Point Of View

Εθνικαί Εορταί – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο χάρος βγήκε, βγήκε παγανιά, μες τη δική μου γειτονιά, κι απ’ τον πολύ συλλογισμό, έχασε τον λογαριασμό ... Μάνος Ελευθερίου

Δύο κοπέλες κι ένας νεαρός άντρας, μπαίνουν στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν, επέζησαν, σκοτώθηκαν, εκτελέστηκαν στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και αργότερα στον Εμφύλιο. Τα πρόσωπα εναλλάσσονται και μας μεταφέρουν σε πρώτο πρόσωπο μέσα από τραγούδια, αποσπάσματα και μαρτυρίες, γεγονότα, στοχασμούς, επιθυμίες των ανθρώπων που σήμερα ξεχάσαμε ή ηρωοποιήσαμε, όμως εκείνοι τότε ήταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. 

Πως μεταβάλλεται η καθημερινότητα όταν υπάρχει πόλεμος; Σταματάς να γελάς, να τραγουδάς, να ερωτεύεσαι; Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Μήπως θλίβεσαι, πονάς, αποστασιοποιείσαι; Η απάντηση είναι όχι περισσότερο απ’ όσο συνήθως. Αυτή η παράσταση, προτάσσει το παράλογο των καιρών και των ανθρώπων «που έχασαν τα μικρά πράγματα της ζωής, κυνηγώντας τα μεγάλα πνεύματα». 

Η επιλογή των αποσπασμάτων και των μαρτυριών που μας μεταφέρουν οι ερμηνευτές, σε συνδυασμό με τα τραγούδια, δείχνουν την βαθιά μελέτη των κειμένων και της εποχής μεταφέροντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο πίσω από τον αγωνιστή - ήρωα. Με ιδιαίτερη οξυδέρκεια και νηφαλιότητα επιτυγχάνουν και κερδίζουν ένα πολύ δύσκολο στοίχημα: να εγείρουν το «λογικό» του θεατή κι όχι το «θυμικό», παρά την συναισθηματική φόρτιση που βαραίνει την συγκεκριμένη θεματολογία.

Ο χώρος του Bios basement, με τον πέτρινο τοίχο, τα λιτά σκηνικά και η συνεχής μετακίνηση – εξερεύνηση του σκηνικού χώρου από τους ερμηνευτές, συνάδουν και ενισχύουν την δυναμική αυτής της δραματουργικής προσέγγισης. Το τέλος της παράστασης, φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με μια διαδραστική κίνηση «ματ», όπου θεατές κι ερμηνευτές φαινομενικά αλλάζουν θέσεις με ένα τρόπο έξυπνο και δημιουργικό, ολοκληρώνοντας έτσι την ανάγκη να σκεφτούμε «γιατί;» και ίσως να αποφύγουμε την επανάληψη στο παρόν και το μέλλον.  

Οι συντελεστές αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την μεστότητα της παράστασης στο σύνολο της. 

Από την Νάγια Παπαπάνου

Στοιχεία Παράστασης

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη, Συνεργασία στη δραματουργία: Πηνελόπη Τσούτσουβα, Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος, Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη, Φωτογραφίες- βίντεο: Σωτήρης Βασιλείου, Καλλιτεχνική συνεργασία: Αθανασία Γιάνναρη

Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη

BIOS. TESLA Basement, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 2103425335 

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη, έως 12 Απριλίου 2016

Έναρξη: 20:30

Διάρκεια: 80΄

Εισιτήρια: 10 € (ενιαίο


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος