Point Of View

H Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα του Κωνσταντίνου Μαραγκού

Νάγια Παπαπάνου

Μετά την Θεσσαλονίκη, σειρά είχε η Αθήνα να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου «H Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα» του Κ. Μαραγκού σε εικονογράφηση Ειρ. Σπυριδοπούλου από τις εκδόσεις Ψηφίδες. Οι οργανώσεις Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας και Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Transgender Support Association και Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, μας προσκάλεσαν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, στον χώρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης HGW std. Το παραμύθι διάβασαν οι drag queens Τάμμυ Τσανάκα και Λάλα Κολωπή, σε μια όμορφη και απλή δραματοποίηση, για τα νεαρά μέλη του ακροατηρίου, που έκατσαν γύρω τους με προσοχή και αναμονή να ακούσουν την ιστορία ενός ξωτικού που παραλίγο να καταστρέψει τα Χριστούγεννα ενός παιδιού. Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού ακολούθησαν Ζωγραφική για τα μικρά παιδιά και πάνελ συζήτησης για τους μεγάλους με την Άννα Κωνσταντινίδη Απέργη - ΣΥΔ, τον Χρίστο Μάη  - εκδ. Ψηφίδες & Διδάσκων Παν. Θεσσαλίας και την Μαίρη Λεοντσίνη  - Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός έγραψε ένα πολύ γλυκό παραμύθι, για ένα ξωτικό που εκνευρίζεται, γιατί ένα παιδί ζητά από τον Άγιο Βασίλη ένα παιχνίδι που δεν του αντιστοιχεί όπως νομίζει. Η Drag Queen που επισκέπτεται τον Β. Πόλο, και διαπιστώνει τον εκνευρισμό του αναλαμβάνει να του εξηγήσει πως “κάθε παιδί έχει φτερά και μόνο το ίδιο με αυτά επιλέγει τον δρόμο που πετά. Δεν μπορώ εγώ να ορίσω ποιος θα πάει μπρος και πίσω, ποιος θα παίξει με το μπλε και σε ποιον πάει το εμπριμέ”.  Η φιλοξενούμενη του Β. Πόλου, λόγω της χαμηλής σκεπής βρίσκεται ξυπόλυτη, καθώς τα τακούνια της την κάνουν να μην χωρά, και τότε έρχεται η καίρια παρέμβαση του Άγιου Βασίλη που εμφανίζεται στην καλύβα του ξωτικού στο δεύτερο μισό της ιστορίας. Με ένα μαγικό ο Άγιος Βασίλης κάνει τις κολώνες να ψηλώσουν τόσο που “να χωράνε καστανιές”, κι έτσι η Drag Queen μπορεί να φορά τα τακούνια της χωρίς να χτυπά στο ταβάνι ή να πρέπει να σκύβει. 

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός στο παραμύθι του “H Drag Queen που έσωσε τα Χριστούγεννα” με τρόπο απλό και απέριττο, αναδιαρθρώνει απόψεις για τα χρώματα και τα φύλα, και κυρίως φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για δομική αλλαγή ώστε η συμπερίληψη να είναι πραγματικότητα. Προσωπικά, αυτό το στοιχείο της δομικής αλλαγής βρίσκω ότι είναι το πιο καίριο σε αυτό το παραμύθι,καθώς δεν προσφέρει μόνο μια θεωρητική εξήγηση αλλά συνιστά και την πράξη που θα επιτρέψει σε κάθε άτομο ανεξάρτητα να υπάρχει σε αρμονία. 

Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, όμορφο και αισιόδοξο. 

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση από το Antivirus

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος