview - Κριτική


Υπάρχουν τουλάχιστον 20 τρόποι να διεξάγει ένας εργοδότης που αναζητά ανθρώπινο δυναμικό τις συνεντεύξεις. Αυτοί οι τρόποι διεξαγωγής μπορούν και να συνδυαστούν αναλόγως την θέση, δηλαδή, ο εργοδότης μπορεί να διεξάγει ομαδική συνέντευξη για να διαπιστώσει την ανταγωνιστική διάθεση των αιτούντων, να εισάγει ερωτήσεις συμπεριφορικού ενδιαφέροντος για να διακρίνει μοτίβα συμπεριφοράς, να εντάξει κάποιους παράγοντες στρες, και πολλά άλλα. Στο έργο “Interview”, της ομάδας ΕΜΕΙΣ, τέσσερις υποψήφιοι για μια θέση, που δεν γνωρίζουμε το αντικείμενο της, περνούν από συνέντευξη με έναν συνεντευκτή, τον οποίο δεν βλέπουμε ποτέ, παρά μόνο τον ακούμε. Η “Φωνή” ρωτά προσωπικά στοιχεία, αξιολογεί αντιδράσεις, προκαλεί το θυμικό των παρευρισκομένων, γίνεται προσβλητική, αλλά τελικά είναι η μόνη που στέκεται ανάμεσα σε αυτούς και την πολυπόθητη δουλειά. Αν ψάχνεις για δουλειά, σε τι προτίθεσαι να συναινέσεις για να πετύχεις;

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο σανίδι το 2013, από την ομάδα «Εμείς» (Χ. Θάνος, Σ. Καψαμπέλη, Χ. Παπαμιχαήλ, Μ. Ζερβού, Σ. Δούβρης, Β. Τουρκομένης), γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Το κείμενο έχει λάβει τιμητική διάκριση από τον όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Φέτος, παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία και πάλι του Χρήστου Θάνου, με τους Ναταλία Αθανασιάδη, Βασιλική Κούλη, Κατερίνα Μίχου, Νάσος Φρίγγης, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης και φιλική συμμετοχή της Βιργινία Μιχαήλ. Το κοινό, είναι οι υποψήφιοι που περιμένουν να περάσουν συνέντευξη όσο η πρώτη τετράδα υποψηφίων εξετάζεται: δύο γυναίκες και δύο άντρες συμμετέχουν στην συνέντευξη και  πασχίζουν να αποδείξουν ότι αξίζουν την προσφερόμενη θέση, όσο η “Φωνή” τους προσβάλλει και τους υποτιμά χωρίς διακρίσεις. Η ηθοποιός (Κατερίνα Μίχου) γίνεται ζυθοποιός, ο κάτοχος διδακτορικού (Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης) υποβάλλεται σε συνεχείς υποβιβασμούς, η ζεν πολυπτυχιούχος (Ναταλία Αθανασιάδη) ανιψιά ενός συνεργάτη του εργοδότη δεν ξεφεύγει ούτε κι αυτή από το απαξιωτικό περιβάλλον, ενώ ο οικοδόμος υποψήφιος (Νάσος Φρίγγης) αντικειμενοποιείται. 

Το κείμενο της ομάδας “Εμείς” ακολουθεί την ροή μιας πραγματικής συνέντευξης, κλιμακώνοντας το στρες κάθε φορά που επιστρέφουν από το “διάλειμμα για χορό”. Η “Φωνή” επιδεικνύει σαδιστικές προθέσεις, δοκιμάζει τα όρια των υποψηφίων οι οποίοι μπαίνουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν. Ως κοινωνικό πείραμα είναι ενδιαφέρουσες οι συμμαχίες που σχηματίζονται, οι μικρές φράξιες που συντελούν στην περαιτέρω διάλυση τους, σαν όπλο στα χέρια της “Φωνής”. Η “Φωνή” κατέχει το πολυπόθητο βραβείο: μια θέση εργασίας, αλλά πραγματικά για ποια εργασία μιλάμε, σε ποιο εργασιακό περιβάλλον, με ποιους συναδέλφους; Η ανάγκη σε φέρνει στα όρια ή τα όρια προκαλούν την ανάγκη; Οι διάλογοι είναι απλοί, καθημερινοί, οι συνθήκες ζωής των υποψηφίων κάτι που άνετα συναντάς στον κοινωνικό περίγυρο, και οι χαρακτήρες που έγραψαν οι “Εμείς”, είναι τρόπον τινα κοινωνικά αρχέτυπα: ένας εργάτης, ένας επιστήμονας, μια ηθοποιός και μια διαπλεκόμενη δήθεν διανοούμενη καλούνται να ανταγωνιστούν αλλήλοις για μια θέση εργασίας. Προσωπικά νομίζω ότι είναι μια ευφυής δραματική συνθήκη. 

Οι ηθοποιοί Ναταλία Αθανασιάδη, Βασιλική Κούλη, Κατερίνα Μίχου, Νάσος Φρίγγης, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης και Βιργινία Μιχαήλ, υπηρετούν πιστά το προφίλ του ρόλου τους. Στην περίπτωση της Κατερίνα Μίχου και του Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη είναι πιο έντονη η διάδραση, καθώς έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο στην ερμηνεία του ρόλου που αναδεικνύεται: ένα φλερτ. Είναι ενδεικτικό του έργου που παραστούν και οι τέσσερις ηθοποιοί - συνεντευξιαζόμενοι,  ότι παρά την σταδιακή κόπωση από την παντελώς παράτυπη διαδικασία συνέντευξης δεν εγκαταλείπουν αλλά η απόγνωση και απελπισία σταδιακά αποτυπώνεται στις κινήσεις και εκφράσεις, κυρίως κατά την διάρκεια του χορού. Η Βασιλική Κούλη είναι η “Φωνή”, με την έξοχη άρθρωση και τις κυνικές αποχρώσεις της φωνής της ερμηνεύει υπέροχα τον αόρατο συνεντευκτή. 

Το χιούμορ αναδύεται συχνά μέσα από τις σκοτεινές προθέσεις μιας δύναμης που αγαπάμε να κάνουμε καρικατούρα, εντούτοις εμείς της αποδίδουμε την εξουσία που έχει. Δείτε την παράσταση, και γελάστε άφοβα, άλλωστε εσείς δεν αναζητάτε εργασία, ή μήπως είστε οι επόμενοι υποψήφιοι για “Interview”;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θάνος, Σκηνικά: Νεκταρία Ηλιάκη, Κοστούμια: Πελαγία Βουτζουλίδου, Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης, Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Κούλη, Μουσική: Marva Von Theo, Γραφιστική επιμέλεια : Μανώλης Γραμματικάκης, Φωτογραφίες – Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας, Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Ηθοποιοί: Ναταλία Αθανασιάδη, Βασιλική Κούλη, Κατερίνα Μίχου, Νάσος Φρίγγης, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης, Φιλική συμμετοχή η Βιργινία Μιχαήλ.

Μια παραγωγή της Β.Α.Ν.Κ. ΑΜΚΕ.

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12 , Τηλέφωνο: 21 0342 8650

Παραστάσεις: Τρίτη, 21:15

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 14€, Μειωμένο 10€ 

Προπώληση: more.com 

Διάρκεια: 90’


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος