Point Of View

Desperados r’ back - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Τελειόφοιτοι της Νομικής στην Θεσσαλονίκη, το βράδυ πριν την ορκομωσία, κάνουν φυσικά ένα πάρτυ, που τελικά καταλήγει σε ένα πολύ στενό κύκλο φίλων και μη. Η αποφοίτηση συγκινεί το πνεύμα και διεγείρει την υπαρξιακή ή υλιστική αγωνία μεταξύ τους, καθώς ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής τους κλείνει, για να ανοίξει ένα νέο που ορίζεται κυρίως από τις προσδοκίες των γονιών τους, αλλά και τις επιταγές μιας κοινωνίας που κάποιοι από αυτούς εναντιώνονται. 

Οι θεατές μπαίνουμε στο θέατρο όσο το πάρτυ εξελίσσεται, δυνατή μουσική, φώτα, ποτά και μέχρι να καθίσουμε οι ηθοποιοί παρτάρουν. Το πάρτυ βέβαια είναι λίγο άδειο, λίγο σαν να είναι πολύ νωρίς ακόμα, ή πολύ αργά. Σύντομα ενημερωνόμαστε ότι οι συμφοιτητες τους προτίμησαν να πάνε σε ένα κλαμπ, κι έτσι έμειναν μεταξύ τους. Πρόκειται για μια παρέα αποφοίτων της Νομικής, ως εκ τούτου ο Γιώργος Ηλιόπουλος ανατέμνει μια ομάδα ανθρώπων που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς το Δίκαιο, ποιο είναι αυτό όμως και πως η οπτική του διαφοροποιείται ανάλογα το κοινωνικό - οικονομικό στάτους του καθενός από αυτούς τους φέρελπεις νέους; Το ταξικό ζήτημα υφίσταται και τους διαχωρίζει, ή επιβάλει τον διαχωρισμό σε κατηγορίες των εν δυνάμει επαγγελματιών. Όσο η παρέα παίρνει τον δρόμο προς ένα φαντασιακό, ουτοπικό ίσως παιχνίδι, μια γυναίκα κακοποιείται. Η κακοποίηση λαμβάνει χώρα μπροστά τους, όμως κανείς από όλους αυτούς τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης δεν σταματά την κακοποίηση, δεν την ξεμπροστιάζει, παρά αναλώνονται σε διαμάχες και εγωισμούς. 

Η Ρουμπίνη-Γεωργία Χονδρουδάκη και ο Αλέξανδρος Δαβιλάς, έχουν δύο ρόλους που ξεχωρίζουν για την βία εκατέρωθεν, εμπιστεύονται απόλυτα το κείμενο και παίζουν τους χαρακτήρες τους με αυθεντικότητα και γενναιότητα. Ο Ορέστης Τουλιάτος είναι εξαιρετικός στον ρόλο του, αν και είναι από τους πλέον αβανταδόρικους του έργου του Ηλιόπουλου, και κάνει ένα ιδιαίτερο ζευγάρι με την Αντιγόνη Μακρή. Για τον ρόλο που υποδύεται η Αντιγόνη, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανατροπή η συνθήκη της προβολής του εαυτού της. Το σοβαρότατο ζήτημα της νευρικής ανορεξίας και της βουλιμίας, παίρνει μια ουσιαστική και πραγματική διάσταση, με τον τρόπο που το διαχειρίζεται υποκριτικά η Αντιγόνη Μακρή. Ο Λυκούργος Μπάδρας και ο Κωνσταντίνος Πεσλής μαζί με την Βασιλεία Φουρλή συμπληρώνουν αυτή την ομάδα νέων ηθοποιών με τις όμορφες ερμηνείες τους. 

Ο Βασίλης Τριανταφύλλου σκηνοθετεί μια ομάδα ηθοποιών, οι οποίοι με συνθήκη εκκίνησης το πάρτι πριν την ορκωμοσία τους ξεκινούν μια ενδοσκόπηση και ανασκόπηση των επιθυμιών τους. Το κείμενο του Γιώργου Ηλιόπουλου υπηρετείται σωστά, και το αποτέλεσμα είναι φρέσκο. Θέλω όμως να κάνω μια μικρή υπόμνηση ως προς την ακουστική του χώρου, επηρεάζει την καθαρότητα του λόγου των ηθοποιών. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Γιώργος Ηλιόπουλος, Σκηνοθεσία: Βασίλης Τριανταφύλλου, Επιμέλεια Σκηνικού: Κώστας Τόμπορης, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αντιγόνη Μακρή, Φωτογραφίες -Video: Δημήτρης Καράς, Σοφία Φυτιάνου, Μουσική- Τραγούδι παράστασης : Γιώργος Βέρρας, Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Καράλης, Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης, Γραφιστικά: Αντιγόνη Μακρή, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευρώπη Αργυροπούλου, Τόνια Τσαπράζη, 

Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις : Χρύσα Ματσαγκάνη- Γιώτα Δημητριάδη 

Παραγωγή- Οργάνωση παραγωγής: Arct Production Χρήστος Δούκας, Ευρώπη Αργυροπούλου

Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αλέξανδρος Δαβιλάς, Αντιγόνη Μακρή, Λυκούργος Μπάδρας, Κωνσταντίνος Πεσλής, Ορέστης Τουλιάτος, Βασιλεία Φουρλή, Ρουμπίνη-Γεωργία Χονδρουδάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Από  9 Οκτωβρίου 

Για λίγες παραστάσεις

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά 

Τιμές εισιτηρίων

15ευρώ γενική είσοδος 

12ευρώ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, άνω των 65)

Προπώληση: ticketmaster.gr

ΘΕΑΤΡΟ NOŪS

Διεύθυνση: Τροίας 34, Αθήνα 11255 (5’ λεπτά από το σταθμό του ηλεκτρικού «Βικτώρια») 

Τηλέφωνα: 210 8237 333, 690 7105 203, 694 4130 219


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος