Internal Interviews

Νίκη Ξυλούρη - Interview

Boem Team

Αγαπητή Νίκη, σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου, στο να απαντήσεις τις ερωτήσεις μας για το Boem Radio. Είμαστε σίγουροι ότι οι αναγνώστες μας θα απολαύσουν αυτή την συνέντευξη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την μουσική σου. 

Τα «Κραουλάκια» (σ.σ Κοτσιδάκια), τι σημαίνουν για σένα κάθε φορά που το θυμάσαι;

Είναι το πρώτο τραγούδι που τραγούδησα σε κοινό όταν ήμουν παιδί,  6χρονών. Στον μουσικό Αύγουστο στα Ανώγεια, στο χωριό μου στο φεστιβάλ του Μάνου Χατζιδάκι.  Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, την αθωότητα της εποχής. 

Τι σημαίνει το νταούλι για τη Νίκη; Ποια συναισθήματα προκαλεί στη ψυχή σου;

Είναι ο ρυθμός για μένα.  Ένας  ήχος σταθερός που μεταλλάσσεται , που γίνεται  διονυσιακός . Ένας βαθύς ήχος . Το ηχόχρωμά του ξυπνάει πρωτόγονες μνήμες. Τα συναισθήματα ποικίλλουν ανάλογα τη στιγμή. 

Ποιες διαφορές για σένα υπάρχουν μεταξύ των κρουστών και της ηλεκτρικής κιθάρας που αγαπάς ιδιαίτερα;

Τα κρουστά κρατάνε μια σταθερά που είναι ο ρυθμός, η κιθάρα ως μελωδικό όργανο έχει άλλο ρόλο. Το νταούλι είναι ο ρυθμός. Ανάλογα πως χρησιμοποιείς το καθένα, ίσως αντιστραφούν και οι ρόλοι. Το ένα είναι μπάσο το άλλο πρίμο, είναι κραυγή. 

Τι είναι αυτό που αναζητάει περισσότερο ο καθένας σας καλλιτεχνικά από τη συνεργασία που έχετε όλοι μαζί επί σκηνής; 

Θα μιλήσω για μένα. Νομίζω για αρχή να αποφορτιστώ με έναν τρόπο. Αυτή την ανάγκη έχουν όλοι οι μουσικοί. Να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται μέσα από τους ήχους. Και κάποιες φορές είναι καλό όταν αυτό το επικοινωνούμε και το καταλαβαίνει και το κοινό, το αισθάνεται.  Να δούμε τον εαυτό μας μέσα από αυτό και να το κάνει και το κοινό. Και οι μουσικοί μεταξύ τους, που επικοινωνούν. 

Πως αποφορτίζεται η Νίκη όταν σβήνουν τα φώτα;

Μπορεί να διαβάσω κάτι, να βγω μια βόλτα, να μιλήσω με φίλους. Απλά πράγματα. Αυτό που κάνουμε όλοι. 

Πως έχεις σκεφτεί τον πρώτο προσωπικό σου δίσκο; 

Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω σκεφτεί. Κατά περιόδους κάνω διάφορα πειράματα. Ανάλογα με τη δεδομένη στιγμή με το τι πειραματίζομαι , αυτό θα δισκογραφήσω. 

Με αρκετές συναυλίες στο εξωτερικό, υπάρχει μία εικόνα που έχει χαραχτεί έντονα στο μυαλό σου;

Υπάρχουν πολλές εικόνες. Πιο πολύ με εντυπωσιάζει πως άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει άλλη φορά τέτοια μουσική εκστασιάζονται και συμμετέχουν . Πόσο δυνατή είναι η μουσική που μπορεί να εκστασιάσει κάποιους ανθρώπους. Ή να τους συγκινήσει χωρίς να ξέρουν τι λένε τα τραγούδια. 

Τι να περιμένουμε στις παραστάσεις στο Half Note; Τι νέο φέρνει το φθινόπωρο του 2018;

Δεν έχουμε ένα πλάνο για κάθε συναυλία. Εκείνη τη στιγμή  προτεραιότητα έχουμε το τι συμβαίνει. Λέμε και παλιά και καινούργια τραγούδια.  Ανάλογα τι θα μας βγει εκείνη τη στιγμή. 

Έχεις να μας αφηγηθείς μια μποέμικη ιστορία από την ζωή σου;

Μάλλον όλη μου η ζωή είναι μποέμικη. Δεν έχω έναν προγραμματισμό. Είμαι έτσι από τότε που με θυμάμαι.  Έχω μια δυσκολία με τον προγραμματισμό, μου είναι χρήσιμος αλλά είναι πάνω από τη φύση μου! 

Ανυπομονούμε να σε απολαύσουμε στο Half Note Jazz Club, παρέα με τον Ψαραντώνη, από τις 26 Οκτώβρη.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος