Point Of View

Χαίρετε κι Αντίο - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένας άντρας απαριθμεί κινήσεις, δρομολόγια τρένου, αντικείμενα. Αγωνιά, και ηρεμεί την αγωνία του με τον καταιγισμό αριθμών. Ένα αναπάντεχο(;) χτύπημα στην πόρτα και η εισβολή της μεγαλύτερης αδελφής του Έστερ, εκκινεί ένα ντόμινο μαρτυριών, τραυμάτων, χαμένων ονείρων και προσδοκιών. Ο Τζόνυ και η Έστερ μεγάλωσαν στο ίδιο σπίτι, με τους ίδιους γονείς, αλλά η ανάμνηση των ίδιων καθώς και των γεγονότων είναι διαφορετική. 

Ο Άθολ Φούγκαρντ είναι ο σημαντικότερος εν ζωή αγγλόφωνος συγγραφέας της Νοτίου Αφρικής, βραβευμένος μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Tony το 2011 για το σύνολο της προσφοράς του. Είναι γνωστός για τα πολιτικά του έργα ενάντια στο καθεστώς του Απαρτχάιντ. Η βασισμένη σε δικό του βιβλίο ταινία “Tsotsi” σε σκηνοθεσία του Gavin Hood, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσου φιλμ το 2006. Ο Κώστας Βασαρδάνης σκηνοθετεί και παίζει τον ρόλο του Τζόνυ. Στο σκηνοθετικό του σημείωμα δηλώνει “Το «Χαίρετε κι Αντίο» είναι ένα έργο δωματίου για δύο ηθοποιούς. Ένα έργο σχέσεων, γραμμένο με μεγάλη μαστοριά, υπόγειο χιούμορ και μια αίσθηση  σασπένς.” Πραγματικά τόσο οι ερμηνείες όσο και η σκηνοθεσία αναδεικνύουν το σασπένς και υπογραμμίζουν το τρυφερό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στα δύο αδέλφια. Τα σκηνικά της Νατάσα Παπαστεργίου ευθυβολούν ως προς το θέατρο δωματίου αλλά και ενισχύουν τον “τέταρτο τοίχο” του οποίου αναφέρει και τεκμηριώνει τόσο την χρήση όσο και κατάργηση ο σκηνοθέτης Κώστας Βασαρδάνης. 

Στον ρόλο του Τζόνυ ο Κώστας Βασαρδάνης υπερθεματίζει της “διττής συγγραφικής επιλογής” περί διαλογικής και μονολογικής γραφής του έργου, ερμηνεύοντας τον Τζόνυ μοναδικά. Η ερμηνεία του διατηρεί το σασπένς καθώς παρατηρούμε έναν άντρα σχεδόν “στο φάσμα” να λειτουργεί με χιούμορ και ευαισθησία σταδιακά όσο αλληλεπιδρά με την αδελφή του. Η κινητικότητα του με τις κούτες και κατ’ επέκταση τις πατερίτσες του πατέρα του, ενώ λίγο νωρίτερα ήταν σχεδόν αγκυλωμένος σε ένα τοίχο, ή μια καρέκλα είναι συγκινητική και ταυτόχρονα εκθέτει την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του Τζόνυ. Η Έστερ της Βίκυ Καλπάκα είναι σε ευθεία αντιδιαστολή πιο γήινη, και πιο “φωνακλού” ενώ πραγματικά προσπαθεί να κάνει ησυχία για να μην ξυπνήσουν τον πατέρα. Ο λόγος της είναι ουσιαστικά και καίρια “δικαιωματικός” όχι μόνο ως προς τα κληρονομικά της αιτήματα αλλά και ως προς την θέση της ως άνθρωπος και πολίτης γένους θηλυκού. Η γραφή του Φουγκάρντ στον συγκεκριμένο ρόλο, αναδεικνύει τα πολιτικά αιτήματα της γυναίκας, και η ερμηνεία της Βίκυ Καλπάκα, κυρίως στον τρόπο που παίζει σωματικά τον ρόλο της Έστερ δίνει μια συνοπτική εικόνα ενός ανθρώπου ζωντανού, ενός ατόμου που διεκδικεί την ζωή και δεν “σεμνοτυφεί” προς χάριν της κοινωνίας. 

Το έργο “Χαίρετε κι Αντίο”, διηγείται μια ιστορία που διαδραματίζεται στο Πορτ Ελίζαμπεθ στην Νότιο Αφρική, αλλά το περιεχόμενο της λαμβάνει χώρα εκτός των στενών γεωγραφικών ορίων. Η Έστερ και ο Τζόνυ συναντώνται δίπλα μας, η μοιρασιά των κινητών και ακινήτων, το “βάρος” της φροντίδας των ηλικιωμένων, κατάκοιτων γονέων, η μακρινή ανάμνηση μιας επίπλαστης οικογενειακής ευτυχίας είναι δίπλα μας. Ο Κώστας Βασαρδάνης έχει σκηνοθετήσει μια υπέροχη παράσταση με σασπένς, συγκίνηση, χιούμορ, με εξαιρετικές ερμηνείες, μια παράσταση που σίγουρα αξίζει να δείτε. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αλέξης Ρίγλης, Σκηνοθεσία: Κώστας Βασαρδάνης, Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου, Κοστούμια: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα, Μουσική: Μάκης Παπαγαβριήλ, Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας, Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Καφετζή, Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου, Φωτογραφίες, trailer, teaser παράστασης: Γιώργος Δανόπουλος, Ρούσος Κτιστάκης, Παραγωγή: Ομάδα ΒιΔα

ΠΑΙΖΟΥΝ: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα

Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Τηλ. 21 06460748

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00

Προπώληση:

Στο ταμείο του Θεάτρου 

more.com

Τιμές: 14 ευρώ - κανονικό, 12 ευρώ - φοιτητικό

H παράσταση πραγματοποιείται με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού 

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος