Internal Interviews

Έλενα Φάκου Interview

Κωστής Γωγιός

H Έλενα Φάκου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας. Από το 2003 εργάζεται ως συντάκτρια σε πολλά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, ενώ έχει ασχοληθεί με την παρουσίαση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Η ίδια λέει πώς ζει για να γράφει και γράφει για να ζει. Το "Kink Motel" είναι το πρώτο της βιβλίο, στο οποίο η Αλίκη ξεκινάει να εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο που παρέχει τον χώρο για να ικανοποιήσουν οι πελάτες τις εναλλακτικές σεξουαλικές προτιμήσεις τους. Η Έλενα απάντησε στις περίεργες ερωτήσεις μας και σας παραθέτουμε τις απαντήσεις της. 

Με μεγάλη αρθρογραφία τόσα εντύπως όσο και ηλεκτρονικά, ήρθε η στιγμή για την έκδοση του πρώτου σου βιβλίου. Πως είναι το συναίσθημα του να το βλέπεις να κυκλοφορεί; 

To να αρθρογραφείς είναι μια καλή προπόνηση αλλά το να συγγράψεις είναι σα να κατεβαίνεις αμέσως στους Ολυμπιακούς σε ένα ατομικό άθλημα. Ομολογώ ότι ήθελα πάρα πολλά χρόνια να γράψω ένα -και όχι μόνο- βιβλίο, αλλά το σκέφτηκα περισσότερο από οτιδήποτε στη ζωή μου. Για εμένα αυτό είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα. 

Το βιβλίο “Kink Motel” με έναν πολύ όμορφο, ευαίσθητο και καθόλου χυδαίο τρόπο περιγράφει ιστορίες σχετικές με εναλλακτικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Η γραφή σου δημιουργεί εικόνες και σκηνές περιγράφοντας μυρωδιές, τον ιδρώτα δύο κορμιών που ενώνονται, ήχους, κλπ. Είναι σημαντικό για τον αναγνώστη να διαβάζει ένα βιβλίο με όλες τις αισθήσεις του; Είναι πιο ολοκληρωμένη η εμπειρία;

Στην εποχή που το χαρτί περνάει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, τα συναισθήματα που σου προκαλεί ένα βιβλίο πρέπει να είναι πολύ έντονα για να ξεπεράσουν τη δύναμη μιας οπτικοακουστικής εμπειρίας. Σημαντικό λοιπόν είναι ο συγγραφέας να μπορεί με την πένα του να καταφέρνει ότι οι άλλοι με τα ειδικά εφέ.

Η Αλίκη, η ηρωίδα του βιβλίου, αντιμετωπίζει με στοργή, κατανόηση και ευαισθησία τους πελάτες του ξενοδοχείου και τις προτιμήσεις τους. Πιστεύεις είναι κάτι που λείπει από τη σημερινή κοινωνία;

Λείπει σε βαθμό επικίνδυνο. Έχουμε αποκτηνωθεί περισσότερο από ποτέ. Κι αυτό είναι αντίθετο προς την πρόοδο. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι είχαν μερικές δικαιολογίες: Τη θρησκοληψία, την έλλειψη εκπαίδευσης, την πατριαρχία κλπ. Σήμερα που η επιστήμη έχει σημειώσει άλματα και οι άνθρωποι έχουν δυνατότητες αυτοβελτίωσης και αλληλεγγύης συμπεριφέρονται σκληρά. ωφελιμιστικά και επιθετικά σε ότι δεν τους αρέσει ή δεν καταλαβαίνουν. 

Στο βιβλίο αναφέρεις αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικών φετίχ και προτιμήσεων. Υπάρχει κάτι που μπορεί να σοκάρει ακόμα πιστεύεις;

Πολλά σοκάρουν. Το θέμα είναι να μη μας σοκάρουν φετίχ που αφορούν στη σεξουαλικότητα ενηλίκων οι οποίοι κάνουν κάτι συναινετικά. Αυτός είναι δικός τους λογαριασμός και δεν πρέπει να αφορά ούτε να σοκάρει κανέναν. Καλό είναι να μας σοκάρουν όμως οι σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν θύματα. Και ακόμα καλύτερο θα ήταν να σταματήσουν. 

Υπάρχει κάποια ιστορία που να σκέφτηκες, αλλά να είπες «Δεν την βάζω αυτή, είναι πολύ ακραία»;

Βεβαίως. Δεν δημοσιεύτηκαν στο Kink Motel ιστορίες τις οποίες δε θα μπορούσα να περιγράψω αντικειμενικά χωρίς να πάρω θέση όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες. Δεν είμαι σύμφωνη με όλες τις σεξουαλικές διαστροφές που κυκλοφορούν εκεί έξω: Αν ήταν στο χέρι μου θα ζητούσα να διώκονται ποινικά όσοι κακοποιούν σεξουαλικά ζώα ας πούμε. Τα ζώα είναι θύματα σε μια κτηνοβασία. Δεν συναινούν. Κακοποιούνται.  Να προσθέσω ότι το βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. 

Υπάρχει σκοτεινή πλευρά στο σεξ και τον έρωτα; Ή τα πάντα επιτρέπονται;

Νομίζω πως έχω απαντήσει ήδη σε αυτή την ερώτηση με τις προηγούμενες. 

Πόσο ανεκτική είναι η Έλενα σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Πως θα αντιδρούσες σε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση συντρόφου σου;

Εξαρτάται από την προτίμηση. Αν ήταν κάτι που μου άρεσε θα το δοκίμαζα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έκανα κάτι μόνο και μόνο για να ευχαριστήσω τον άλλον. 

Αγαπημένοι συγγραφείς που έχουν επηρεάσει τη γραφή σου; Κάποιο βιβλίο τους που θα ήθελες να είχες γράψει εσύ;

Τη γραφή μου δεν την έχει επηρεάσει κανείς, αλλά όπως γράφω και μέσα στο βιβλίο έχω αδυναμία στον Μπουκόφσκι γιατί ήταν ένα πάρα πολύ έξυπνος αυτοκαταστροφικός τύπος που απολαμβάνω να διαβάζω. 

Θα ήθελες να δεις το βιβλίο σε κάποια άλλη μορφή; Πχ θεατρική παράσταση ή miniseries;

Φυσικά. Αυτό θα ήταν η εκπλήρωση ενός ονείρου. Αρκεί η μεταφορά του να γινόταν με τέτοιο τρόπο που να μου άρεσε. 

Τι θα ήθελες να αποκομίσει ο αναγνώστης από το βιβλίο σου;

Ότι πρέπει να αγαπάει τον πλησίον του με τα ελαττώματα του. Και πως αν δεχόμασταν τους άλλους όπως είναι, θα ζούσαμε όλοι μας καλύτερες ζωές. 

Πλάνα για επόμενο βιβλίο;

Το Kink Motel είναι ακόμη μικρό και χρειάζεται τη φροντίδα μου. Όταν μεγαλώσει θα σκεφτώ για το επόμενο "παιδί" μου. 

Τι σημαίνει για σένα Βoem; Θα σε χαρακτήριζες έτσι;

Βοem για εμένα είναι ένας χαρακτήρας που θα έπινε αλκοόλ σε ένα μπαρ του Παρισιού της δεκαετίας του 20 ή του 30 μαζί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής. Αν φέρω το boem στο σήμερα, ναι θα έλεγα ότι είμαι μια boem γυναίκα: Είμαι ελεύθερη, δεν έχω παιδιά, κάνω συλλογή από καρτ ποστάλ, έχω χόμπι να ονειρεύομαι και γράφω βιβλία. Ίσως αυτό με κάνει μια μικρή boem προσωπικότητα.

Ευχαριστούμε Έλενα! Καλοτάξιδο το βιβλίο σου!


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος