Agenda Music

George Cables & Victor Lewis Quartet

Boem Team

Ο θρύλος του πιάνου και συνθέτης George Cables επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στην jazz σκηνή της πόλης.  Το κουαρτέτο, του οποίου ηγούνται οι jazz masters και συνεργάτες ζωής όπως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τους George Cables και Victor Lewis, καταφθάνει στο Half Note για μια πραγματική αποθέωση της υψηλής jazz δημιουργίας.

Γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης ο Cables, από μικρό παιδί ασχολήθηκε με την μουσική (κυρίως την κλασσική) χωρίς να έχει καθόλου σχέση με την jazz, τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που φοίτησε στο High School for the Performing Arts. Παρ’ όλο που οι πρώτες του επιρροές ήταν από καλλιτέχνες όπως οι Herbie Hancock & Chick Corea επηρεάστηκε κυρίως από τις μπάντες του Miles Davis και του Coltrane.  Από την πρώτη στιγμή που «ανακάλυψε» την jazz, o Cables έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αντίληψη, την οπτική και την μουσική ιδέα που αναπτύσσει μια μπάντα.

Τα χρόνια του στο κολλέγιο Mannes ήταν αποφασιστικά για την εξέλιξή του και το 1964 ήδη έπαιζε σε μπάντα από την οποία πέρασαν και οι Billy Cobham, o Lenny White και ο Clint Houston. Σύντομα τα μεγαλύτερα club αρχίζουν να τον ζητούν, ενώ θα ηχογραφήσει με τον θρύλο Max Roach και θα βρεθεί πιανίστας των Messengers του Art Blakey. To ΄71 ο κολοσσός του σαξοφώνου Sonny Rollins πήρε τον Cables στην Δυτική ακτή όπου γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με άλλα ιερά τέρατα της jazz εκείνης της εποχής.  Οι συνεργασίες αυτές κατέληξαν και σε ηχογραφήσεις με τον ίδιο τον Sonny Rollins, τον Joe Henderson, τον Freddie Hubbard, τον Woody Shaw, την Sarah Vaughn, τον Dizzy Gillespie κα. 

Ο Cables ήταν πλέον ο αγαπημένος πιανίστας των γιγάντων της jazz. Το ΄77 θα λάβει πρόσκληση από τον θρύλο του hard-bop Dexter Gordon να πλαισιώσει το κουαρτέτο του. Ο Gordon άσκησε μεγάλη επιρροή στον Cables τα δύο χρόνια που ήταν μαζί αλλά η μεγαλύτερη χρονικά συνεργασία του Cables ήταν με τον σπουδαίο Art Pepper. Ατέλειωτες οι συνεργασίες και οι ηχογραφήσεις του George Cables που δικαιωματικά ανήκει στη μικρή εκείνη ομάδα των κορυφαίων πιανιστών που κυριολεκτικά μας έμαθαν την jazz.


Με σχεδόν 40 προσωπικούς δίσκους κι εκατοντάδες συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών ο Cables είναι ένας ζωντανός θρύλος. Πλάι του για πολλά χρόνια ο master ντράμερ (και συνθέτης) Victor Lewis, φίλος από την εποχή ακόμη που έπαιζαν στην μπάντα του Dexter Gordon.

Ο προερχόμενος από την Nebraska Lewis,  κοιτούσε πιο πολύ προς την κλασική μουσική παίζοντας αρχικά τσέλο και πιάνο, για να στραφεί αργότερα στα τύμπανα. Ο Buster Williams και ο Billy Hart τον έπεισαν να μετακινηθεί στη Νέα Υόρκη το 1974, κάτι που άνοιξε διάπλατα τους δρόμους για τον πολυτάλαντο νεαρό ντράμερ και τον έφερε στο κέντρο της προσοχής στην Μέκκα της jazz. Ο θρυλικός Tony Williams αποτέλεσε μεγάλη του επιρροή. Σύντομα ο Lewis γίνεται η πρώτη επιλογή ντράμερ για τον Woody Shaw, την Carla Bley, τον Hubert Laws, τον David Sandborn και πάρα πολλούς άλλους. Κυρίως όμως είναι βασικός συνεργάτης του Kenny Barron, του Bobby Watson και για πάνω από μία δεκαετία ο ντράμερ του θρυλικού Stan Getz.  Αν και η δισκογραφική του παρουσία ως leader είναι μόλις πέντε άλμπουμ, ο Lewis έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες δίσκους, κάποιοι από τους οποίους ανήκουν στις πλέον συγκλονιστικές ηχογραφήσεις στην ιστορία της jazz. 

Οι φίλοι και συνοδοιπόροι Cables και Lewis, πλαισιωμένοι από τον εκπληκτικό μπασίστα Darryl Hall και τον σπουδαίο τενόρο σαξοφωνίστα Piero Odorici, συνθέτουν ένα κουαρτέτο που είναι βέβαιο ότι από 1 έως 4 Μαρτίου θα μας χαρίσει κορυφαίες στιγμές. 

George Cables – piano

Darryl Hall – contrabass

Piero Odorici – tenor saxophone

Victor Lewis – Drums 

HALF NOTE JAZZ CLUB

Τριβωνιανού 17, Μετς

Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30

Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)

*** την Δευτέρα 4/3  έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για

κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

Προπώληση: www.viva.gr

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος