Internal Interviews

Αργύρης Μπακιρτζής - Interview

Κωστής Γωγιός

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές έχουν κλείσει αισίως τα 50 χρόνια ζωής τους και συνεχίζουν ακάθεκτοι να μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, πιο ρομαντικές και όμορφες. Στις 2-5 Νοεμβρίου θα εμφανιστούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στη φιλόξενη σκηνή του Half Note και θα προσπαθήσουν να χωρέσουν στο πρόγραμμα τους όσο περισσότερα τραγούδια γίνεται από την μουσική διαδρομή τους.  Άλλωστε κάθε συναυλία τους αποτελεί ένα «απρόβλεπτο» γεγονός, αφού δημιουργείται επί τόπου, με συμμετοχή του κοινού, ιστορίες του Α. Μπακιρτζή και πάντα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.  Οι Χειμερινοί Κολυμβητές με τη φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή τραγουδούν για τον έρωτα, τις χαρές, την λύπη, την μοναξιά, την παρέα, την ομορφιά και τόσα άλλα πράγματα. 

Ο Α. Μπακιρτζής γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1947 στη Θεσσαλονίκη και εκτός από αυτοδίδακτος μουσικός, τραγουδιστής και στιχουργός, είναι αρχιτέκτονας στην Αρχαιολογική υπηρεσία της Καβάλας με ιδιαίτερο έργο στις βυζαντινές αρχαιότητες της Βορείου Ελλάδας, αλλά και ηθοποιός. Αγαπημένος πρωταγωνιστής σε ταινίες του Σταύρου Τσιώλη έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες του, όπως το «Έρωτας στη χουρμαδιά» (1990), «Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε» (1992), «Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1996), «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998) και «Φτάσαμεεε!...» (2004). Οι τρομεροί μονόλογοι του και οι διάλογοι με τον Γ. Ζουγανέλη και Σάκη Μπουλά στην ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες», έχουν μείνει ιστορικοί. Με μεγάλη μας τιμή και χαρά, τον φιλοξενήσαμε στο Boem Radio λίγο πριν τις συναυλίες των Χειμερινών Κολυμβητών στο Half Note.

Αγαπητέ κε Μπακιρτζή, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας, στο να απαντήσετε τις ερωτήσεις μας για το Boem Radio. Είμαστε σίγουροι ότι οι αναγνώστες μας θα απολαύσουν αυτή την συνέντευξη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την μουσική σας.

Όσες φορές έχω παρακολουθήσει συναυλία των Χειμερινών Κολυμβητών, βλέπω πάντα πολλούς νέους ανθρώπους στο κοινό. Είναι πιστεύετε ένα δείγμα ότι ίσως δεν έχει χαθεί ο ρομαντισμός από τις νέες γενιές;

Απ’ τη μια ο ρομαντισμός δεν  έχει μόνο θετικές πλευρές, μπορεί να σε παραλύει, να τον έχεις για δικαιολογία στην αδυναμία σου να ενεργείς, να σε κάνει άβουλο, αυτάρεσκο  κλπ., απ’ την άλλη πώς μπορώ να μας προσδιορίσω  ως ρομαντικούς και να πάρει η μπάλα και τους άλλους, θα με κυνηγάν, μερικοί τουλάχιστον, ή μάλλον όλοι.  Μπορεί  να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας,  τους άλλους, επιδιώκοντας σκοτεινούς σκοπούς. Είμαστε τόσο σίγουροι για τις προθέσεις μας; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Μπορεί να υπάρξει ρομαντισμός στην Αθήνα του σήμερα; 

Γιατί όχι. Προσφέρεται. Υποτίθεται πως είναι περίοδος κρίσεων. Πιθανόν  λιγότερο σε πλάτος (ή επιφάνεια), όμως περισσότερο σε ύψος (ή βάθος). 

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι ένα συγκρότημα που μπορεί να πλαισιώνει με την ίδια άνεση τη σκηνή του Half Note ή ένα φεστιβάλ της Αριστεράς και μάλιστα να μην μοιάζει παράταιρο σε κανέναν από τους δύο χώρους. Νιώθετε ότι ανήκετε κάπου περισσότερο;

Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ούτε επικαλούμαι ιδεολογίες, και πολλά πράγματα παρότι μου είναι προφανή αποφεύγω να τα ομολογήσω εύκολα στον εαυτό μου.  Δεν προσπαθώ να ξεγλιστρήσω, απλά είμαι λίγο επιφυλακτικός. Πριν από 35-40 περίπου χρόνια είχα δυο γνωστούς, αδέλφια, που μπροστά τους δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε, μας κατακεραύνωναν αμέσως μόλις τολμούσαμε να πούμε κάτι έξω απ’ τη γραμμή τους, περήφανοι ιδεολόγοι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πνιγμένοι στη σιγουριά τους.  Ο ένας έγινε μεγαλοεπιχειρηματίας με κουμπαριές κλπ. στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ό άλλος  πήρε των ομματιών του και χάθηκε, ήταν ο λιγότερο ομιλητικός.

Πρωταγωνιστείτε ως ηθοποιός στις ταινίες του Σταύρου Τσιώλη, οι οποίες όχι μόνο έχουν μεγάλη επιτυχία μέχρι και στην Ιαπωνία, αλλά παίρνουν κι άλλη διάσταση όπως το «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Πόσοι από τους εκπληκτικούς μονολόγους σας ήταν εκτός σεναρίου; 

Όλα «Στο μυαλό του Τζων Μάλκοβιτς». Του Τσιώλη εννοώ. 

Θα σας δούμε και στο «Γυναίκες που περάσατε από εδώ», που κλείνει την τριλογία των Γυναικών;

Περαστικό και σε αναδρομή, γεμίζοντας τα κενά. 

Έχετε αναφέρει σε συνέντευξη ότι «Η συμμετοχή στους Χειμερινούς Κολυμβητές μοιάζει με διάλειμμα. Κανείς δεν περιμένει να ζήσει από τις εμφανίσεις του με το συγκρότημα». Θεωρείτε ότι ίσως αυτά τα δύο είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας; Το να περνάς καλά και να μην έχεις άγχος;

Παρεξηγήθηκα. Δεν υποτιμώ την οικονομική ωφέλεια απ’ τη μουσική, όμως δεν φαντάζεστε πόσο μικρότερη απ’ ότι νομίζουν οι περισσότεροι, είναι. Χωρίς αυτήν δεν θα συνεχίζαμε. Πώς μας παρεξηγήσατε για τόσο «ρομαντικούς»; Βέβαια το να μην υπολογίζεις κάτι σε βοηθάει στην αναμέτρηση μαζί του.  Δεν γίνεσαι συνέχεια ρεζίλι  προσπαθώντας να προσαρμοστείς στην ελαφρότητα της επιτυχίας, όπως πολλοί άξιοι συνάδελφοι επιδιώκουν, οικογένεια, επιβίωση κλπ. λένε, αλλά απ’ την άλλη και τι να κάνουν; Θα δανειστώ κάτι απ’ τις «Χίλιες και μια νύχτες»: «γίνεσαι σκλάβος αυτού που υπολογίζεις».

Υπάρχει ακόμα «Κυριακή στην επαρχία»; 

Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Πρώτα προκύπτει ο στίχος ή η μουσική; Αλλάζει ο τρόπος που γράφετε, αν έχετε την μουσική πρώτα;

Σε μένα πάνε μαζί ή μάλλον σχεδόν πάντα.

Υπάρχουν τραγούδια που τα παίζετε «αναγκαστικά» γιατί τα ζητάει ο κόσμος, αλλά εσάς ίσως σας έχουν κουράσει; 

Το να ζητάει τραγούδια ο κόσμος μας διευκολύνει, αφού συχνά λέμε «τώρα τι λέτε να κάνουμε;» Το  «Συχνάζεις στο Μικρό Καφέ» θα μπορούσε να είναι κουραστικό, όμως το σώζει η διπλή εισαγωγή του.

Νομίζω ότι είστε από τους πιο άνετους ανθρώπους που έχω δει πάνω στη σκηνή. Υπάρχει κάποιο σουρεαλιστικό ή αστείο περιστατικό από όλα αυτά τα χρόνια που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας; 

Κάποτε στο Δίον της Πιερίας, είχαμε συναυλία στην πανσέληνο του Αυγούστου. Εγώ μιλούσα και η κόρη του Σιδέρη και νονά του μικρού μου γιού, που μας παρακολουθούσε, άκουσε κάποιον να λέει: “Kαίτη, πάρε το παιδί και πάμε. Θα μας τρελάνει αυτός». Με την πρώτη πρότασή του βαφτίσαμε σειρά συναυλιών μας. 

Τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο Half Note τις επόμενες ημέρες; Να περιμένουμε εκπλήξεις;

Θα ακούσετε εξαιρετικούς μουσικούς. Οι εκπλήξεις, αν δεν είναι εκπλήξεις και για μας, δεν είναι εκπλήξεις.

Ανυπομονούμε να σας απολαύσουμε στο Half Note Jazz Club, παρέα με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, από τις 2 Νοέμβρη.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος